Tρεις εβδομάδες συμπληρώνονται από την τρομοκρατική δολοφονική επίθεση της Χαμάς και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το Ισραήλ και το ερώτημα πλέον είναι για πόσο διάστημα θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Γάζα.

Το Ισραήλ θα προτιμούσε μια γρήγορη και άμεση μεγάλης κλίμακας επέμβαση, που παρά το μεγάλο κόστος θα εκκαθάριζε την Χαμάς και θα οδηγούσε πιθανότατα και στην ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Όμως υποχρεωτικά οδηγείται σε επιλογές που απαιτούν χρόνο. Η Χαμάς χρειάζεται χρόνο ελπίζοντας ότι η πίεση για ανθρωπιστικές παύσεις των επιχειρήσεων θα την βοηθήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να παζαρέψει πιο αποτελεσματικά το «χαρτί» των ομήρων, ώστε να διασφαλίσει την συνέχιση της παρουσίας της στην Γάζα.

Όμως τελικά ο χρόνος δουλεύει εις βάρος όλων και η σημερινή κατάσταση είναι σαφές ότι δεν θα είναι βιώσιμη για διάστημα που θα φθάνει τους «μερικούς μήνες»…

Η Ισραηλινή ηγεσία, η οποία απέφυγε μια άμεση μαζική απάντηση με συνδυασμό αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων, έχει προειδοποιήσει για την μακρά διάρκεια του σχεδιασμού της για την εξόντωση της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων.

Με παρέμβαση και των Αμερικανών αλλά και την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης , το Ισραήλ έχει σταδιακά προσαρμόσει την τακτική του και αντί για μια άμεση μαζική χερσαία επίθεση, έχει επιλέξει την τακτική των μαζικών επιλεκτικών βομβαρδισμών και των «μικρών εισβολών» , που στόχο έχουν να πλήξουν τις στρατιωτικές δυνατότητες και υποδομές της Χαμάς, να εξοντώσουν μέλη της πολιτικής και επιχειρησιακής ηγεσίας της και συγχρόνως να συλλέγουν στοιχεία για τον εντοπισμό των ομήρων, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες μεταξύ αμάχων.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ Γ. Γκαλλάντ παραδέχθηκε σε δημοσιογράφους ότι στις επαφές με τους Αμερικανούς συζήτησαν την δική τους εμπειρία από επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον στο Ιράκ . Την πιο στοχευμένη χερσαία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Μοσούλη και της πιο γενικευμένης χερσαίας επίθεσης στην Φαλούτζα. Και η εικόνα είναι ότι οι Αμερικανοί συνέστησαν στους Ισραηλινούς να επιλέξουν το πρώτο μοντέλο.

Το Ισραήλ σύμφωνα με το υπουργό άμυνας θα ακολουθήσει τακτική τεσσάρων σταδίων ,όπου μετά την πρώτη φάση των πληγμάτων από αέρος και των περιορισμένων επιχειρήσεων στο έδαφος ,θα ακολουθήσει χερσαία επιχείρηση ,κατόπιν θα εξοντωθούν θύλακες της Χαμάς και τέλος θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος για την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος όπου στην Γάζα δεν θα υπάρχει παρουσία ούτε του Ισραήλ ούτε της Χαμάς και θα υπάρξει «αποσύνδεση» του Ισραήλ από την Γάζα…

Το Ισραήλ επιδιώκει την αποδυνάμωση της Χαμάς καθώς η διαρκής πίεση εξαντλεί τις δυνάμεις της και περιορίζει τις πυραυλικές δυνατότητες της. Ηδη υπολογίζεται ότι έχουν εκτοξευθεί 8000 ρουκέτες προς το Ισραήλ από το απόθεμα 15.000 που φέρεται να διαθέτει η Χαμάς στην Γάζα. Ο ασφυκτικός αποκλεισμός της Λωρίδας δεν επιτρέπει την παράνομη εισαγωγή πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή νέων πυραύλων.

Η άρνηση του Ισραήλ μέχρι στιγμής για άνοιγμα μεγάλων ανθρωπιστικών διαδρόμων ,που έχει βαρύτατες συνέπειες για τον πληθυσμό , εξαντλεί και τα αποθέματα που φέρεται να έχει συγκεντρώσει για μήνες η Χαμάς στο υπόγειο δίκτυο τούνελ που έχει σκάψει κατω από τα αστικά κέντρα. Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες λόγω και των πιέσεων που δέχεται το Ισραήλ θα γίνονται κάτω από αυστηρό έλεγχο ώστε να μην περάσει κανένα «ύποπτο» προϊόν στην Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr