Σθεναρή άμυνα εξακολουθεί να συναντά η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία. Τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επελαύνουν προς την κομβικής σημασίας Οδησσό, οι Ουκρανοί προτάσσουν αντίσταση ανασύροντας και πάλι μια πρακτική που είχε χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τους Ουκρανούς να καταστρέφουν με αντιαρματικούς πυραύλους ρωσικά άρματα μάχης, δίνεται ένας νέος αγώνας για να μην καταληφθεί η Οδησσός και οι Ρώσοι επικρατήσουν απόλυτα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως διακρίνεται και σε σχετική φωτογραφία, που κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, η άμυνα των Ουκρανών βασίζεται αυτήν τη φορά στον τσέχικο σκαντζόχοιρο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αστικές μάχες, καθώς είναι δυνατό να εμποδίσει μηχανοκίνητο κονβόι.

Στους δρόμους της Οδησσού έχουν τοποθετηθεί ειδικές μεταλλικές κατασκευές ώστε να αποτραπεί η ρωσική πολιορκία.

Ο τσέχικος σκαντζόχοιρος χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για κατασκευή από μεταλλικές δοκούς, οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές.

Στην Οδησσό οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για πολιορκία, ενώ έχουν ξεκινήσει και καραβάνια αμάχων να εγκαταλείπουν την περιοχή προς τα δυτικά, σε πιο ασφαλείς -από τους βομβαρδισμούς- περιοχές.

Το ευρύ σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία σε ανατολική και δυτική, «τραβώντας μία γραμμή από το Χάρκοβο έως την Οδησσό» και αποκλείοντας την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο κόσμου ζουν στην Οδησσό, ανάμεσά τους Βούλγαροι και Εβραίοι. Μια ενδεχόμενη νίκη στην Οδησσό, σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο, θα έδινε στον Πούτιν τον απόλυτο έλεγχο της ουκρανικής οικονομίας.

Στρατηγικής σημασίας για την επίτευξη του μεγάλου σχεδίου είναι η κατάληψη της Μαριούπολης, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι έχουν μπει ήδη στη Μαριούπολη και έχουν καταλάβει σημαντικό μέρος της πόλης, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη την ακτογραμμή της Αζοφικής.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema