Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin έχει αποκτήσει μια νέα διάσταση δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα. 

Η ανάλυση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC, οδηγεί στη δημιουργία τριών κύριων ερωτημάτων για τα κρυπτονομίσματα και το μέλλον τους.

1. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή των κυρώσεων;

Το μπαράζ των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας προς τη Ρωσία έχει «στραγγαλίσει» την οικονομία της και την έχει αποκόψει από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Πρόσωπα και οντότητες έχουν εισαχθεί στη «μαύρη λίστα» των αρχών της Δύσης, απαγορεύοντας οποιαδήποτε επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ ρωσικών και δυτικών εταιρειών, ενώ η απομάκρυνση των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT τις έχει αποκλείσει από πληθώρα διεθνών αγορών, οδηγώντας το ρούβλι σε κατάρρευση. 

Αναμενόμενη ήταν η δημιουργία της απορίας για το εάν τα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν ελέγχονται από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελούν μια καλή επιλογή για την αποφυγή των κυρώσεων αυτών. Η απλή απάντηση είναι «όχι». 

Πρώτον, η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται το bitcoin, μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα «βιβλιάριο» συναλλαγών το οποίο παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος. Οποιαδήποτε προσπάθεια αποφυγής κυρώσεων θα ήταν άμεσα ανιχνεύσιμη.

Δεύτερον, οι δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι ολιγάρχες δεν μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους λόγω της  περιορισμένης ρευστότητας της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, αντιπρόεδρο της εταιρείας συναλλαγών κρύπτο, Luno, «δεν υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων σε σχέση με την παγκόσμια νομισματική αγορά. Η μεταφορά μεγάλων ποσών είναι πολύ δύσκολη».

Τρίτον, οι πλατφόρμες συναλλαγών αυτές βρίσκονται σε «κατάσταση συναγερμού» για πιθανές προσπάθειες υπερκέρασης των διεθνών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον Charles Hayter, CEO της CryptoCompare, «οι πλατφόρμες συναλλαγών οι οποίες επιχειρούν με υπευθυνότητα προφανώς είναι προετοιμασμένες για την πιθανότητα αυτή». Ο Brian Armstrong, CEO της Coinbase υπογράμμισε πως «κάθε αμερικανική επιχείρηση πρέπει να σέβεται το γράμμα του νόμου».

Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί απλοί Ρώσοι πολίτες, βλέποντας το ρούβλι να καταρρέει, προσπαθούν να επενδύσουν σε tether και σε bitcoin έτσι ώστε να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, φαινόμενο το οποίο οδηγεί στο δεύτερο ερώτημα.

2. Είναι τα Bitcoin ο «ψηφιακός χρυσός;»

Εδώ και πολλά χρόνια, οι φαν των Bitcoin αποκαλούν το κρυπτονόμισμα «ψηφιακό χρυσό», υποστηρίζοντας πως αποτελεί safe haven σε περιόδους κρίσης όπως το πολύτιμο μέταλλο.

Η θεωρία αυτή, όμως, έχει καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια, αφού το Bitcoin μοιάζει περισσότερο με ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές

Παρ’ όλα αυτά, η αξία του Bitcoin σκαρφάλωσε στα $44.000 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολλούς υποστηρικτές να υπογραμμίζουν πως η ώρα της μετατροπής του κρυπτονομίσματος σε safe haven επιτέλους έφτασε.

Αντίθετη άποψη  έχει ο Lux Thiagarajah, στέλεχος της BCB Group: «Το safe haven διατηρεί την αξία του κατά τη διάρκεια περιόδων κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε τεράστιο sell-off μετά την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, με τα κρυπτονομίσματα να αντιδρούν σαν μετοχές».

Για τον Ayyar «το Bitcoin επιδεικνύει ορισμένα χαρακτηριστικά του πολύτιμου μετάλλου, αλλά θα χρειαστεί ακόμα πολύς καιρός μέχρι να επιτύχει τον χαρακτηρισμό ως safe haven, αφού το κρυπτονόμισμα και η τεχνολογία πρέπει να ωριμάσει», κάτι που οδηγεί εύλογα στο ερώτημα όσον αφορά την τεχνολογία που υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα.

3. Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία blockchain;

Από τη μία, οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων πολλές φορές μιλούν για τη χρησιμότητα της τεχνολογίας του blockchain η οποία βρίσκεται στην καρδιά της συγκεκριμένης αγοράς και η οποία δε συμπεριλαμβάνει μεσάζοντες, κάνοντας οποιεσδήποτε συναλλαγές ανιχνεύσιμες και αποτελεσματικές. 

Στην πραγματικότητα, όμως, πολλά κρυπτονομίσματα υποφέρουν στα συστήματα συναλλαγών. Εν κατακλείδι, τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν -ακόμα- καλή εναλλακτική λύση για τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών.

Από την άλλη, η Ουκρανία έχει αρχίσει να δέχεται δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση του στρατού της. Μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει πάνω από $50 εκατ. μέσω δωρεών σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με ανάλυση της Elliptic.

Οι δωρεές αυτές θα ήταν, στο παρελθόν, αρκετά δύσκολες, δεδομένου του αυξημένου κόστους των τραπεζικών εμβασμάτων αλλά και της καθυστέρησής τους.

Σύμφωνα με τον Garrick Hileman του London School of Economics, τα κρυπτονομίσματα έχουν προβάδισμα στο συγκεκριμένο τομέα: «όταν έχουν πληγεί οι υποδομές μιας χώρας ή υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος, ο καθένας ο οποίος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι μπορεί να προχωρά σε συναλλαγές. Αυτή είναι και μία από τις βασικές αρχές των κρυπτονομισμάτων».

Σύμφωνα με τον Hilleman «ο κάθε χρήστης μπορεί να δει που καταλήγουν οι δωρεές του και πως χρησιμοποιούνται».

Διαβάστε ακόμα: 

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Τα ρώσικα σύννεφα πάνω από τον Σκορπιό

H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας τώρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (πίνακες)

«Αιμορραγεί» η οικονομία: €1 δισ. τον μήνα η ζημιά από την ενεργειακή ακρίβεια