Ο Νικ Μολνάρ είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας από την Αυστραλία και πλέον συγκαταλέγεται στη λίστα με τους πιο πλούσιους δισεκατομμυριούχους. Είναι συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της Afterpay, μιας πλατφόρμας «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» η οποία υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που ξοδεύουμε μέχρι τώρα.

Φέτος, η start – up επιχείρησή του ήταν μία από τις πιο «δυνατές» μετοχές της Αυστραλίας. Αυξήθηκε κατά 1.300% με τους ενεργούς χρήστες της να ξεπερνούν τα 11,2 εκατομμύρια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε νέες συνήθειες για το πως να ξοδεύουμε τα χρήματά μας.

Όταν ο Μολνάρ έστησε την επιχείρηση πριν από έξι χρόνια μαζί με τον γείτονά του και υπεύθυνο επενδύσεων, τον Άντονι Έισεν – 18 ετών – ο κόσμος βρισκόταν και πάλι σε μια κρίση αρκετά διαφορετική όμως.

Ο Μόλναρ, φοιτητής τότε στο τμήμα εμπορίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, παρατήρησε ότι οι συνήθειες των νέων γύρω από τα  έξοδά τους άλλαζαν. Η θεωρία του; Ότι οι νέοι είχαν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, καθώς αυτά μπορούσαν να οδηγήσουν πολύ εύκολα σε αυξανόμενα χρέη.

«Το να γίνεις ενήλικας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν είναι και ό,τι καλύτερο» είπε. «Είδαμε τους γονείς μας ή φίλους των γονιών μας να χάνουν τις δουλειές τους. Προτιμώ να ξοδεύω τα δικά μου χρήματα. Θα προτιμούσα να ξοδέψω από τη χρεωστική μου κάρτα παρά από μία πιστωτική κάρτα».

Έτσι, οι δύο συνεργάτες αποφάσισαν να βρουν μια νέα, φιλική και συγχρόνως εναλλακτική λύση για τις αναβαλλόμενες πληρωμές. Σκέφτηκαν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα η οποία θα χρεώνει και τους λιανοπωλητές για τις πωλήσεις και όχι μόνο τους καταναλωτές.

Στο μοντέλο «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», οι αγοραστές μπορούν να κατανείμουν το κόστος μιας αγοράς (έως 1.500 δολάρια Αυστραλίας ή 1.115 $) σε τέσσερις ίσες δόσεις, ενώ οι συμμετέχοντες λιανοπωλητές πληρώνουν μια μικρή προμήθεια – περίπου 4% έως 6% – για κάθε πώληση. Εάν ένας χρήστης παραλείψει μια δόση, αποκλείεται αυτομάτως από την υπηρεσία έως ότου εξοφληθεί το πλήρες κόστος της αγοράς του.

«Σε αυτό που θα αποκαλούσα τον παραδοσιακό χώρο χρηματοδότησης, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων προήλθε από τον καταναλωτή και όχι από τον λιανοπωλητή. Και η διαδικασία της σκέψης μας ήταν: πώς θα καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία», είπε ο Μόλναρ.

Στο πλευρό του τα πιο γνωστά ονόματα

Μετά τη δημιουργία της στα τέλη του 2014, η επιχείρηση σημείωσε γρήγορη ανάπτυξη. Στους καταναλωτές άρεσε το μοντέλο ίσων δόσεων, ενώ οι λιανοπωλητές, που επιθυμούν να αυξήσουν τις πωλήσεις, προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν μια μικρή χρέωση για να μπουν στην πλατφόρμα.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Afterpay κατάφερε να συγκεντρώσει σχεδόν 18 εκατομμύρια δολάρια (25 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας) στο Αυστραλιανό Χρηματιστήριο.

Χρειάστηκε απλώς ένα tweet της Kιμ Καρντάσιαν για γίνει η επιχείρηση διεθνώς γνωστή.

Η μάρκα καλλυντικών της αδελφής της, η Kylie Skin, είναι τώρα ένας από τους χιλιάδες εμπόρους λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων της εταιρείας αθλητικής ένδυσης Lululemon και της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas, που έχουν ενταχθεί στην υπηρεσία καθώς εξελίσσονται οι καταναλωτικές συνήθειες.

Ώθηση από την πανδημία

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν επιβλήθηκαν παγκοσμίως τα καθολικά lockdowns, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες Visa μειώθηκαν περισσότερο από 30% από έτος σε έτος. Ενώ οι συναλλαγές με χρεωστική κάρτα μειώθηκαν επίσης την ίδια περίοδο, ανέκαμψαν όμως γρήγορα τον Μάιο, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να ξοδεύουν ξανά σε είδη λιανικής και κυρίως σε προϊόντα που σχετίζονταν περισσότερο με το σπίτι.

«Αν κοιτάξετε συμβαίνει σήμερα είναι κάτι παρόμοιο με την οικονομική κρίση του 2008, υπάρχει αυτή η ξεχωριστή μετατόπιση από την πίστωση στη χρέωση» δήλωσε ο Μολνάρ.

Η τιμή της μετοχής

Αφού μειώθηκε στα 8 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή τον Μάρτιο του 2020, η αξία της σημείωσε αύξηση κατά 1.300% και έφτασε στο υψηλό των 105 δολαρίων Αυστραλίας το Νοέμβριο.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Tencent πλήρωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για μερίδιο 5% στην εταιρεία τον Μάιο. Αυτό έχει καταστήσει το Afterpay ένα από τα πιο δυνατά αποθέματα στην Αυστραλία και κατέστησε τόσο τον Νικ όσο και τον Άντονι δισεκατομμυριούχους.

«Υποσχεθήκαμε ότι δεν θα παρακολουθούμε συνεχώς την τιμή της μετοχής. Μερικές φορές η τιμή ανεβαίνει άλλες κατεβαίνει, αυτό δεν νομίζω ότι σημαίνει ότι είμαστε μια καλύτερη ή χειρότερη επιχείρηση ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.», δήλωσε ο Μολνάρ.

Η Μόργκαν Στάνλεϊ  προβλέπει τώρα ότι το Afterpay θα μπορούσε να φτάσει περίπου 88 $ ανά μετοχή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα υπό παρακολούθηση

Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη της Afterpay δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ενθαρρύνει τις υπερβολικές και μη βιώσιμες καταναλωτικές δαπάνες.

«Από μία άποψη μπορούμε να  πούμε πώς οι πλατφόρμες αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα επιτρέπουν στους καταναλωτές να είναι πιο συνειδητοί και προσεκτικοί σχετικά με τις δαπάνες τους. (Αλλά) θα μπορούσε επίσης να θέσει τα ευάλωτα άτομα σε μια θέση όπου θα μπορούσαν να ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που έχουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος της εταιρείας Euromonitor, με έδρα το Σίδνεϋ, στο CNBC.

Στο μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν επίσης ότι οι μικρότεροι λιανοπωλητές δεν μπορούν να απορροφήσουν τα τέλη τέτοιων υπηρεσιών τόσο εύκολα όσο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, και αυτό βλάπτει τον ανταγωνισμό. Οι ρυθμιστικοί φορείς επικεντρώνονται  μόνο στο πώς μπορούν να προστατεύσουν τους καταναλωτές, αλλά τους εμπόρους», δήλωσε ο Τσαν.

Ο Μολνάρ, από την πλευρά του, είπε ότι το Afterpay βρίσκεται σε συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τέτοιες ανησυχίες. Το 2020, η Afterpay ανέφερε ότι το 90% των συναλλαγών της πληρώθηκαν εγκαίρως. Συνολικά, οι καθυστερημένες προμήθειες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 14% του συνολικού εισοδήματος της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από προμήθειες εμπόρου.

Παγκόσμια σχέδια επέκτασης

Ακόμα και καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, η Afterpay δεν έχει αποφέρει κέρδη. Το 2020, τα έσοδα της εταιρείας διπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 382 εκατομμύρια δολάρια και οι απώλειες σχεδόν μειώθηκαν στο μισό, στα 16,8 εκατομμύρια δολάρια.

Βασικός της στόχος είναι η επέκταση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη

Για τον λόγο αυτό, ο Μολνάρ σκοπεύει να μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να ηγηθεί της διεθνούς επέκτασης της Afterpay, ενώ ο συν-διευθύνων σύμβουλός του, Eisen, θα συνεχίσει να εδρεύει στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία – 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο

Στις 21 Δεκεμβρίου το δώρο Χριστουγέννων – Τι ισχύει για όσους είναι σε αναστολή

Μπιλ Γκέιτς: Ως την άνοιξη θα έχουμε έξι εμβόλια για τον κορωνοϊό