Την ξαφνική επιλογή νέου πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία το ρωσικό κοινοβούλιο σήμερα, Πέμπτη, μετά από αυτό που ονομάστηκε η «επανάσταση του Ιανουαρίου», μια σημαντική πολιτική αναθεώρηση που κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα διατηρήσει τον Πούτιν επικεφαλής στη ρωσική πολιτική εφ’ όρου ζωής.

Όπως μεταδίδει το Reuters η  Δούμα, το κατώτερο κοινοβούλιο, έδωσε την υποστήριξή της στον Μιχαήλ Μισούστιν, 53 ετών, που σχεδόν δεν διαθέτει πολιτικό προφίλ, με 383 ψήφους σε σύνολο 424 ψήφων. Υπήρξαν 41 αποχές και καμία αρνητική ψήφος.

Ο Μισούστιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της φορολογικής υπηρεσίας της χώρας και παίζει χόκεϊ επί πάγου μαζί με τον Πούτιν, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει το υπουργικό του συμβούλιο σύντομα. Αμέσως μετά ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για τον ορισμό του ως πρωθυπουργού.

Η ανέλιξή του αποτέλεσε μέρος μιας σαρωτικής ανακατάταξης του πολιτικού συστήματος που ανακοίνωσε ο Πούτιν την Τετάρτη και η οποία οδήγησε στην παραίτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τη θέση του πρωθυπουργού καθώς και της κυβέρνησής του.

Οι μεταβολές θεωρούνται ευρέως ότι δίνουν στον 67χρονο Πούτιν τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραμονή του στην εξουσία και μετά το 2024 όταν θα κληθεί να αποχωρήσει από την προεδρία. Ο Πούτιν κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή, ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός, εδώ και δύο δεκαετίες.

Με τις ξαφνικές αυτές αλλαγές ο Πούτιν αναλαμβάνει τον έλεγχο της διαδικασίας μετάβασης και κάποιοι τις ερμηνεύουν ως μια προσπάθεια μείωσης του εσωτερικού ανταγωνισμού μέχρι το 2024.

Η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ επιτρέπει στον Πούτιν να δείξει ότι ανταποκρίνεται στη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη λιτότητα και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Μεντβέντεφ, επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2012, υπήρξε το αλεξικέραυνο για τις απογοητεύσεις των Ρώσων, από την διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση το 2014-16, τις δυτικές κυρώσεις και τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Οι πραγματικοί μισθοί υποχωρούν για περισσότερο από πέντε χρόνια και βαθμιαία διαβρώνουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, αυξάνοντας την πιθανότητα να επηρεάσουν και τη δημοτικότητα του Πούτιν, αναφέρουν σύμφωνα με το Reuters οι επικριτές του Κρεμλίνου.

Ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους η πιθανότητα αυτή εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να δυσκολέψει την ομαλή μετάβαση του Πούτιν.

“Υπήρχαν μεγάλες υποψίες ότι εάν συνεχιστεί αυτή η στασιμότητα και όλα παραμένουν όπως είναι, τότε η σύνθεση του νέου (κοινοβουλίου) θα είναι πολύ λιγότερο φιλική προς το Κρεμλίνο”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τιχόμιροφ, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group.

Οι επικριτές του Πούτιν τον κατηγορούν εδώ και καιρό σχεδιάζει να παραμείνει στην εξουσία με κάποια ιδιότητα ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας του.

Οι προτάσεις συνταγματικής μεταρρύθμισης, που ανακοίνωσε την Τετάρτη και υπονόησε ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα, θα του επέτρεπαν να αναλάβει έναν ενισχυμένο ρόλο πρωθυπουργού μετά το 2024 ή τον ρόλο του επικεφαλής του κρατικού συμβουλίου, που όπως είπε θα δημιουργήσει.

Πούτιν για πάντα;

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεονίντ Βόλκοφ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “Είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι τα πάντα δρομολογούνται ώστε να εξασφαλίσουν στον Πούτιν ότι θα κυβερνά εφ’ όρου ζωής”.

Η εφημερίδα Kommersant την Πέμπτη ονόμασε τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πούτιν ως «η επανάσταση του Ιανουαρίου» προσθέτοντας ότι φαίνεται πως θα επακολουθήσουν πολλές ακόμα.

Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, το οποίο θέτει ανώτατο όριο δύο διαδοχικών θητειών για τον Πρόεδρο, ο Πούτιν αποκλείεται από την άμεση διεκδίκηση της προεδρίας το 2024, αλλά οι υποστηρικτές του δυσκολεύονται να φανταστούν τη ρωσική πολιτική ζωή χωρίς αυτόν.

Ο Πούτιν παραμένει δημοφιλής με πολλούς Ρώσους να τον θεωρούν ως μια πηγή σταθερότητας, ακόμα και όταν άλλοι παραπονούνται ότι έχει μείνει στην εξουσία για πολύ καιρό και ότι οι συντάξεις και το βιοτικό επίπεδο τους υποχωρούν σταθερά.