Διεθνή

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός αργεί πολύ να τελειώσει

  • newsroom


H επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων στον κόσμο

Να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτούμενα εμβόλια κάλεσε τις χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, επισημαίνοντας σε σχετική έκθεση οτι η πανδημία «απέχει πολύ από το να τελειώσει».

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό, υπό την προεδρία του Γάλλου Ντινιέ Ουσέν, συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες, κάνοντας τον απολογισμό της κατάστασης.

Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για τον κορωνοϊό, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Η επιτροπή στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020, είχε συμβουλέψει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κυκλοφορίας και απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση».

Στις συστάσεις της προς τα κράτη, η επιτροπή παραμένει αντίθετη στην αρχή ενός αποδεικτικού εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια, δεδομένης της άνισης κατανομής των εμβολίων στον κόσμο.

Επίσης, ζητά από τα κράτη να «εγκρίνουν όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης» από τον ΠΟΥ.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει τα δύο εμβόλια mRNA της Moderna και των Pfizer / BioNTech, τα δύο κινεζικά εμβόλια από τη Sinopharm και τη Sinovac, το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς και διάφορες εκδόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Πολύ σύντομα αναμένεται απόφαση για το εμβόλιο Covaxin, που έχει παρασκευάσει το ινδικό εργαστήριο Bharat Biotech.

Διαβάστε ακόμη

Euroxx: Η επενδυτική στρατηγική για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα – Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Hertz: Το «χρυσό» deal με την Tesla που ξάφνιασε ακόμα και τον Έλον Μασκ

Γερμανία: Ο Nord Stream 2 δεν απειλεί τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο