Σε νέα υψηλά ρεκόρ παραμένει η τιμή του ελαιόλαδου, τη στιγμή που η ξηρασία πλήττει πολλές από τις σημαντικότερες χώρες-παραγωγούς λαδιού.

Οι τιμές του ελαιόλαδου αυξήθηκαν στα $8.900/τόνο τον Σεπτέμβριο λόγω του ξηρού κλίματος στην Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Βάσει της ίδιας έρευνας, η μέση τιμή του ελαιόλαδου τον Αύγουστο κυμάνθηκε 130% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. 

Η Ισπανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγέα και παραγωγό ελαιόλαδου αντιμετωπίζει σημαντική περίοδο ξηρασίας εδώ και μήνες. Η χώρα έχει, επίσης, καταγράψει το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της, με μέση θερμοκρασία 1,3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία ΑΕΜΕΤ.

Σύμφωνα με δεδομένα της Mintec, η ισπανική παραγωγή ελαιόλαδου έχει μειωθεί πάνω από 50%, από τους συνήθεις 1,3 εκατ. – 1,5 εκατ. τόνους στους 610.000 τόνους. 

Όπως ανέφερε και ο αναλυτής της εταιρείας, Kάιλ Χόλαντ,  σε συνέντευξή του στο CNBC, «την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός πως άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία υποφέρουν κι αυτές από ξηρασία».

Σημειωτέον πως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δεύτερη και τρίτη στην κατάταξη της παραγωγής ελαιόλαδου σύμφωνα με το International Olive Council.

Οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία αυξήθηκαν στα 8,45 ευρώ/κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Mintec, σε ιστορικό υψηλό των τελευταίων τριών δεκαετιών, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 111%.

Οι υψηλές τιμές αυτές, πάντως, έχουν οδηγήσει και σε πολλές κλοπές του αποκαλούμενου και «υγρού χρυσού». 

Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην ισπανική μονάδα παραγωγής Marin Serrano El Lagar «έκαναν φτερά» στις 30 Αυγούστου. Το κόστος για την οικογενειακή εταιρεία αγγίζει τα $420.000 με $450.000. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ληστές είχαν αρπάξει 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από την μονάδα Terraverne. Οι ληστές δε δίστασαν να αρπάξουν τις καρέκλες, τα γραφεία, τους ανεμιστήρες και τους υπολογιστές της εταιρείας. 

Σύμφωνα, τέλος, με τον Χόλαντ, εάν τα αποθέματα ελαιόλαδου συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της ξηρασίας, οι αποθήκες αναμένεται να αδειάσουν πριν τον Οκτώβριο όποτε και αναμένεται η νέα σοδειά.

«Αυτό το οποίο περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση είναι και η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την χονδρική εξαγωγή ελαιόλαδου μέχρι την 1η Νοεμβρίου», συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Διαβάστε ακόμη

Φούσκα στα ακίνητα: Τι δείχνει ο δείκτης της UBS – Η ανάλυση για 25 πόλεις στον κόσμο (γραφήματα)

Το «πακέτο ΔΕΘ» σε 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης – Φόβοι για νέο άλμα στο ντίζελ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ