Τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων, καθώς και οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθούν οι βασικές επιπτώσεις του πολέμου, που τώρα βρίσκεται στον ένατο μήνα του, όπως τις κατέγραψε το Reuters:

Θάνατοι

Οι θάνατοι που έχει προκαλέσει έως τώρα ο πόλεμος έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που έχει να καταγραφεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν αναφορές ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 6.114 πολίτες σκοτώθηκαν και 9.132 έχουν τραυματιστεί, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, όπως ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) στις 3 Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία δεν έχει δηλώσει πόσοι από τους στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε στις 21 Σεπτεμβρίου ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 5.937 Ρώσοι στρατιώτες. Η Ουκρανία και η Ρωσία δηλώνουν ότι η άλλη πλευρά έχει υποστεί καταστροφικά μεγάλες απώλειες. Το Reuters δεν έχει καταφέρει να διασταυρώσει τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.

Στις 9 Νοεμβρίου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εκτίμησε ότι η Ρωσία και Ουκρανία είχαν η καθεμία πάνω από 100.000 νεκρούς ή τραυματίες στρατιώτες. «Πολύς ανθρώπινος πόνος», δήλωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ στο Economic Club της Νέας Υόρκης. Ο Μίλεϊ δήλωσε ακόμη ότι λόγω της σύρραξης έγιναν πρόσφυγες 15 έως 30 εκατ. Ουκρανοί , ενώ πιθανόν 40.000 Ουκρανοί άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ανθρώπινος πόνος

Από τις 24 Φεβρουαρίου, το ένα τρίτο των Ουκρανών έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή κρίση εκτοπισμού ανθρώπων στον κόσμο, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. Η Ουκρανία έχει πληθυσμό άνω των 41 εκατ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 7,8 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη, με τους μεγαλύτερους αριθμούς στην Πολωνία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας υπηρεσίας.

Ουκρανία

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, η Ουκρανία έχει χάσει τον έλεγχο περίπου του 22% του εδάφους της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ακόμη, έχει χάσει μέρος της ακτογραμμής της, η οικονομία έχει γονατίσει και ορισμένες πόλεις έχουν διαλυθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 45% το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πραγματικό κόστος σε δολάρια για την Ουκρανία είναι ασαφές, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσα έχει δαπανήσει η Ουκρανία για τις εχθροπραξίες.

Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τίμημα και για τη Ρωσία, αν και η Μόσχα δεν το αποκαλύπτει. Εκτός του στρατιωτικού κόστους, η Δύση έχει προσπαθήσει να τιμωρήσει τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων -το μεγαλύτερο σοκ σε βάρος της ρωσικής οικονομίας από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας βελτίωσε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος, αναμένοντας συρρίκνωση 3-3,5% από την προηγούμενη μείωση κατά 4-6%. Στα τέλη Απριλίου, ανέμενε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8-10%. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας βλέπει συρρίκνωση κατά 2,9% φέτος και μείωση κατά 0,8% το 2023.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος στη ρωσική οικονομία είναι σοβαρός -και όχι ακόμα εντελώς ξεκάθαρος. Έχει αποκλειστεί από τις χρηματοοικονομικές αγορές της Δύσης, στους περισσότερους από τους ολιγάρχες της έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αντιμετωπίζει προβλήματα στο να προμηθευτεί ορισμένα προϊόντα, όπως μικροκυκλώματα.

Τιμές

Η εισβολή και οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, του σίτου, των μετάλλων και της ενέργειας, τροφοδοτώντας την επισιτιστική κρίση και το πληθωριστικό κύμα που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου μετά τη Σαουδική Αραβία και η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής φυσικού αερίου, σίτου, αζωτούχων λιπασμάτων και παλλαδίου. Λίγο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008.

Οι προσπάθειες να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, το αέριο και τα προϊόντα πετρελαίου -ή ακόμα και οριστεί πλαφόν στις τιμές τους- έχουν επιτείνει αυτό που ήδη αποτελεί τη σοβαρότερη κρίση ενέργειας μετά το εμπάργκο πετρελαίου στη δεκαετία του 1970.

Δυτικά όπλα

Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 18,2 δισ. δολάρια βοήθειας στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα, αντιαρματικά συστήματα Javelin, Howitzer καθώς και χημικό, βιολογικό, ραδιολογικό και πυρηνικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, η συνολική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που είχαν υποσχεθεί στην Ουκρανία αρκετές χώρες από όλο τον κόσμο έως τις 3 Οκτωβρίου ανέρχεται περίπου στα 52 δισ. ευρώ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι προμήθειες εξελιγμένων όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία βρίσκουν τον δρόμο τους προς τη μαύρη αγορά και στη συνέχεια πέφτουν στα χέρια εξτρεμιστικών και εγκληματικών ομάδων στη Μέση Ανατολή, την κεντρική Αφρική και την Ασία.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Πώς η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ επηρεάζει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τράπεζες

ΑΠΕ: Ευρωπαϊκό πρέσινγκ για εξπρές αδειοδοτικές διαδικασίες

Ρωσία – G20: Ενισχύει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε φυσικό αέριο και σιτηρά