«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν ένας μακροχρόνιος και γενναιόδωρος φίλος του ΠΟΥ και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι έτσι», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. «Λυπούμαστε για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να διατάξει την αναστολή της χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού η αποστολή του ΠΟΥ είναι να συνεργάζεται με όλα τα έθνη «με τους ίδιους όρους» χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους πληθυσμούς ή την οικονομία τους. Είπε ότι η απόδοση του Οργανισμού στη διαχείριση της πανδημίας θα αξιολογηθεί από τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί «η πλήρης διαφάνεια και η λογοδοσία».

«Για αυτό το θέμα απαιτείται η συμμετοχή όλων των μελών μας και αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη μας», είπε. «Χωρίς αμφιβολία θα εντοπιστούν περιοχές που χρήζουν βελτίωσης και θα υπάρξουν μαθήματα για όλους μας, αλλά προς το παρόν η εστίασή μας, η εστίασή μου, είναι να σταματήσουμε αυτόν τον ιό και να σώσουμε ζωές».

Ο Τέντρος δήλωσε ότι ο ΠΟΥ δεν καταπολεμά μόνο τον κοροναϊό, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την αντιμετώπιση της «πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της ελονοσίας, του έμπολα, του HIV, της φυματίωσης, του υποσιτισμού, του καρκίνου, του διαβήτη, της ψυχικής υγείας και πολλές άλλες ασθένειες».

«Τώρα είναι η στιγμή για όλους μας να ενωθούμε στον κοινό μας αγώνα ενάντια σε μια κοινή απειλή, έναν επικίνδυνο εχθρό», είπε.

Νωρίτερα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού με αναρτήσεις του στο Twitter είχε δηλώσει ότι «η μόνη ανησυχία» του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 και να «σώσουν ζωές».

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η πανδημία Covid-19», χωρίς να αναφέρεται στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αναστολή της χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ως έμμεση απάντηση στον Τραμπ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους επαναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα υποστήριξης από πολιτικές προσωπικότητες, ερευνητές και απλούς πολίτες.

“Δούλεψα για τον ΠΟΥ επί 10 χρόνια πάνω στην ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, την τύφλωση, τη βοήθεια (στα θύματα του) τσουνάμι. Δούλεψα μαζί με έξι γενικούς διευθυντές. Για μένα, ο Δρ Τέντρος και η Γκρο Μπρούντλαντ ήταν οι καλύτεροι. Υπάρχει μια πραγματική πολιτική εκστρατεία εναντίον του Δρα Τέντρος”, δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι αναστέλλει τη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΥ λόγω της “κακής διαχείρισης” του στην πανδημία.

Η Ουάσινγκτον εκφράζει τη λύπη της κυρίως γιατί τα δικά της μέτρα απέναντι στην κρίση, συγκεκριμένα το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων της, είχαν συναντήσει “ισχυρή αντίσταση” από τον ΠΟΥ, ο οποίος “συνέχισε να χαιρετίζει τους Κινέζους ηγέτες για την ‘διάθεσή τους για ανταλλαγή πληροφοριών’ “.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν με “400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως” στον οργανισμό, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων “και ακόμη λιγότερο” της συνεισφοράς της Κίνας.

Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεροληψίας υπέρ της Κίνας και βεβαιώνει ότι προσαρμόζει τις συστάσεις του σε συνάρτηση με τις επιστημονικές πληροφορίες που λαμβάνει για τη συμπεριφορά του νέου κορονοϊού, τη μετάδοσή του και τα μέσα καταπολέμησής του.”Ο ΠΟΥ δεν κάνει πολιτική”, επανέλαβε σήμερα ο Τέντρος.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στερήσουν από τον ΠΟΥ τη συνεισφορά τους επικρίθηκε ήδη από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, αλλά και από τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft, του οποίου το ίδρυμα είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.