Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της τήρησης των περιορισμών στη θητεία του προέδρου και επιχειρηματολογεί εναντίον της σοβιετικής πρακτικής ηγετών που αντικαθίσταντο μόνο μετά το θάνατό τους.

Απαντώντας σε ερώτηση βετεράνου του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου αν τάσσεται υπέρ της κατάργησης του συνταγματικού ορίου των δύο προεδρικών θητειών – κάτι που θα επέτρεπε στον Πούτιν να συνεχίσει να κυβερνά μετά το 2024, όταν θα είναι 71 ετών – ο πρόεδρος είπε ότι αυτό δε θα διασφάλιζε την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη χώρα:

«Θα ήταν πολύ ανησυχητικό να επιστρέψουμε στην κατάσταση που επικρατούσε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι ηγέτες παρέμεναν στην εξουσία μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής τους, ο ένας μετά τον άλλο», απάντησε ο Πούτιν κατά την επίσκεψη του στην Αγία Πετρούπολη για να σηματοδοτήσει την 77η επέτειο από την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ, σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

Ο Πούτιν πρότεινε ευρείες αλλαγές στο σύνταγμα της Ρωσίας την Τετάρτη, οι οποίες θα περιορίσουν τις εξουσίες του διαδόχου του στην προεδρία, ενισχύοντας με περισσότερη εξουσία το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που θα του επιτρέψει ενδεχομένως να διατηρήσει την εξουσία στη χώρα από άλλη θέση.

Επίσης, πρότεινε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραμονής ενός ηγέτη στην εξουσία, λέγοντας ότι το όριο πρέπει να τεθεί στις δυο θητείες συνολικά – και όχι στις δυο συνεχόμενες θητείες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε την παραπάνω πρόβλεψη για να επιστρέψει στο Κρεμλίνο το 2012, αφού υπηρετούσε τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός μετά από δυο συνεχόμενες προεδρικές θητείες.

Παράλληλα με τις προτάσεις για τη συνταγματική αλλαγή ο Ρώσος πρόεδρος αντικατέστησε τον επί μακρόν πρωθυπουργό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ (και πρόεδρος, από το 2008 έως το 2012) , με τον ελάχιστα γνωστό επικεφαλής των φορολογικών αρχών, Μιχαήλ Μισούστιν.