Στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την έναρξη της εφαρμογής του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου από τη φετινή χρονιά και την αναδιανομή της ροής των επενδύσεων στέκεται η αναθεωρημένη έκθεση που εξέδωσε για το θέμα την Τρίτη, ο ΟΟΣΑ.

Θυμίζουμε πως μετά την ιστορική συμφωνία στην οποία κατέληξαν 140 χώρες το 2021, ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος τίθεται σε εφαρμογή φέτος, αν και 36 χώρες έχουν ήδη εισάγει το νομικό πλαίσιο που θέτει την εταιρική φορολόγηση μίνιμουμ στο 15%.

Ο εν λόγω φόρος δημιουργήθηκε, μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να «κλείσουν» τα κραυγαλέα… παραθυράκια στο διεθνές φορολογικό σύστημα και στους φορολογικούς παραδείσους, που επέτρεπε κυρίως στις μεγάλες πολυεθνικές να αποφεύγουν να επιβαρύνονται με υψηλή φορολόγηση, ανάλογη των κερδών τους.

Με το νέο πλαίσιο, εφόσον το κέρδος μιας πολυεθνικής φορολογείται κάτω από το όριο του 15% σε μια χώρα, στις έτερες χώρες που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρεώνουν μια συμπληρωματική φορολόγηση.

Ο ελάχιστος εταιρικός φόρος αφορά τις πολυεθνικές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ στην νέα έκθεση του επισημαίνει πως το νέο πλαίσιο θα γεφυρώσει τις διαφορές στους συντελεστές που ισχύουν σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και χώρες με ευνοϊκή εταιρική φορολόγηση, όπως πχ η Ιρλανδία, με τις υπόλοιπες χώρες διεθνώς κυριολεκτικά στο μισό.

Ως εκ τούτου οι πολυεθνικές που επενδύουν στο εξωτερικό δεν θα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για τις επενδύσεις τους με γνώμονα την τοποθεσία και την φορολογική επιβάρυνση τους, αλλά με βασικό κριτήριο τις υποδομές και την παιδεία και τεχνογνωσία του εργατικού δυναμικού.

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η έκθεση, το νέο πλαίσιο θα επηρεάσει τη ροή των επενδύσεων.

Αν και περίπου μόνο το 36% των εταιρικών κερδών αναμένεται πως θα φορολογηθεί με λιγότερο από 15%, μόλις το 7% θα πέσει πλέον κάτω από το πλαφόν του ελάχιστου εταιρικού φόρου, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις κυβερνήσεις και τα ταμεία τους. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις διεθνώς θα αποκομίσουν επιπλέον 155 με 192 δισ. δολάρια ετησίως σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση φορολογικών εσόδων μεταξύ 6,5% και 8,1%.

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» ξένων αλυσίδων καφέ και εστίασης στην Ελλάδα (pics)

Morgan Stanley: «Πάρτι» στις ευρωπαϊκές μετοχές βλέπει φέτος ο επενδυτικός κολοσσός

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα για την ακρίβεια – Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα κλείνει την πόρτα στην πα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ