Η δικαστική διένεξη για το παλάτι του Μπόρις Μπερεζόφσκι έφερε στο προσκήνιο την περίπτωση ενός εκ των πιο ισχυρών Ρώσων ολιγαρχών που κατέληξε μια τραγική φιγούρα, απαγχονισμένος στο σπίτι της πρώην γυναίκας του, ένοχος αλλά και ταυτόχρονα θύμα ενός συστήματος εξουσιών που ο ίδιος δημιούργησε.

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι πέθανε -ενδεχομένως αυτοκτόνησε, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές- στα 67 του χρόνια αυτοεξόριστος στην Αγγλία, μόνος, κατεστραμμένος οικονομικά, προδομένος από τους ανθρώπους που ο ίδιος ανέδειξε, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και απελπισμένος για επιστροφή στην πατρίδα.

Γεννήθηκε στη Μόσχα, γιος ενός Εβραίου μηχανικού και μιας νοσοκόμας. Σπούδασε μαθηματικά και έγινε καθηγητής του Ινστιτούτου Ελέγχου των Επιστημών της Μόσχας. Η ενέργεια και η ζωτικότητά του ήταν παροιμιώδεις. Μπορούσε να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δέκα μέρη, μιλούσε ακατάπαυστα αλλά με σωστή άρθρωση και χαμηλόφωνα. Είχε πάντα δίκιο και διεκδικούσε να πείσει τους συνομιλητές του επικαλούμενος κάθε λογής επιχειρήματα.

Ο Μπερεζόφσκι ήταν κάποτε φίλος με τον Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, ωστόσο στη συνέχεια οι σχέσεις των δύο ανδρών διαταράχθηκαν. Ο Μπερεζόφσκι μήνυσε τον Αμπράμοβιτς, ζητώντας πάνω από 5 εκατ. δολάρια, καθώς – όπως υποστήριξε – ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι τον πρόδωσε όταν αυτός ήρθε σε ρήξη με το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2000. Μάλιστα, τόνισε πως αναγκάστηκε να πουλήσει τη συμμετοχή του στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Sibneft για πολύ λιγότερα χρήματα από την αξία της.

Στα «χέρια» του Γαλλικού Δημοσίου το «Chateau de la Garoype»

Σύμφωνα με το Bloomberg, δικαστήριο απεφάνθη πως το πολυτελές οίκημα αξίας 122 εκατ. δολ. θα παραμείνει στο γαλλικό δημόσιο, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής απόφασης δήμευσης της περιουσίας του Μπερεζόφσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ιδιοκτησία του παλατιού αποτέλεσε στο παρελθόν αντικείμενο δικαστικής διένεξης με τους πιστωτές του Ρώσου αξιωματούχου, ανάμεσα στους οποίους ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς και η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroloft.

Το «Chateau de la Garoype», βρίσκεται κοντά στη γαλλική πόλη Aix-en-Provence. Πρόκειται για μια έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στην αυλή του Κρεμλίνου, κατείχε μία τεράστια περιουσία. Ωστόσο, άρχισε να εξανεμίζεται εξαιτίας της διαμάχης με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Όταν έφυγε από τη ζωή το 2013, άφησε συνολικά χρέη αξίας 419 εκατ. δολαρίων, γεγονός το οποίο δυσαρέστησε πολλούς από τους πιστωτές και πρώην φίλους του. Οι τελευταίοι προσπάθησαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους, μέσω της ακίνητης περιουσίας που είχε στο όνομά του. Ανάμεσα σ’ αυτήν ξεχώριζε και το πολυτελές παλάτι.

Ο 67χρονος Ρωσοεβραίος βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Βρετανίας τον Μάρτιο του 2013. Στα χρόνια της κυριαρχίας του στη Ρωσία στήριζε τον Μπορίς Γέλτσιν στην εξουσία και στη συνέχεια συνέβαλε στην ανάδειξη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τεράστια ποσά, ενώ είχε γίνει και ένας από τους σκληρότερους πολέμιους του Κρεμλίνου και συγκεκριμένα του Πούτιν.

Ο Μπερεζόφσκι εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2000, όταν έγινε γνωστό ότι οι ανακριτικές αρχές σκοπεύουν να του απαγγείλουν κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Διαβάστε ακόμη

Η επιστροφή της Egon Zehnder, το κακό μάτι στον Λεωνίδα, οι χρυσές άδειες του e-τζόγου και ο… άστεγος του Κορυδαλλού 

Aegean: Οι παραλαβές των αεροσκαφών από την Airbus και οι τάσεις της φετινής χρονιάς

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι αλλάζει για τον τουρισμό με τη συμφωνία στην ΕΕ