Οικονομική βοήθεια 5 δισ. ευρώ και την εκπαίδευση τουλάχιστον 40.000 Ουκρανών στρατιωτών, ακόμα και σε μαχητικά αεροσκάφη, υποσχέθηκε απόψε, η ΕΕ στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ (σσ. απουσίαζαν αυτοί της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, γεγονός που προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό εντος της ΕΕ), πραγματοποίησαν μια ιστορική συνάντηση στην Ουκρανία και οι λόγοι που την καθιστούν «ιστορική» είναι οι εξής.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που το Συμβούλιο της ΕΕ πραγματοποιείται σε κράτος που δεν ανήκει στην ΕΕ. Η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε υποψήφιο προς ένταξη κράτος και η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σε εμπόλεμη ζώνη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, συζήτησαν για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Διά στόματος Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ υποσχέθηκε επιπλέον βοήθεια έως και 5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος για το Κίεβο, με προϋπόθεση οι “27” της ΕΕ να συμφωνήσουν πριν από το τέλος του έτους, για την ψηφοφορία στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Παράλληλα, τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση σε Ουκρανούς στρατιωτικούς, με στόχο 40.000 αξιωματικοί να έχουν εκπαιδευτεί και σε μαχητικά αεροσκάφη τους επόμενους μήνες.

Οι δύο πλευρές (σ.σ ΕΕ και Ουκρανία) συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία, καθώς ήδη Γαλλία και Γερμανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατασκευάσουν οπλικά συστήματα σε βιομηχανίες τους Ουκρανίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω συνεργασία και σε ζητήματα απόκρουσης κυβερνοεπιθέσεων και στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκτός από την παροχή άμεσης στήριξης για τον ερχόμενο χειμώνα, το επίκεντρο των συζητήσεων αφορούσε και στη μακροπρόθεσμη προοπτική της ένταξης στην ΕΕ και η περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι,, απαιτούνται εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε επτά βασικές προτεραιότητες, ιδίως στον τομέα της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ περιμένει τη σχετική έκθεση που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο τόνισε πως «η Ουκρανία είναι υποψήφια, προς ένταξη στην ΕΕ χώρα και προχωρά περαιτέρω προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τέλος, αναφορικά με διάφορα σενάρια για ένα πιθανό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι η μόνη φόρμουλα για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, είναι η φόρμουλα που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι‎.

Διαβάστε ακόμη

Oι μεγάλοι του design – Αrne Jacobsen: Το έργο του πρωτοπόρου της σκανδιναβικής αισθητικής

Eurostat: Σε Ελλάδα και άλλες 3 χώρες της ΕΕ το 68% της παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες το 2021

Προϋπολογισμός: Όλα τα μέτρα για 2023 και 2024 (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ