Πριν από περίπου έναν μήνα, πέντε στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ή της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος όπως είναι ευρέως γνωστή) ανέλαβαν μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή: παρέλαβαν τη λίστα με τα περίπου 1.000 ονόματα φυσικών προσώπων και οντοτήτων από τη Ρωσία στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις.

Αποστολή τους να εντοπιστούν και να «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία των προσώπων αυτών στην Ελλάδα.

Έκτοτε έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκές κυνηγητό. «Σκανάρουν» τα πάντα: τραπεζικούς λογαριασμούς, εφορίες, ΑΦΜ, υποθηκοφυλακεία, μητρώα επιχειρήσεων, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή ακόμα και από συμβολαιογράφους. Παράλληλα, ανταλλάσσουν πληροφορίες με αντίστοιχες αρχές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. «Είναι μία επίπονη και δύσκολη προσπάθεια» εξηγούν στο newmoney πηγές της Αρχής.

Η διαδικασία ξεκινά με την ταυτοποίηση των προσώπων. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις αλλαγής ονομάτων. Ακολουθεί η προσπάθεια εντοπισμού των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό είναι ακόμα πιο περίπλοκο, γιατί πολλές φορές οι περιουσίες κρύβονται πίσω από εταιρείες – βιτρίνες με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους ή πίσω από εταιρείες «μπάμπουσκες», δηλαδή αλυσίδες εταιρειών, με αχυρανθρώπους ως ιδιοκτήτες, που στόχο έχουν να καταστήσουν «αόρατους» τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μία ειδική task force, που ονομάστηκε «Freeze and Seize», για να διασφαλίσει το συντονισμό των ευρωπαϊκών αρχών στην επιβολή των κυρώσεων κατά Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών. Η task force μεταφέρει πληροφορίες και στην Ελλάδα.

Στη «φάκα» τέσσερα φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία

Προς το παρόν, οι προσπάθειες της ελληνικής αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχουν αποδώσει λίγους καρπούς. Έχουν εντοπιστεί και «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία 4 προσώπων και μίας ρωσικής εταιρείας: πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς και κατοικίες που βρίσκονται στην Αττική.

«Πρόκειται για πρόσωπα που ζούνε στην Ελλάδα και δεν είναι ευρέως γνωστά» αναφέρουν πηγές της Αρχής στο newmoney. «Έχουμε επίσης κάνει ελέγχους στα νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, για να εντοπίσουμε πιθανά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών. Προς το παρόν, δεν έχουν προκύψει σχετικά στοιχεία, οι έρευνες όμως συνεχίζονται

Δεν είναι, όμως, μόνο οι κυρώσεις για πάγωμα που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και εφαρμόζει η Ελλάδα.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται, πλέον, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί με ποσά άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε Ρώσους πολίτες.

«Οι ελληνικές τράπεζες επιβάλλουν στην πράξη περιοριστικούς όρους στη διακίνηση των κεφαλαίων αυτών των λογαριασμών» εξηγούν πηγές της Αρχής. «Δεν πρόκειται για ”πάγωμα”, αλλά για έναν τύπο ”capital controls” που δυσχεραίνει την κίνηση αυτών των λογαριασμών

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο κατάλογος με τα πρόσωπα εναντίον των οποίων η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις αναμένεται να εμπλουτιστεί τις επόμενες ημέρες με πάνω από 200 νέα ονόματα, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι δύο μεγαλύτερες κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν και οι σύζυγοι/πρώην σύζυγοι/ τέκνα/ πεθερικά πολύ στενών συνεργατών του.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, την χαρακτήρισε «ΕΥΠ των χρηματοοικονομικών» και δήλωσε ότι την τελευταία 5ετία η Αρχή έχει λάβει περίπου 40.000 καταγγελίες και έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων 1.000 προσώπων.

Διαβάστε ακόμα:

Στον «αέρα» 20.000 μεταβιβάσεις ακινήτων… για μια σφραγίδα

Ζελένσκι: Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι, να μπει τώρα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΑΑΔΕ: Συνεργασία τύπου μοντέλο «Airbnb» και με e-food, Wolt και Βox