Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί καμία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου., διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια δήλώση που δείχνει ξεκάθαρα τη μεγάλη ανησυχία της χώρας: ότι θα ληφθούν αποφάσεις για τα εδάφη της χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει τελικά ειρήνη στην περιοχή
«Ως ανεξάρτητη χώρα, απλά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία συμφωνία χωρίς εμάς. Και το διατυπώνω αυτό πολύ ξεκάθαρα στους εταίρους μας. Δεν θα δεχθούμε καμία διμερή διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ μίλησε πρώτα με τον Πούτιν δεν ήταν “ευχάριστο”.
Και οι Ουκρανοί φαίνεται να συμφωνούν με τον ηγέτη τους. Μιλώντας στο CNN στο Κίεβο, ο φοιτητής Ναζάρ Βολοσένκο δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ουκρανία στην απώλεια περαιτέρω εδαφών θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα.
«Μπορεί να μείνουμε χωρίς τα προσωρινά κατεχόμενα σήμερα εδάφη, χωρίς τμήματα της περιοχής Χερσώνα, της περιοχής Ζαπορίζια και της πολύπαθης Κριμαίας», είπε. «Πρέπει να πάρουμε πίσω ό,τι μας ανήκει δικαιωματικά».
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν σήμερα σχεδόν το 20% του εδάφους της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που ήλεγχε πριν από την απρόκλητη εισβολή πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο παιδιά, ζουν υπό ρωσική κατοχή, σε μια κατάσταση που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει ως «ζοφερή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται
Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τότε που η Μόσχα την προσάρτησε παράνομα το 2014. Έκτοτε, η Ρωσία έχει επιβάλει ένα βίαιο και καταπιεστικό καθεστώς, καταπνίγοντας κάθε ίχνος αντιπολίτευσης.
Ο Maksym Vishchyk, δικηγόρος στην Global Rights Compliance, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που συμβουλεύει τις ουκρανικές αρχές για τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει επαναλάβει το ίδιο μοτίβο σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.
«Όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας, ξεκίνησε μια εκστρατεία συστηματικής στοχοποίησης κοινοτήτων ή ατόμων που θεωρούσε ότι αποτελούσαν εμπόδιο στην εκστρατεία εκρωσισμού … με καταστροφικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό γενικά, αλλά και σε κοινότητες, οικογένειες και άτομα», δήλωσε στο CNN.
«Και η Κριμαία ήταν ένα είδος εγχειριδίου γι αυτούς. Οι πολιτικές και τα πρότυπα και οι τακτικές (της Ρωσίας) που εφαρμόστηκαν στην Κριμαία εφαρμόστηκαν στη συνέχεια και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη. Έτσι, βλέπουμε ουσιαστικά τα ίδια μοτίβα σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη, τόσο από το 2014 όσο και από το 2022».
Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα αναφέρει τις μυριάδες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει η Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία – από παράνομες συλλήψεις μέχρι σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμό των ανθρώπων να αποδεχθούν τη ρωσική υπηκοότητα και να στείλουν τα παιδιά τους σε ρωσικά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένα επικίνδυνο προηγούμενο
Ο οικονομικός σύμβουλος Oleksandr Sokhatskyi δήλωσε στο CNN ότι πιστεύει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι απαράδεκτη εάν τα σύνορα της Ουκρανίας αλλάξουν σε σχέση αυτά που ήταν πριν από τον πόλεμο.
«Δεδομένου πόσα θύματα είχε ήδη αυτός ο πόλεμος και το να τελειώσει με τους όρους κάποιου άλλου… τότε γιατί πέθαναν αυτοί (οι Ουκρανοί στρατιώτες) και γιατί υπερασπίστηκαν αυτά τα εδάφη;», είπε.
Οι στρατιώτες που πολεμούν στις γραμμές του μετώπου ήταν επίσης επιφυλακτικοί ως προς το ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα αποτέλεσμα που θα ήταν αρεστό σε πολλούς Ουκρανούς.
Ο Volodymyr Sablyn, διοικητής τάγματος στην 66η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, ο οποίος μάχεται κοντά στο Λάιμαν στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ότι η ανάληψη από τη Ρωσία μέρους του εδάφους της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες.
«Θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο και θα δείξει στη Ρωσία ότι μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα, να καταλάβει το έδαφός της και να το κάνει δικό της ατιμώρητα στο μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μικρότερες χώρες που βρίσκονται κοντά της.
Ο Πούτιν έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφείς τους στόχους του: Θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας. Αλλά πολλοί στην Ουκρανία ανησυχούν ότι, ακόμη και αν αρχικά συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, τελικά θα υποκινήσει περαιτέρω μάχες για να επιτύχει το τελικό του παιχνίδι.
«Κανείς και τίποτα δεν θα σταματήσει τον Πούτιν από το να μας επιτεθεί ξανά και να καταλάβει άλλη μια ή περισσότερες περιοχές. Αν η Ευρώπη και η Αμερική δεν μας βοηθήσουν, τότε η ειρήνευση τώρα θα οδηγήσει πιθανότατα σε πόλεμο σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Sablyn.
Το μήνυμα της Κάγια Κάλας μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, για «καλή συζήτηση» με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, που συγκάλεσε χθες άτυπη συνεδρίαση στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου για να αξιολογηθούν τα μηνύματα που έλαβαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις τριήμερες επαφές τους με τους Αμερικανούς και Ουκρανούς συνομιλητές τους, σχετικά με τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ – Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κάλας απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το εάν ή τι συμφωνήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών επισημαίνοντας απλώς ότι «η Ευρώπη στέκεται σθεναρά ενωμένη ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής άμυνας μας». Ανέφερε, παράλληλα, ότι «σύντομα θα καταλήξουμε σε νέες πρωτοβουλίες» σχετικά με την προώθησή της.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, η πρόεδρος της Κομισιόν γνωστοποίησε, πάντως, την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο την πρόθεσή της να προχωρήσει με εφαρμογή «ρήτρας εξαίρεσης» (σ.σ. στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε) σχετικά με τις ευρωπαϊκές αμυντικές επενδύσεις. Αρκετές σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν κατά την παρουσίαση της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου», στις αρχές Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά την «απάντηση» της Ε.Ε σχετικά με τον «αποκλεισμό» της από τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία – που επιβεβαίωσε χθες ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ, Κιθ Κέλογκ στο Μόναχο – δεν είναι ακόμα σαφές, εάν τελικά θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτάκτως αύριο, Δευτέρα στο Παρίσι, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου.
Ο ίδιος ο Κέλογκ, ωστόσο, αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν και την Κάγια Κάλας. Ερωτηθείς χθες αν η Ευρώπη θα είναι παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι προέρχεται από «τη Σχολή του ρεαλισμού, και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».«Και στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με παράπονο ότι μπορεί, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες» ανέφερε.
Σχολιάζοντας τον «αποκλεισμό» της Ευρώπης από τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ σε δηλώσεις του στο Μόναχο τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να μιλά λιγότερο και να δρα περισσότερο». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση κατά την οποία θα έχουμε συνομιλίες ή διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία ή για το μέλλον της Ουκρανίας, είτε για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, χωρίς τους Ευρωπαίους». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να φέρει «καλές προτάσεις» για την εξασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία, εάν θα ήθελε να μετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Διαβάστε ακόμη
Τα deals που αλλάζουν τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα