Κάθε Σάββατο απόγευμα απομονωνόταν στο μόλις 42 τ.μ. εργαστήριό του, το οποίο σε αντίθεση με το πολυτελές αυτοκρατορικό ανάκτορο χαρακτηριζόταν από λιτότητα. Ο εσωστρεφής νέος συντροφιά με τον καθηγητή βιολογίας του σχολείου του, Χιροτάρο Χατόρι, μέσα στο χώρο αυτό άρχισε να εξερευνά και να μυείται στον θαυμαστό κόσμο της φύσης. Χάρη στο πάθος και τις γνώσεις που του εμφύσησε ο καθηγητής του ανακάλυψε την πλούσια βιοποικιλότητα του κόλπου Σαγκάμι, νότια του Τόκιο. Όταν το 1926 ανήλθε στο θρόνο το εργαστήριό του απέκτησε την αίγλη που του άρμοζε, καθώς μεταφέρθηκε στο παλάτι κοντά σε ένα περιβόλι με μουριές και ονομάστηκε επισήμως Αυτοκρατορικό Βιολογικό Εργαστήριο.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο ήταν λάτρης του περιβάλλοντος και με την ιδιότητά του ως θαλάσσιος βιολόγος παρατηρούσε και μελετούσε κοχύλια, αστερίες, καβούρια και ζωόφυτα. Συνέταξε, μάλιστα, αρκετές εργασίες σχετικά με τα είδη αυτά, ενώ δημοσίευσε 32 βιβλία με περιγραφές για 23 είδη ασκιδιοειδών, 7 είδη καβουριών, 8 είδη αστερίων και 6 είδη πυκνογονιδών.

Χάρη στην αγάπη του 124ού και μακροβιότερου αυτοκράτορα της Ιαπωνίας για τη φύση, καθιερώθηκε η Ημέρα Πρασίνου, η οποία αρχικά εορταζόταν στις 29 Απριλίου για να συμπέσει με τα γενέθλιά του. Μετά το θάνατό του το 1989, όταν ο Χιροχίτο μετονομάστηκε σε αυτοκράτορας Σόουα, η γιορτή μεταφέρθηκε την 4η Μαΐου ώστε η 29η να θεσπιστεί ως Showa no hi, δηλαδή ημέρα μνήμης του αυτοκράτορα.

Ο Σόουα πίστευε ότι η φύση ήταν απαραίτητο στοιχείο για καλή υγεία, αλλά και κοινωνική ευημερία και ενθάρρυνε τους πολίτες να σέβονται και να εκτιμούν τον φυσικό κόσμο.

Η Ημέρα Πρασίνου, ή στα ιαπωνικά Midori no hi -midori σημαίνει πράσινο και hi σημαίνει ημέρα- αποτελεί μέρος της Χρυσής Εβδομάδας ή Ogon Shukan κατά την οποία ακολουθούν διαδοχικές αργίες, ανάμεσα σε αυτές η Ημέρα του Συντάγματος κι η Ημέρα των Παιδιών, που σηματοδοτούν μια περίοδο περισυλλογής και αναγέννησης.

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, λειτουργεί ως αφύπνιση για την προστασία του περιβάλλοντος και μας καλεί να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να εκτιμήσουμε όσα μας προσφέρει. Στην Ιαπωνία οι δημόσιοι χώροι καθαρίζονται -πόσο πιο καθαροί, άραγε- , φυτεύονται δέντρα, οι πολίτες με σύμμαχο συνήθως την ευχάριστη θερμοκρασία διανύουν την ημέρα σε πάρκα και κήπους, συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, πικνίκ, ενώ τα σχολεία και οι κοινοτικές ομάδες διοργανώνουν συχνά εκδηλώσεις που εστιάζουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η αργία λειτουργεί ως ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και την πολυάσχολη ζωή των Ιαπώνων καλώντας τους να επανεκτιμήσουν την ομορφιά και την ηρεμία που προσφέρει η φύση.

Οι εορτασμοί ξεκινούν με την ομιλία του αυτοκράτορα Ακιχίτο και στη συνέχεια οι πολίτες ξεχύνονται σε πόλεις και χωριά και φυτεύουν δέντρα, ενώ οι πολύχρωμες παρελάσεις και τα χάρτινα φαναράκια που διακοσμούν τους δρόμους δίνουν μία νότα ζωντάνιας στα αστικά κέντρα.

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς της Ημέρας Πρασίνου οι Ιάπωνες, αλλά και όλοι οι άνθρωποι, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να στείλουν το μήνυμα για έναν πράσινο, υγιή πλανήτη.

Η Ημέρα Πρασίνου λειτουργεί και ως υπενθύμιση της ανάγκης για διατήρηση της φύσης για τις μελλοντικές γενιές, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εστιάσουν στον περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους. Άλλωστε, που αλλού αν όχι στην Ιαπωνία θα υπήρχε ειδικός όρος, «Mottainai», ο οποίος θα «πάντρευε» την ιδέα του σεβασμού των φυσικών πόρων, τη μη κατασπατάλησή τους και την λύπη όταν τελικά αυτή συμβαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι Ιάπωνες περιβαλλοντολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο αυτό για να καλέσουν τον κόσμο να «μειώσουν, να επαναχρησιμοποιήσουν και να ανακυκλώσουν». Δεν είναι σπάνιο, μάλιστα, ένας ντόπιος να πει «Mottainai» σε κάποιον που πετάει φαγητό, το οποίο θα μπορούσε να είχε καταναλώσει ή κρατήσει για την επόμενη ημέρα, για να τον κάνει να σκεφτεί την πράξη του.

Πώς να τη γιορτάσετε:

Φυτέψτε ένα φυτό ή δέντρο.

Περάστε λίγο χρόνο στη φύση.

Επισκεφθείτε ένα πάρκο ή έναν βοτανικό κήπο.

Διακοσμείστε το σπίτι σας με χάρτινα φαναράκια.

Πιείτε πράσινο τσάι, καθώς η πρώτη σοδειά συλλέγεται τη Χρυσή Εβδομάδα και λέγεται ότι είναι η καλύτερη του χρόνου.

Προτιμήστε ένα χορτοφαγικό γεύμα.

Σκεφτείτε την «πράσινη» μετάβαση στη ζωή σας και εφαρμόστε βιώσιμες πρακτικές στην καθημερινότητά σας.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

Τρόφιμα: Οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά, σιτηρά τον Απρίλιο – Πού σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση

Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή: Δραματικές οι επιπτώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα δηλώσετε σωστά τα εισοδήματα από ακίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ