Σχεδόν οι μισοί από τους οκτώ δισεκατομμύρια κατοίκους της Γης δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή, καθαρό περιβάλλον ή αξιοπρεπείς μισθούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet». Παράλληλα, η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κλιματική κρίση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα ειδικών στη διατροφή, την περιβαλλοντική επιστήμη, την οικονομία, τη γεωργία και τη δημόσια υγεία, με στόχο να προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη επιστημονική αξιολόγηση των συστημάτων τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα συστήματα τροφίμων περιλαμβάνουν ολόκληρη την αλυσίδα — από την παραγωγή και επεξεργασία μέχρι τη διανομή και κατανάλωση — καθώς και τα πλαίσια διακυβέρνησης που τα ρυθμίζουν. Οι εκπομπές αερίων προέρχονται κυρίως από δραστηριότητες όπως η παραγωγή κρέατος και ρυζιού, η αλλαγή χρήσης γης και η αποψίλωση δασών, καθιστώντας τον τομέα έναν από τους βασικούς υπεύθυνους για την κλιματική αλλαγή.
Οι κοινωνικές ανισότητες πίσω από την κρίση
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διατροφικών συνηθειών κατανέμονται άνισα ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Το πλουσιότερο 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το 70% των περιβαλλοντικών πιέσεων που προκαλούνται από τα συστήματα τροφίμων, ενώ 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται οικονομικά προσιτή διατροφή, δίκαιους μισθούς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται στη γεωργία, ενώ το 32% των εργαζομένων στον αγροδιατροφικό τομέα αμείβεται κάτω από τα όρια αξιοπρέπειας. Οι γυναίκες υφίστανται συστηματικές μισθολογικές ανισότητες και χαμηλή εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης. Αυτή η διπλή κρίση ανισότητας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, απειλεί τόσο την ανθρώπινη υγεία όσο και την ανθεκτικότητα του πλανήτη.
Η λύση: η Πλανητική Υγιεινή Διατροφή
Η μελέτη προτείνει την υιοθέτηση της λεγόμενης «Πλανητικής Υγιεινής Διατροφής», ενός διατροφικού προτύπου που βασίζεται σε φυτικές, ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και περιορισμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Η εφαρμογή του σχετίζεται με 27% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 15 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
Επιπλέον, η υιοθέτησή του σε παγκόσμια κλίμακα θα μείωνε σημαντικά την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Έκκληση για δίκαιες και βιώσιμες πολιτικές
Οι επιστήμονες ζητούν στοχευμένες πολιτικές που θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα, θα εξασφαλίσουν δίκαιες αμοιβές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους. Παράλληλα, καλούν τις κυβερνήσεις να ενδυναμώσουν τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών διατροφής και περιβάλλοντος.
Η μελέτη του The Lancet καταλήγει πως η μεταρρύθμιση των συστημάτων τροφίμων είναι αναγκαία όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, αλλά και για την επιβίωση και ισότητα των κοινωνιών.
Διαβάστε ακόμη
Ευρωπαϊκό σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία – Τo παζάρι για τα κλειδιά και τα αγκάθια
Αλλάζουν τα πάντα για τις άδειες οδήγησης – Νέοι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.