(Last upd 23.10)

Αποσύρεται ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, από την προγραμματισμένη για την Τετάρτη τετραμερή Σύνοδο στο Αμμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, του Αιγύπτιου ομολόγου του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β’.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press και στη συνέχεια και τα υπόλοιπα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα κορυφαίο Παλαιστίνιο αξιωματούχο, ο ηγέτης των Παλαιστινίων ακύρωσε τη συμμετοχή του στην τετραμερή σύνοδο.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, φαίνεται πως ξέσπαγαν επεισόδια στη Δυτική Όχθη από διαδηλωτές που στρέφονταν κατά του Αμπάς. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Ραμάλα αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν εξαγριωμένους διαδηλωτές που έριχναν πέτρες και φώναζαν συνθήματα κατά του Παλαιστίνιου ηγέτη, μετά την αιματηρή επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Ανάλογα επεισόδια φαίνεται ότι καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης.

Πάντως, εφόσον ο Αμπάς εμμείνει στην απόφαση του υπό τη λαϊκή πίεση τινάσσονται στον αέρα οι όποιες ελπίδες είχαν εκφραστεί για μια πιθανή εξεύρεση λύσης για την κατάπαυση του πυρός και κυρίως για να αποφευχθεί η πιθανότητα ευρύτερης ανάφλεξης της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να μεταβεί στην περιοχή και να ηγηθεί της συνάντησης για μια ειρηνευτική προσπάθεια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αμερικανός ανταποκριτής James Matthews, σε ανάλυση στο Sky News, επισημαίνει πως μετά το φονικό χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, το ταξίδι Μπαίντεν έγινε «πολύ πιο πολύπλοκο».

Όπως εξηγεί στο σχόλιο του, ελάχιστες ώρες πριν την αναχώρηση του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, η εν λόγω εξέλιξη με τους 500 νεκρούς και τραυματίες, φέρνει τον Μπάιντεν σε δύσκολη θέση. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ο πρωταθλητής της ‘ανθρωπότητας», λέει. «Ναι, στέκεται πίσω από το Ισραήλ, αλλά τονίζει και τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Βλέπει τον κίνδυνο σε όλα αυτά. Εξετάζουμε ανεπιβεβαίωτες αναφορές για την πιο θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους από το 2008 στη Γάζα, αν επαληθευτεί» επισημαίνει.

Διαβάστε ακόμη

Μπορεί ο πόλεμος να πυροδοτήσει (νέα) ενεργειακή κρίση και να αλλάξει τον πλανήτη, όπως τη δεκαετία του 1970;

ΕΕ: Λευκός καπνός για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει τη ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ