Κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου, ανάμεσα από σφαίρες, 35 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, όπου σφοδρές μάχες έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους. Με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ιταλίας, 15 Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί, όπου τους παρέλαβε ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 J Spartan, το οποίο αναμένεται να προσγειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην 112 ΠΜ, στην Ελευσίνα. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι άλλοι επτά άνθρωποι –Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους– «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα (Ιορδανία). Οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και δύο τραυματίες, μεταφέρθηκαν με γαλλικά και ιταλικά αεροσκάφη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας. Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Στο C-27 επιβαίνουν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ιατροί και μέλη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων ενώ θα τους υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Όμως στην κόλαση του Σουδάν, υπάρχουν εγκλωβισμένοι άλλοι 70 με 100 Έλληνες, ενώ η χώρα κυλιέται στο αίμα και βρίσκεται, όπως προειδοποίησε και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης.

Ένα μικρό αλλά πολύτιμο χρονικό περιθώριο για την απόδραση από την κόλαση αυτή, δίνει η συμφωνία για τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα, στην οποία κατέληξαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων. Έτσι εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν και διεξαχθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια οι απομακρύνσεις και των υπολοίπων Ελλήνων -μαζί με άλλους Ευρωπαίους- πολιτών.

Ήδη στο αεροδρόμιο του Ασουάν, στην Αίγυπτο, απ’ όπου απογειώθηκε το C-27 για να παραλάβει τους πρώτους Έλληνες από το Τζιμπουτί, έχει φτάσει και δεύτερο ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος, ένα C-130, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον επαναπατρισμό των υπολοίπων Ελλήνων αλλά και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που θα απομακρυνθούν από τη χώρα.

Προς το παρόν, οι εγκλωβισμένοι ζουν δραματικές ώρες, με 12 Έλληνες να έχουν βρει καταφύγιο στη Μητρόπολη, ενώ άλλοι σε άλλα σημεία του Χαρτούμ, καθώς προσπαθούσαν να μεταβούν στη γαλλική πρεσβεία ώστε να γίνει εκκένωση από εκεί. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς ακόμα και αν τηρηθεί η συμφωνηθείσα εκεχειρία, οι εγκλωβισθέντες αναμένεται να μείνουν χωρίς ρεύμα από νερό, καθώς τα αποθέματα σε πετρέλαιο της σπαρασσόμενης χώρας από τον εμφύλιο τελειώνουν.

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο βρίσκεται σε επικοινωνία με το γαλλικό και ιταλικό ΥΠΕΞ ενώ την πρόθεσή τους για περαιτέρω παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού έχουν εκφράσει Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως επίσης, Γερμανία και Ουγγαρία. Προς το παρόν, από το Σουδάν έχουν διαφύγει αεροπορικώς περίπου 1000 ξένοι υπήκοοι, με πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών που οργάνωσαν μόλις οκτώ χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα). Η μόνη χώρα που απομακρύνει πολίτες οδικώς είναι η Τουρκία, με ένα κομβόι 65 οχημάτων και 700 ανθρώπων. Η λύση της διαφυγής οδικώς, ή της παραλαβής των Ελλήνων από φρεγάτες εξετάστηκε και από την ελληνική πλευρά, αλλά κρίθηκε πολύ επικίνδυνη.

Διαβάστε ακόμη:

Αναπροσαρμογή διοδίου στην πενταετία προβλέπει το τελικό κείμενο για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

Στεγαστικά δάνεια: Δεύτερη ευκαιρία για όσους κόπηκαν από την επιδότηση επιτοκίου (πίνακας)

Αναπροσαρμογή διοδίου στην πενταετία προβλέπει το τελικό κείμενο για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ