Τη διακοπή της χρηματοδότησης που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοίνωσε η Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Aμετανόητος και επικίνδυνος ο Τραμπ προσπαθεί να μετακυλίσει την ευθύνη των επιπτώσεων της πανδημίας στις ΗΠΑ κατηγορώντας τον ΠΟΥ για fakenews και κινεζική επιρροή. Ο  Τραμπ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξαιτίας της “κακής” διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που του προσάπτει.

“Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα διενεργείται έρευνα για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού”, είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

“Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα” της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ, καταφερόμενος επί μακρόν εναντίον αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παραβίασε “το βασικό του καθήκον” και “πρέπει να λογοδοτήσει”. Ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την “παραπληροφόρηση” της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν “400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο” στον ΠΟΫ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και “ακόμη λιγότερων” χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι “καθήκον” του να απαιτήσει λογοδοσία.

Η ανακοίνωση του μεγιστάνα καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι υποβάθμισε την απειλή του κορονοϊού ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους.

Την 24η Φεβρουαρίου, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν “υπό έλεγχο” στις ΗΠΑ. Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς”, υποστήριξε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση του Τραμπ επικρίνει με σφοδρότητα την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγγέλλοντας ειδικά το ότι υιοθετεί θέσεις πολύ ευνοϊκές, κατ’ αυτήν, έναντι του Πεκίνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν “σθεναρή αντίσταση” από πλευράς ΠΟΥ, τη στιγμή που “συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την ‘προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες’”.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διεμήνυσε εξάλλου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για να προωθηθεί “ριζοσπαστική αλλαγή” στη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού.

“Στο παρελθόν, ο ΠΟΥ έκανε τη δουλειά του. Δυστυχώς, αυτή τη φορά, δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε, και (…) θα ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει ριζοσπαστικά”, είπε.

Γκουτέρες:  Ωρα για ενότητα

Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι αναστέλλει τη συνεισφορά της χώρας του στη χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης που του προσάπτει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γκουτέρες επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του, πως «δεν είναι η ώα να μειώνονται οι πόροι που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οποιαδήποτε άλλη ανθρωπιστική οργάνωση που συμμετέχει στον αγώνα» εναντίον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρέπει να υποστηριχθεί διότι είναι απόλυτα απαραίτητος στις προσπάθειες όλου του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της (ασθένειας) COVID-19», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Έκρινε ότι θα δοθεί μελλοντικά η ευκαιρία να εξεταστεί «ο τρόπος που αντέδρασαν» όλοι όσοι «ενεπλάκησαν στην κρίση» που συνεχίζεται.

Πάνω από 10.000 νεκροί στη Νέα Υόρκη

Η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε χθες ότι πρόσθεσε 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων στην οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο οποίος αυξήθηκε έτσι στους 10.367 νεκρούς.

Οι «πιθανοί» θάνατοι λόγω της COVID-19 αφορούν ανθρώπους που ουδέποτε διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2, αλλά στα πιστοποιητικά θανάτου τους αναφέρεται ως αιτία «η COVID-19 ή παρόμοια» ασθένεια, κατά τον ορισμό των υγειονομικών αρχών της Νέας Υόρκης.

Ο νέος απολογισμός σημαίνει πως περίπου ένας κάτοικος στους χίλιους έχει πεθάνει αφότου η πανδημία άρχισε να πλήττει την πόλη.

Με αυτούς τους 10.367 θανάτους, η Νέα Υόρκη θρηνεί πλέον περισσότερα θύματα εξαιτίας της COVID-19 από τις πιο πολλές χώρες του κόσμου, εξαιρουμένων μόνον της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Μπιλ ντε Μπλέιζιο, παραδέχθηκε ότι ο επίσημος απολογισμός είναι υποτιμημένος, με δεδομένο το εύρος της πανδημίας.

Το χάσμα οφείλεται, εξήγησε, στο γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους που πεθαίνουν στα σπίτια τους δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των θυμάτων, παρότι το πιθανότερο είναι πως είχαν πράγματι μολυνθεί.

Τα νεότερα δεδομένα πάντως ωθούν τις αρχές της πόλης να μιλούν για σταδιακή εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται.