Αρκετά «τσιμπημένες» είναι οι τιμές ιδίως, στο φαγητό στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται αυτές τις μέρες, στο Νταβός της Ελβετίας.

Σε απόσταση αναπνοής από το κεντρικό συνεδριακό κέντρο του Νταβός, το γνωστό ξενοδοχείο Steigenberger Grandhotel Belvedere χρεώνει τους πελάτες του 51 δολάρια για ένα μπουρίτο. Το συγκεκριμένο «σνακ» όπως αναγραφόταν στον τιμοκατάλογο, συνοδευόταν από ένα μικρό μπολ με γκουακαμόλε.

Σύμφωνα με το CNCB, ωστόσο, στην αμερικανική αλυσίδα Taco Bell, για παράδειγμα, η τιμή ενός μπουρίτο δεν ξεπερνά τα 2 δολάρια. Στο ίδιο ξενοδοχείο στην Ελβετία, μια μερίδα τηγανητές πατάτες κοστίζει 22,41 δολάρια, ενώ μερικά χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2015, η τιμή για ένα χοτ-ντογκ άγγιζε τα 43 δολάρια.

Είναι γεγονός πως σε ολόκληρη την Ελβετία – ιδίως, όμως, στο Νταβός όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο η παγκόσμια ελίτ – οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες συγκριτικά με άλλες χώρες. Παρόλα αυτά, την φετινή χρονιά εν μέσω μάλιστα, παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, οι ανατιμήσεις είναι εξωπραγματικές. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία έφτασε στο 2,5% τον Απρίλιο. Πρόκειται για ένα χαμηλό ποσοστό εάν συγκριθεί με την κατάσταση που επικρατεί σε ΕΕ και ΗΠΑ, παρόλα αυτά, όμως, δεν παύει να αποτελεί υψηλό 14 ετών για την συγκεκριμένη χώρα.

Το ετήσιο οικονομικό φόρουμ – το οποίο συγκεντρώνει τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο – πραγματοποιείται παραδοσιακά κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η φετινή συνάντηση αναβλήθηκε για να πραγματοποιηθεί τέλη Μαΐου. Οι συμμετέχοντες φάνηκαν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα μιας ανοιξιάτικης «εκδοχής» του Νταβός. 

Εκτός από τα θετικά της υπόθεσης, όμως, «ο αριθμός των παρευρισκόμενων ήταν μικρότερος φέτος, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Η συνάντηση συμπίπτει με τις συναντήσεις G-7, G-20 καθώς και συναντήσεις του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη:

Φυσικό αέριο: Πώς θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Έκτακτα σχέδια καταρτίζει η Ευρώπη

Deutsche Bank: Επενδύσεις σε καιρό στασιμοπληθωρισμού – Οδηγός η δεκαετία του 1970

«Kόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας