Περισσότερες μεταβιβάσεις όσο μειώνεται η γραφειοκρατία, περισσότερες νέες κατασκευές όσο επιστρέφουν οι κατασκευαστές- με ερωτηματικό πάντως την αύξηση του κόστους των υλικών- και αυξητικές τάσεις σε τιμές πώλησης και ενοίκια.

Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στην αγορά κατοικίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με την αγορά συνολικά να επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων «Δανός».

Η Αθήνα

Ειδικά όσον αφορά την Αθήνα, η αγορά κατοικίας κινήθηκε ανοδικά το 2021 με νέες κατασκευές να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Αθήνας.

Τα νότια προάστια παραμένουν στην κορυφή της προτίμησης των επενδυτών μαζί με το κέντρο της Αθήνας. «Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις σε υποδομές, με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αναμένεται να μετατοπίσουν τη ζήτηση και σε άλλες περιοχές όπως τα δυτικά προάστια, όπου έχει επίσης αρχίσει να ανακάμπτει η κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η αγορά της Αθήνας έχει σημειώσει ουσιαστική αύξηση των τιμών τόσο σε αξίες πώλησης όσο και σε αξίες ενοικίασης τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2021 απέδειξε την ‘’αντοχή» στην κατοικία σε επίπεδο ζήτησης αλλά και συναλλαγών.

Οι αριθμοί για το 2021 δείχνουν μεν ως ένα βαθμό επιβράδυνση όσον αφορά την αυξητική πορεία των τιμών που όπως εξακολουθούν να διατηρούν θετική τάση. Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν περαιτέρω και αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθώς η ελληνική Πολιτεία επιχειρεί σημαντικά βήματα προς τη διευκόλυνση των συναλλαγών μέσω της ελαχιστοποίησης του χρόνου και των εγγράφων που απαιτούνται. Η αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022, ενώ η Δανός κάνει αναφορά και στο γεγονός της συνεχιζόμενης αύξησης των ενδιαφερομένων αγοραστών για σπίτια από την στιγμή που και οι τράπεζες είναι πλέον πιο πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν νέες συμφωνίες και να ‘’ρίξουν’’ ρευστότητα στην αγορά.

Οσον αφορά τα ενοίκια είναι παραπάνω από εμφανής η αύξηση σε περιοχές, που είχαν μείνει πίσω και ήταν στο πρόσφατο παρελθόν σε χαμηλότερα επίπεδα, ειδικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας. «Πολλά ακίνητα, που λειτουργούσαν ως Airbnb, έχουν διατεθεί στην αγορά των μακροχρόνιων ενοικιάσεων, λόγω του COVID-19, αλλά αναμένεται να …επιστρέψουν όσο χαλαρώνουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις αξίες ενοικίασης καθώς η προσφορά θα μειωθεί.

Η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση εν μέσω πανδημίας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές στην αγορά παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα στις δημοφιλείς περιοχές η ανοδική πορεία συνεχίστηκε.

Όπως παρατηρεί η ανάλυση της Δανός οι τιμές των σπιτιών στο κέντρο της πόλης παρέμειναν στα ψηλά για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η ζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ανατολική πλευρά της πόλης. Τα ακίνητα στο κέντρο της πόλης αγοράζονται κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς, ενώ το προφίλ αγοραστή της ανατολικής πλευράς είναι κυρίως για ιδιοκατοίκηση. Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες, που προωθούν τα ακίνητά τους μέσω της Airbnb, έχουν στραφεί λόγω της πανδημίας σε βραχυχρόνιες μισθώσεις για συγκεκριμένη περίοδο και πάνω, π.χ. για ελάχιστη μίσθωση 5 ημερών.

Η ζήτηση στην αγορά κατοικιών της συμπρωτεύουσας παρέμεινε στα ψηλά και οι υποψήφιοι αγοραστές είναι οι εξής:

– Κεφάλαια από το Ισραήλ ή τα Βαλκάνια
– Ελληνες επενδυτές (αναζητούν διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, με επιφάνεια από 40 τμ – 150 τμ) σε καλές περιοχές
– Κατασκευαστές, που αναζητούν κατά κύριο λόγο αυτοτελή κτίρια, με σκοπό την ανάπτυξη στούντιο για φοιτητές ή διαμερίσματα για περιορισμένη διαμονή (1-6 μήνες)
– Γονείς, που αναζητούν διαμερίσματα για τα παιδιά τους για γονικές παροχές
– Επενδυτές από άλλες πόλεις της Ελλάδας, που αγοράζουν διαμερίσματα από 40 τμ – 70 τμ για να τα νοικιάσουν σε φοιτητές.

Όπως επισημαίνει η Δανός, οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την αγορά κατοικίας τον επόμενο χρόνο είναι:

– Η αύξηση του αριθμών των στεγαστικών δανείων
– Η αύξηση της προσφοράς, που θα δώσει στον υποψήφιο αγοραστή περισσότερες επιλογές (πολλά νέα διαμερίσματα θα προσφερθούν από τους κατασκευαστές. Επιπλέον, πολλά ακίνητα θα προσφερθούν μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικών δημοπρασιών).
– Το φορολογικό πλαίσιο (π.χ. η μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία θα ενθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές).

Διαβάστε ακόμη:

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Τα ρώσικα σύννεφα πάνω από τον Σκορπιό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα – Τρία βασικά ερωτήματα

Η αρχή του τέλους για τις «χρυσές βίζες» – Η εισβολή στην Ουκρανία και το επόμενο βήμα