Εάν η παγκόσμια οικονομία θέλει να αποφύγει περαιτέρω δραματικές αυξήσεις των τιμών ενέργειας, οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Χαϊτάμ Αλ Γκάις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος θα χρειαστεί τουλάχιστον $12 τρισεκατομμύρια σε επενδύσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αυξήσεις του πετρελαίου.

«Λόγω των περιορισμένων επενδύσεων, προκαλούμε ενεργειακή ανασφάλεια», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEC, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες πως τόσο οι τιμές όσο και η μεταβλητότητα θα αυξηθούν όσο αυξάνεται η ζήτηση».

Σημειωτέον πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, αφού η μειωμένη παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ έχει επηρεάσει την προσφορά, τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει σχετικά αυξημένη λόγω της σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι τιμές του Brent άγγιξαν μέχρι και τα $96/βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της ελλειμματικής προσφοράς. Την περασμένη Δευτέρα, η τιμή αυτή κυμάνθηκε κοντά στα $92/βαρέλι. 

Ερωτηθείς για το εάν οι τιμές θα αγγίξουν τα $100/βαρέλι, ο Αλ Γκάις απάντησε πως «οι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στον αριθμό αυτό υπάρχουν και ενδέχεται να συνεχίσουν να υπάρχουν, δη των μειωμένων επενδύσεων στο πετρέλαιο».

Η προειδοποίηση του γενικού γραμματέα έλαβε χώρα μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση του ΙΕΑ πως η ζήτηση σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα πιθανά θα φτάσει το ζενίθ της αυτή τη δεκαετία.

«Δεδομένων των αποφάσεων των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ζήτηση για τις τρεις μορφές υδρογονανθράκων αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα έτη», ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, προσθέτοντας πως «πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ που μπορούμε να έχουμε σωστές εκτιμήσεις όσον αφορά τη ζήτηση, πολύ νωρίτερα από’ όσο περίμεναν ορισμένοι».

Ο Αλ Γκάις, από την πλευρά του ξεκαθάρισε πως οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν μία από τις κύριες πηγές ενέργειας του πλανήτη, δεδομένης της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης του πληθυσμού. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο CNN, δε θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την μελλοντική ενεργειακή ζήτηση.

Ο έλεγχος των τιμών του πετρελαίου σε λογικά όρια είναι προς όφελος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία. Αν και η τιμή των $100/βαρέλι θα βοηθήσει την χρηματοδότηση της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας του βασιλείου, οι αναλυτές έχουν πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ζήτησης παγκοσμίως. 

Αναφορικά, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία αύξησαν τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Πώς να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου για να χαλαρώσεις το μυαλό σου

Το πατρικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενοικιάζεται – H ανεκτίμητη έπαυλη που μεγάλωσε 19 γενιές των Σπένσερ

Ideal Holdings: «Γράφει» έσοδα στην πληροφορική – Το νέο έργο της Byte και η συμμαχία με τον ΟΤΕ (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ