Φαίνεται ότι οι οριστικές αποφάσεις της ΔΟΕ σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα επισπευστούν, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης για αναβολή που δέχεται αλλά και της παραδοχής των Ιαπώνων διοργανωτών πως οι Αγώνες δεν μπορούν να γίνουν κανονικά, πριν ο κόσμος να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ θα πραγματοποιήσουν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα (στις 13:00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Sankei, η  κυβέρνηση της Ιαπωνίας συζητά με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το ανώτερο για ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι φωνές που καλούν τη ΔΟΕ να ανακοινώσει την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εντείνονται. Ο κορωνοϊός έχει «διαλύσει» την προετοιμασία των αθλητών, έχει ακυρώσει πλήθος προολυμπιακών διοργανώσεων, ενώ Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έχουν ήδη ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να εκπροσωπηθούν.

Ακόμα κι αν η ευχή της ανθρωπότητας γίνει πραγματικότητα και ο φονικός ιός έχει εξαλειφθεί στις 24 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης των 32ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όσα έχουν προηγηθεί καθιστούν απαγορευτική τη διεξαγωγή τους.

Γιατί, λοιπόν, η ΔΟΕ δεν αποφασίζει άμεσα, αλλά θέτει διορία τεσσάρων εβδομάδων; Ακόμα ένα γεγονός που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και δικαιολογημένα. Πώς είναι δυνατό να προετοιμαστεί σωστά ένας αθλητής αυτές τις κρίσιμες τέσσερις εβδομάδες, όπως λογικά απόρησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 200 μέτρων κλειστού στίβου, Ντίνα Ασερ-Σμιθ.

Σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, ο λόγος της διορίας ίσως έχει νομική διάσταση. Δεν αποκλείεται να παρακολουθούμε ένα «game of chicken», δηλαδή ποιος θα υποχωρήσει πρώτος, ανάμεσα στη ΔΟΕ και την «Tokyo 2020», την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων…