Σε μια οικονομία όπου οι πολίτες της για δεκαετίες είχαν μια σχέση «αγάπης» με τα κέρματα, ο λόγος για την Ιαπωνία, πλέον τα βλέπουν να μειώνονται με ταχύ ρυθμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), τα εθνικά αποθέματα σε κέρματα αυξάνονταν σε σταθερή βάση από τη δεκαετία του 1970, κάτι που δεν συμβαίνει όμως στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών.

Σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της τάσης αυτής, έπαιξε μια σειρά παραγόντων, από την πανδημία του κορωνοϊού, τις προμήθειες των τραπεζών στις συναλλαγές, της ανόδου του πληθωρισμού και της αύξησης των πληρωμών απουσία μετρητών.

Η χρήση των πληρωμών χωρίς μετρητά -κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που απέφευγαν τα μετρητά θεωρώντας τα ως εστία μικροβίων και φορείς της Covid-19- ανέβασε ταχύτητα αισθητά. Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αντιπροσώπευαν το 36% του συνόλου των πληρωμών, σε σύγκριση με μόλις 15% μια δεκαετία νωρίτερα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η σταδιακή εγκατάλειψη της χρήσης νομισμάτων από τους καταναλωτές, σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στη στάση των Ιαπώνων ως προς την αποταμίευση.

Πτώση για το κέρμα των 500 γιεν

Μάλιστα, η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στο κέρμα με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία, αυτό των 500 γιεν. Το προαναφερόμενο κέρμα, είναι το πιο συνηθισμένο που δίνεται στα παιδιά για τον κουμπαρά τους, μια παράδοση που στόχο έχει να δώσει κίνητρα στα παιδιά για αποταμίευση.

Οι γονείς παραδοσιακά βάζουν στην άκρη τα κέρματα των 500 γιεν στα ρέστα τους και τα προσθέτουν στους κουμπαράδες των παιδιών τους, το περιεχόμενο των οποίων μεταφέρουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς όταν γεμίσουν.

Όμως από τις αρχές του περασμένου έτους, οι ιαπωνικές τράπεζες άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρές χρεώσεις έως και 1.100 γιεν για καταθέσεις με μεγάλο αριθμό κερμάτων.

Όπως αναφέρει ο Τσαϊόσι Ουένο, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Ερευνών NLI στο Τόκιο, η αντίδραση για αυτές τις υψηλές χρεώσεις πιθανόν οδήγησε πολλά νοικοκυριά να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κουμπαράδες και γενικά να αποφεύγουν να μαζεύουν κέρματα, κάνοντας χρήση των πληρωμών δίχως μετρητά για τις συναλλαγές μικρής αξίας.

Οι κουμπαράδες ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τη ζήτηση -και την έκδοση- των κερμάτων των 500 γιεν, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η αναστροφή στη λογική των αποταμιεύσεων προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, αναφέρει ο Ουένο.

Σημειώενεται δε, ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών έρχεται καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες προκαλεί σε αναθεώρηση της στάσης των πολιτών απέναντι στις δαπάνες και την αποταμίευση.

Η χρόνια στασιμότητα της ανάπτυξης ενθάρρυνε τους καταναλωτές να τοποθετούν την πλειονότητα των περιουσιακών τους στοιχείων σε τραπεζικές καταθέσεις με χαμηλή απόδοση.

Ωστόσο προς το παρόν ο δομικός πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο του 2% της BoJ για 14 συνεχόμενους μήνες, ενώ τα στοιχεία για τους μισθούς αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι ανοδικές πιέσεις συνεχίζονται.

Διαβάστε ακόμη

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Είθε να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας» (tweet)

Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός

Αυτό ψηφίστηκε ως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ