-Χαίρετε, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία έξαρση από διαδηλώσεις ή «διαδηλώσεις» στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να μας ξανάρχεται στη μνήμη η άθλια εικόνα του Συντάγματος τις εποχές των μνημονίων, αλλά και αργότερα που μία – συνήθως – μικρή ομάδα διαδηλωτών μπλόκαρε την πόλη, μερικές φορές τα έσπαγε κιόλας και γενικώς έκανε την Αθήνα να θυμίζει πρωτεύουσα τριτοκοσμικής χώρας. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, εδραιώθηκε η ΝΔ του Μητσοτάκη (και όχι του Καραμανλή και του Πάκη υπουργού Προστασίας του Πολίτη) ούτε η… χαρά του αναρχομπάχαλου -δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ- και τέλος πάντων είχε μπει μία τάξη, διαδηλώσεις γίνονταν, αλλά δεν διαλυόταν το σύμπαν. Από τότε, φτιάχτηκαν νόμοι για να μην μπορούν να κλείνουν 10-20 άτομα το κέντρο και έγινε και η μολότοφ κακούργημα. Αμ δε, που λένε, πάλι ξαναρχίσαμε τα ίδια, λίγο τα νομοσχέδια που κατεβάζει η κυβέρνηση και ενοχλούν τα συντεχνιακά συμφέροντα, λίγο η έλλειψη αντιπολίτευσης που δημιουργεί αντανακλαστικά διαμαρτυρίας στον κόσμο, πάντως θέαμα δεν είναι αυτό στο Σύνταγμα.

Μ.Μ.

-Στο Μ.Μ. παρακολουθούν την εικόνα αυτή, αλλά ακόμα την κοιτάζουν σε μία λογική «κατά της βίας», η οποία όμως εξοργίζει τους κανονικούς ανθρώπους και φθείρει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην κοινωνία των πολλών. Μετά θα ψαχνόμαστε γιατί με εκείνο και με το άλλο η ακροδεξιά πάει συνολικά για 20% στις ευρωεκλογές.

Πανεπιστήμια…

-Και φυσικά δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο η εικόνα διαλυμένων πανεπιστημίων γιατί οι Πρυτάνεις φοβούνται και η αστυνομία δεν επιχειρεί λόγω των Πρυτάνεων. Και αλλού στον κόσμο δίνεται μία άδεια να κάνουν ένα πάρτι στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές, αλλά εκείνοι δεν διαλύουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους (Γεωπονική Σχολή).

Ο Τσίπρας και η κρύα βουτιά

-Τώρα πάμε στα νέα ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα, μετά το μεγαλειώδες συνέδριο που σύμφωνα με τον Κασσελάκη επαναβεβαίωσε ότι αυτός είναι (εγώ ειμί…) ο νέος λατρεμένος αρχηγός και όχι ο Τσίπρας, ότι αν πήγαινε σε εσωκομματικές κάλπες θα έπαιρνε 90% (και λίγα λες, προεδράρα) κ.λπ. κ.λπ. Ρώτησα λοιπόν την καλή πηγή μου τι λέει ο ίδιος ο Αλέξης γιατί για τον Κασσελάκη τα ξέρουμε, άλλωστε και να μη βλέπεις τηλεόραση σ’ ένα μπαρ να πας στο κέντρο της Αθήνας θα τα μάθεις, πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις είναι ultra κοινωνικός ο Stefanos. Ας πάμε όμως στον Τσίπρα, «τι λέει ο ηγέτης;» ρώτησα την πηγή. «Κοίτα, ο Αλέξης ήταν πράγματι σαν να έπεσε με μία βουτιά στο παγωμένο νερό, είναι και χειμερινός κολυμβητής τελευταία στο Σούνιο. Αλλά θα τη συνηθίσει την κρυάδα που πήρε, θα την ξεπεράσει, είναι μαθημένος. Τουλάχιστον όμως δεν πρόκειται απ’ εδώ και στο εξής να του χρεώνουν τον Κασσελάκη και την παγωμένη βουτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, αυτό τέλος, το πέταξε από πάνω του, ό,τι και να γίνει θα μπορεί να πει ότι ''εγώ σας τα είχα πει''».

Kλακαδόροι…

-Ρώτησα και για το Συνέδριο εγώ, βρήκα την πηγή λαλίστατη και είπα να το εκμεταλλευτώ. «Το Συνέδριο ήταν μαϊμού» μου είπε, «από τους 5.500 συνέδρους οι 1.800 ήταν εκλεγμένοι, οι υπόλοιποι ήταν κλακαδόροι και μεταφερόμενοι οπαδοί του Κασσελάκη που δεν έχουν καμία σχέση με τον κανονικό ΣΥΡΙΖΑ που ξέρουμε. Δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν ο Αλέξης πήγαινε και μιλούσε στο Συνέδριο και έκανε κριτική στον Κασσελάκη να τον γιουχάιζαν κι αυτόν».

Μπαλαρίνα

-Τέλος, μιας και… τη βρήκα στα πατώματα (την πηγή) είπα να ρωτήσω και γι’ αυτή την εξέχουσα πολιτική φυσιογνωμία, τον Νίκο Παππά. Εκεί γυάλισε το μάτι (της πηγής): «Α, η μπαλαρίνα έτσι, όλο κωλοτούμπες και ψέματα είναι ο Νικολάκης, πήρε 8% στις εκλογές και νομίζει ότι καθάρισε με τον Τσίπρα, θα καθαρίσει και τον χαζοχαρούμενο (υποθέτω εννοεί τον κ. Κασσελάκη, αλλά ήταν εν εξάλλω και δεν τόλμησα να ξαναρωτήσω) και θα γίνει αυτός αρχηγός, με αυτό το πλευρό να κοιμάται». Δεν μεταδίδω άλλο…

Τα παρασκήνια του βασιλικού μνημοσύνου στο Windsor

-Να πάω προς Λονδίνο μεριά, καθώς το κάστρο του Windsor είχε royal glam στο μνημόσυνο για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο. Μου λένε ότι εψάλη το "Πάτερ Ημών" στα Ελληνικά κατά την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ το κλίμα ήταν... συγκρατημένα συγκινησιακά φορτισμένο. Ο Ουίλιαμ δεν ήρθε γιατί είχε πολύ κόσμο και η ανάρρωση της Κέιτ είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αρκετά συγκινημένη ήταν η βασίλισσα Καμίλα. Αμέσως μετά τη λιτή τελετή ακολούθησε κέρασμα με σαμπάνια, σολομό και διάφορα άλλα "τσιμπητά" που περνούσαν σε δίσκους, ενώ λίγο μετά τις 15:00 η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Κάποιοι, πάντως, θα είναι και σήμερα στη λειτουργία που θα γίνει στον καθεδρικό της Αγίας Σοφίας, σε πιο στενό κύκλο.

Οι Έλληνες του μνημοσύνου

-Στα περίπου 300 άτομα που έδωσαν το «παρών» στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπως σας είπα και χθες, ο άνθρωπός μου είδε την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου με μαύρο μακρύ φόρεμα και μαύρο κολιέ (χωρίς καπέλο), τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, τον Ισίδωρο Κούβελο κ.ο.κ. Παρόντες και αρκετοί εφοπλιστές, με τους οποίους η οικογένεια διατηρούσε και διατηρεί σχέσεις στο Λονδίνο, όπως για παράδειγμα το ζεύγος Σωσσίδη-Γουλανδρή, μέλη της οικογένειας Νομικού, ο Πέτρος Παππάς κ.ο.κ.

Στο Εκλογοδικείο οι Σπαρτιάτες

-Αν η απεργία της ΑΔΕΔΥ δεν ανατρέψει τον προγραμματισμό, τα μέλη του εκλογοδικείου θα συνέλθουν σήμερα για να συζητήσουν τις 3 προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του κόμματος των Σπαρτιατών. Σας θυμίζω ότι οι ενστάσεις υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως ο εμφύλιος των Σπαρτιατών αποκάλυψε ότι η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη και πως το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου παραπλανήθηκε όταν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές.

Πού θα πάνε οι έδρες;

-Πάντως, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αναμένεται να βγει άμεσα. Σίγουρα όμως θα τη γνωρίζουμε πριν από τις ευρωεκλογές. Όσο για το τι θα λέει; Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα. Ωστόσο, η εικόνα που επικρατεί στο στρατόπεδο των Σπαρτιατών είναι εικόνα ηττοπάθειας. Να σημειωθεί ότι αν τελικά κηρυχθούν έκπτωτοι, τότε οι 12 βουλευτικές έδρες θα μοιραστούν αναλογικά στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα ξεπεράσει τους 160 βουλευτές.

Eκτός τειχών για την επιστολική

-Μεγάλο στοίχημα είναι για την κυβέρνηση η επιστολική ψήφος, με δεδομένη την πρόθεσή της να επεκταθεί και για τις εθνικές εκλογές, εκτός από τις ευρωεκλογές. Προ ημερών, στις Βρυξέλλες βρέθηκε η Νίκη Κεραμέως και είδε μέλη της ελληνικής κοινότητας, ενώ το ίδιο θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σε απόδημους και στελέχη της ΝΔ. Αφορμή για το ταξίδι του είναι η συνάντηση που θα έχει με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα, καθώς έχει πλέον το χαρτοφυλάκιο του Τύπου, στην οποία και θα παρουσιάσει μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου. Από το Μαξίμου επ' ουδενί δεν θέλουν να αφήσουν αναπάντητες τις αιτιάσεις περί καταστρατήγησης του κράτους δικαίου.

Αφορολόγητα τα "πλεύσιμα" της ΥΔΡΑΣ

-Σε μια ουσιαστική, αλλά και συμβολική κίνηση αναμένεται να προβεί η κυβέρνηση, καθώς μου λένε ότι το εφάπαξ επίδομα των 1.500 ευρώ και η ημερήσια αποζημίωση 12-140 ευρώ (ανάλογα τον βαθμό) που θα πάρουν τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που επανδρώνουν τη φρεγάτα "ΥΔΡΑ" που απέπλευσε με ρότα Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να είναι αφορολόγητα.

Το φλερτ του Πάνου Γερμανού με την Entersoft

-Εάν γίνει, θα μιλάμε για ένα απ’ τα σημαντικότερα deals στον χώρο της πληροφορικής. Κι αυτό γιατί θα προκαλέσει νέες ισορροπίες στην αγορά, έπειτα και απ’ τις σημαντικές ανακατατάξεις την τελευταία διετία. Μπορεί SoftOne και Entersoft να τηρούν σιγή ασυρμάτου, ωστόσο οι πληροφορίες για προχωρημένες συζητήσεις μέσω του μεγαλύτερου μετόχου της πρώτης, Olympia Group (βλέπε Πάνος Γερμανός) δίνουν και παίρνουν. Κοιτώντας μάλιστα κανείς τη συμπεριφορά της μετοχής της εισηγμένης στο ΧΑ Entersoft, που εμφανίζεται ως αντικείμενο του “πόθου”, θα δει ότι κάποιοι έχουν σπεύσει ήδη απ’ τις αρχές του μήνα να πάρουν θέση φθάνοντας να σημειώσει νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό, στα 7,1 ευρώ (από 6,1 ευρώ περίπου που κυμαινόταν στις αρχές του μήνα). Προς το παρόν, επίσημη αντίδραση απ’ την εταιρεία δεν υπάρχει, καθιστώντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την τηλεδιάσκεψη που θα κάνει η διοίκησή της με τους αναλυτές αύριο Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023. Στο μεταξύ, η Εntersoft -απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- αναφέρει ότι ουδεμία σχετική ενημέρωση έχει περιέλθει σε γνώση της εταιρίας “και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρίας”.

Aκριβαίνουν τα κινητά (της Vodafone προς το παρόν)

-Από τα τέλη Ιανουαρίου, εδώ και έναν μήνα, είχε γνωστοποιήσει η Vodafone πως ξεκινά κύκλο αυξήσεων στα τιμολόγια, αρχικά από την καρτοκινητή. Ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για προγράμματα συμβολαίου για ιδιώτες και επαγγελματίες, ενώ προ ημερών γνωστοποιήθηκαν οι αυξήσεις για τις υπηρεσίες Connectivity. Οι μεταβολές στα προγράμματα ξεκινούν να εφαρμόζονται από 01/04/24 και θα ισχύσουν μετά τη λήξη του χρόνου της σύμβασης για κάθε συνδρομητή, δηλαδή δεν επηρεάζονται όσοι βρίσκονται εντός συμβολαίου. Τώρα φαίνεται αρχίζουν να αντιλαμβάνονται συνδρομητές και άλλοι πως ακριβαίνει και το κινητό. Επί του παρόντος δεν έχουν ακολουθήσει οι Cosmote και Nova, οι κεραίες της αγοράς λένε πως δεν αγγίζουν τώρα το θέμα, παρότι κάποιες εκπτώσεις, όπως π.χ. αυτή για συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού είχαν προ καιρού καταργηθεί, ενώ υπήρξαν και αναπροσαρμογές στην ονομαστική αξία των τιμολογίων σε κάποια προγράμματα κ.ά. Σημειώνεται πως σχετικά πρόσφατα είχε μπει πάγος στην προσπάθεια μέσω ΕΕΤΤ να δοθεί στους παρόχους η δυνατότητα επιβολής ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις ισχύουσες συμβάσεις.

Οι αποφάσεις για την Τράπεζα Πειραιώς

-Τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουμε για να καταλήξει η στρατηγική όσον αφορά την τιμή αλλά και το ποσοστό διάθεσης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς. Είπαμε, κυρίαρχη άποψη είναι η πώληση του 27% αλλά υπάρχουν (αρκετοί) που εισηγούνται το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει στην κατοχή του ένα ποσοστό π.χ. 7%. του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ώστε να το διαθέσει κατευθείαν σ’ έναν μεγάλο Τραπεζικό Όμιλο του εξωτερικού, κατά το πρότυπο της Alpha Bank με την UniCredit.

Ο πιο ακριβός πλειστηριασμός και τα νέα επεισόδια

-Από χθες ο Όμιλος Μαντωνανάκη κατέχει ένα όχι και τόσο θετικό «ρεκόρ». Και τούτο καθώς το πρώτο και ακριβότερο σφυρί στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφορά το μεγάλο ξενοδοχειακό του συγκρότημα στην Ελούντα. Ο πλειστηριασμός αφορά τα ξενοδοχεία Elounda Beach και Elounda Bay, έχει οριστεί για τις 6 Μαρτίου 2024, με επισπεύδουσα τη Eurobank (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών) και η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 300 εκατ. ευρώ. Ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό για περιουσιακό στοιχείο που βγαίνει στο σφυρί, από… συστάσεως της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίκασε την ανακοπή του Ομίλου Μαντωνανάκη σχετικά με τους δύο αρχικά πλειστηριασμούς σε βάρος της «Ήλιος Α.Ε.» που είχαν ως τιμές εκκίνησης 118.080.000 ευρώ για το “Elounda Beach Hotel & Villas” και 63.550.000 ευρώ για το “Elounda Bay Palace”, δηλαδή συνολικά 181.630.000 ευρώ. Το δικαστήριο, με μια πολυσέλιδη απόφασή του που δημοσιεύθηκε, έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή, κρίνοντας ότι πράγματι, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, τα δύο ξενοδοχεία αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα. Από εκεί και πέρα όμως, δεν έκρινε ως πειστικές τις εκθέσεις εκτίμησης που έφερε στο δικαστήριο η εταιρεία για την, κατ αυτήν, αγοραία αξία του συγκροτήματος. Ωστόσο, ανέβασε την τιμή πρώτης προσφοράς κατά 118,37 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τον πήχη στα 300 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι οι τράπεζες ζητούν νομιμοτόκως 513.562.864 ευρώ (299.000.000 ευρώ σε οφειλόμενο κεφάλαιο και 214.562.864 ευρώ για τους τόκους) από το περίφημο ομολογιακό των 300 εκατ. ευρώ του 2007. Βεβαίως, ο Όμιλος Μαντωνανάκη έχει προσφύγει κατά του πλειστηριασμού θεωρώντας ότι είναι παράνομος κ.λπ. Οπότε το «σήριαλ» έχει ακόμη πολλά επεισόδια, με σημαντικότερα την εκδίκαση στις 6 Μαρτίου της προσφυγής που έχει κάνει για τον πλειστηριασμό των ξενοδοχείων και στις 11 Μαρτίου την εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της ακύρωσης απόφασης του Εφετείου, που κρίθηκε ότι καλώς οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια.

Ο γάμος και οι διαφωνίες των εργολάβων

-Το πρακτικό της Επιτροπής διαγωνισμού για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης πρόκειται να βγει τις επόμενες μέρες, αποτελώντας το αμέσως επόμενο βήμα του μεγάλου έργου παραχώρησης με προσωρινό ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αγορά έχει προεξοφλήσει τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος τόσο στην κατασκευή του έργου όσο και στην παραχώρηση, με τη συμμετοχή άλλων δύο τεχνικών ομίλων. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι, παρά τα βήματα προόδου που έχουν φέρει πιο κοντά τα αντίπαλα στρατόπεδα των εργοληπτών, οριστική κατάληξη στη συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες άνθρωπος με γνώση του παρασκηνίου, το φλερτ υπάρχει, αλλά ο γάμος έχει και καυγάδες.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης θα χτυπήσει το καμπανάκι

-Θα είναι μια σπάνια στιγμή και μια ιστορική δικαίωση της τριετούς προσπάθειας του Σωκράτη Κόκκαλη. Με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των 130.000 νέων ομολογιών που εξέδωσε η Intalot, o Πρόεδρος του Ομίλου θα χτυπήσει το καμπανάκι της έναρξης της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Ταυτόχρονα, θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη επιστροφή της Intalot στους… ζωντανούς της αγοράς μας, αφού μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και τις κινήσεις ανάπτυξης και εξυγίανσης, σήμερα αξίζει 701 εκατ. ευρώ, δηλαδή 87,5% περισσότερα απ’ όσο άξιζε μόλις πριν από 6 μήνες.

Η ΔΕΗ, η Κωτσόβολος, η Curry’s και το fund

εξαγορά της Κωτσόβολος απ’ τη ΔΕΗ έχει μπει στην τελική ευθεία με στόχο να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, εν τούτοις απ’ την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει ένα άλλο σίριαλ… αυτό της πώλησης του Ομίλου Curry’s. Χθες η διοίκηση του βρετανικού Ομίλου, που επέλεξε τον περασμένο Νοέμβριο να ανακοινώσει την πώληση της Κωτσόβολος, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει κέρδη και να ενισχύσει την αποτίμησή του, απέρριψε την ανανεωμένη προσφορά εξαγοράς που κατέθεσε το fund Elliott Advisors. Και αυτή η προσφορά, στις 67 πέννες, κρίθηκε ότι “υποτιμά σημαντικά τις προοπτικές” της Curry’s. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ήταν στις 62 πέννες, ενώ έως τότε η μετοχή της Curry’s διαπραγματευόταν μόλις στις 47 πέννες! Χθες ήταν πέριξ των 69 πεννών χάρη στο ράλι που έχει πυροδοτηθεί απ’ την περασμένη εβδομάδα.

120 προσλήψεις στη Eurobank

-Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Eurobank ολοκληρώθηκε, ανταποκρίθηκαν περίπου 600 εργαζόμενοι και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ποιες αιτήσεις θα γίνουν δεκτές αφού η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να αντιπροτείνει σε εργαζόμενους που θεωρεί απαραίτητους, καλύτερους όρους συνεργασίας ώστε να παραμείνουν στο δυναμικό της. Στόχος της εθελουσίας ήταν η ανανέωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, γι’ αυτό και η Eurobank ξεκινά η διαδικασία πρόσληψης 120 εργαζομένων με digital skills, γνώσεις ΙΤ, σύγχρονου finance κ.λπ. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 65% των εργαζομένων που αιτήθηκαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προτίμησαν να πάρουν ένα μικρό μέρος του εφάπαξ ποσού ως προκαταβολή και το υπόλοιπο να το κατανείμουν σε μηνιαίες δόσεις για τα επόμενα 5 ή 7 χρόνια, διατηρώντας παράλληλα τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλη αυτή την περίοδο. Η κατανομή ανδρών-γυναικών ήταν ισομερής, αλλά εντύπωση προκαλεί ότι μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων που ζήτησε να συμμετάσχει στην εθελουσία ήταν ηλικίας 45 έως 55 ετών.

Το λιμάνι του Πειραιά δεν μοιάζει με τ’ άλλα

-Συνήθως οι Οργανισμοί που διαχειρίζονται μεγάλα ευρωπαϊκά Λιμάνια και είναι εισηγμένοι σε κάποιο χρηματιστήριο, αντιμετωπίζονται ως utility stocks, δηλαδή περίπου σαν το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μια σταθερή και προβλεπτή ροή εσόδων και μερισματικών αποδόσεων. Το Λιμάνι του Πειραιά είναι μια διαφορετική περίπτωση. Εκτός από την υψηλή μερισματική απόδοση (φέτος αναμένεται να διανείμει 1,5 €/μτχ), προσφέρει και ενδιαφέρον αναπτυξιακό σχέδιο, δηλαδή θα μπορούσε να λογιστεί ως μετοχή growth. Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε προχθές με ένα από τα 10 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, το λιμάνι της Γκουανγκτζόου στην Κίνα, η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, οι κρουαζιέρες, τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα, όλα μαζί συνθέτουν ένα ελκυστικό growth story που δικαιολογεί πλήρως τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των 673,7 εκατ. ευρώ και τη σταθερή ανοδική πορεία της μετοχής, παρά τα προφανή προβλήματα στο Σουέζ και το διεθνές εμπόριο. Με όλα αυτά, η μετοχή του ΟΛΠ βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχει χρηματιστηριακή αξία 673,7 εκατ. ευρώ, η οποία είναι μόλις λίγο πάνω από το μισό της αξίας του Λιμανιού της Βαλένθια (1,15 δισ. €). Η Βαλένθια είναι Δυτική πύλη εισόδου στη Μεσόγειο και εκμεταλλεύεται τη διεθνή αναταραχή ως τροφοδότης των αγορών της Ευρώπης, ενώ ο Πειραιάς είναι η πύλη της Ανατολικής Μεσογείου που περιμένει υπομονετικά τη δικαίωσή του.

Το όνειρο της ΑΙ καθοδηγεί τις αγορές

έκρηξη των τεχνολογικών μετοχών στα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι χωρίς προηγούμενο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον δείκτη των 100 μετοχών Nasdaq. Από την αρχή του χρόνου o Nasdaq έχει προσθέσει περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή του. Είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, είναι μόλις 4 οι εισηγμένες στον Nasdaq εταιρείες που εκπροσωπούν το 95% αυτής της επιπλέον κεφαλαιοποίησης από την αρχή του χρόνου: Η Nvidia, η Meta, η Microsoft και η Amazon έχουν προσθέσει συνολικά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς το 2024. Αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από τη συνολική αξία του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας. Οι υπόλοιπες 96 εταιρείες του NasdaQ έχουν κερδίσει φέτος μόλις 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς. Mε απλά λόγια, χωρίς τις μετοχές τεχνολογίας και το όνειρο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, η χρηματιστηριακή αγορά θα ήταν εντελώς διαφορετική

Οι αγορές φουσκώνουν, οι πλούσιοι πουλάνε μετοχές

-Χθες έγινε γνωστό ότι τα 3 αδέλφια Walton (ο Τζιμ, η Άλις και ο Ρομπ) που είναι οι μεγαλομέτοχοι του κολοσσού της λιανικής Walmart, πούλησαν μετοχές αξίας 4,5 δισ. δολαρίων (από 1,5 δισ. $ ο καθένας). Συνεχίζουν βέβαια να διατηρούν τον απόλυτο έλεγχο με το 45% της Walmart. Πριν από λίγες μέρες μάθαμε ότι ο 93χρονος σούπερ επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ ρευστοποίησε ένα μέρος της συμμετοχής του στην Apple για τα τρέχοντα έξοδά του. Ο Μαρκ Ζάκεμπεργκ πούλησε μετοχές META αξίας 478 εκατ. δολαρίων. Ο τραπεζίτης Τζέιμι Ντίμον πραγματοποίησε την πρώτη πώληση μετοχών της JP Morgan μετά το 2005, αξίας 150 εκατ. δολαρίων. Πωλήσεις μετοχών της Microsoft ανακοίνωσε και το Ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς. Στις αγορές επικρατεί ενθουσιασμός, οι μετοχές ανεβαίνουν χωρίς να περιμένουν την πτώση των επιτοκίων. Οι πλούσιοι μεγαλομέτοχοι ικανοποιούν τη δίψα των αγορών ρευστοποιώντας κάποιες από τις μετοχές τους.