Ένα νέο μέσο ενημέρωσης στην Ευρώπη ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Novaya Gazeta, αφού η εφημερίδα διέκοψε τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, καθώς έλαβε δύο προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες Αρχές.

Η Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας, Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε πέρσι με το Νόμπελ Ειρήνης, ήταν μεταξύ των φιλελεύθερων ρωσικών μέσων ενημέρωσης στα οποία ασκήθηκαν εντεινόμενες πιέσεις αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί στη Ρωσία, αφού έλαβε προειδοποιήσεις από την υπηρεσία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, Roskomnadzor, επειδή δεν ανέφερε στα δημοσιεύματά της ότι μια οργάνωση έχει χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας» από τις Αρχές.

Η Novaya Gazeta, η οποία διέγραψε από τον ιστότοπό της το υλικό που σχετιζόταν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ώστε να συμμορφωθεί με τον νέο νόμο για τα ΜΜΕ στη Ρωσία, δηλώνει ότι δεν θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της μέχρι να τερματιστεί αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι της Novaya Gazeta, που αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Ρωσία λόγω της στην ουσία απαγόρευσης άσκησης του επαγγέλματός μας, ανακοινώνουμε με χαρά ότι ξεκινά η “Novaya Gazeta. Europe”, ένα μέσο που συμμερίζεται τις αξίες και τα πρότυπά μας», ανέφερε ο Κίριλ Μαρτίνοφ, ο νέος διευθυντής του μέσου, το οποίο επισήμως δεν συνδέεται με τη ρωσική εφημερίδα.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, το νέο μέσο θα δημοσιεύει κυρίως άρθρα για τη Ρωσία σε διάφορες γλώσσες. «Θα καλύπτουμε ειδήσεις από τον κόσμο και τη Ρωσία για εκείνους που μιλούν ρωσικά και συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι οι ρεπόρτερ της Novaya Gazeta ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους στη Μόσχα. Πέρυσι, ο Ντμίτρι Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο Νόμπελ που κέρδισε στη μνήμη των έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.

Διαβάστε ακόμη

Οι «Ράμπο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ενάντια στους Ρώσους ολιγάρχες

Engie: Σημαντικός ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία από το εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Προβλήματα επάρκειας πλοίων και υποδομών για την εισαγωγή δια θαλάσσης LNG στην Ευρώπη