Διεθνή

Οσμάν Καβαλά: Ο δισεκατομμυριούχος που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν

  • newsroom


Η υπόθεση Καβαλά έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις κατηγορίες εναντίον του, μεταξύ των οποίων ότι «επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση», αλλά και ότι επιδόθηκε σε κατασκοπεία, προδίδοντας την πατρίδα του

Ο Οσμάν Καβαλά έχει μετατραπεί σε καυτή πατάτα στα χέρια του Ερντογάν. Οι Πρέσβεις δέκα χωρών (Καναδά, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Γαλλία, Φινλανδίας και Νέας Ζηλανδίας) συνυπέγραψαν έκκληση, ζητώντας την απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου.

«Ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας», ανέφερε η ανάρτηση, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανταπάντησε ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Ο 64χρονος Οσμάν Καβαλά είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 για τη συμμετοχή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Αν και αθωώθηκε, συνελήφθη μία ημέρα μετά την απόφαση του Δικαστηρίου. Αυτή τη φορά για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016! Έκτοτε, παραμένει προφυλακισμένος σε άθλιες συνθήκες πάνω από τρία χρόνια, δίχως να έχει ακόμα δικαστεί.

Η υπόθεσή του έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινή γνώμη, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις εναντίον του κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ότι «επεδίωξε να ανατρέψει την κυβέρνηση», αλλά και ότι επιδόθηκε σε κατασκοπεία, προδίδοντας την πατρίδα του! Ακόμα και το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις, αν ο Τούρκος επιχειρηματίας δεν απελευθερωνόταν. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επίσης έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες πως διέπραξε κάποιο έγκλημα.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εκδηλώσεις ανά την υφήλιο, σε μία προσπάθεια να γίνει γνωστή η υπόθεσή του. Μόλις πέρυσι, η όπερα του Λονδίνου παρουσίασε μια συναυλία με τίτλο «Ο Οσμάν μπέης και τα σαλιγκάρια». Τη μία εκείνη ημέρα που έμεινε ελεύθερος μεταξύ των δύο συλλήψεών του πήρε μαζί του δύο σαλιγκάρια που στην απομόνωση τον συντρόφευαν. Τα βρήκε στη σαλάτα που του σέρβιραν οι φρουροί και έκτοτε μετατράπηκαν σε «κατοικίδια».

Καλλιτέχνες και διάφορα άτομα του πνεύματος έχουν επίσης κινητοποιηθεί, μεταξύ των οποίων ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ και πολλοί ακόμα. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου, αν και ακυρώνεται διαρκώς και αδικαιολόγητα. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Παραμένει το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα – Πώς επηρεάζεται η παγκόσμια ανάπτυξη

Green Cola: Συμφωνία με τη Walmart δίνει ώθηση στο «αμερικάνικο όνειρο» των Βενιέρη – Χήτου

Μέτρα στήριξης: Έρχονται επιδόματα ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου