Η αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στους δύο μεγαλύτερους ρωσικούς πετρελαϊκούς ομίλους, Rosneft και Lukoil, δεν αναμένεται να παραλύσει άμεσα τη ρωσική πολεμική μηχανή. Ωστόσο, θεωρείται πως θα επιταχύνει οριστικά τον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου από την ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει το Politico.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα «τεράστιο πακέτο κυρώσεων» κατά των δύο εταιρειών –το πρώτο από τότε που ανέλαβε την προεδρία– στο πλαίσιο της πίεσης προς τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι λεπτομέρειες των μέτρων επεξεργάζονται ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υποχρεώσουν τις δύο εταιρείες να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία και να σταματήσουν τις τελευταίες ροές πετρελαίου προς την Ευρώπη.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο Politico η Κίμπερλι Ντόνοβαν, ειδικός στις κυρώσεις του Atlantic Council, επισημαίνοντας ότι η απόφαση «θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες, που εξακολουθούν να εισάγουν ρωσική ενέργεια να επανεξετάσουν τις συναλλαγές τους» πριν από τις 21 Νοεμβρίου, όταν οι κυρώσεις τεθούν σε ισχύ.
Πίεση προς τη Μόσχα
Η απόφαση έρχεται έναν μήνα μετά τις αιχμές του Τραμπ προς την Ευρώπη για τη «συνεχιζόμενη, αδικαιολόγητη» εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, η οποία εξακολουθεί να συνεισφέρει περίπου το 25% των εσόδων του Κρεμλίνου. «Είμαι έτοιμος για σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία μόνο όταν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο», είχε προειδοποιήσει τότε.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φάιφ, επικεφαλής οικονομολόγο της Argus Media, οι Rosneft και Lukoil αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των 4,4 εκατ. βαρελιών αργού, που εξάγει καθημερινά η Ρωσία. Οι νέες κυρώσεις «απειλούν σχεδόν το μισό αυτών των ποσοτήτων», καθώς αποκλείουν τις συναλλαγές σε δολάρια — το κυρίαρχο νόμισμα στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.
Για τη Lukoil, ιδίως, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές. Πρώην στέλεχος της εταιρείας ανέφερε ότι θα χρειαστεί να πουλήσει μερίδια σε έργα από την Αίγυπτο έως το Ιράκ, γεγονός που θα πλήξει έως και το 20% των εσόδων της.
Η Ρωσία στρέφεται ανατολικά
Παρά το πλήγμα, η Μόσχα δύσκολα θα στερηθεί εντελώς τα έσοδα, υπογραμμίζει το Politico. Κίνα και Ινδία, οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες της, αναμένεται να συνεχίσουν τις εισαγωγές λόγω φθηνότερων τιμών και έλλειψης εναλλακτικών, σύμφωνα με τον Χομαγιούν Φαλακσάχι της Kpler. Όπως εξηγεί, μετά από μια βραχυπρόθεσμη παύση, οι περισσότεροι αγοραστές θα επιστρέψουν «μέσω ενδιάμεσων εταιρειών, που αποκρύπτουν τη ρωσική ιδιοκτησία».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μίλοφ, παραδέχεται ότι οι κυρώσεις «θα δυσκολέψουν τις εξαγωγές και το εμπόριο», αλλά εκτιμά ότι οι εταιρείες «έχουν ήδη αναπτύξει εναλλακτικούς μηχανισμούς λειτουργίας», οπότε η ζημιά «θα είναι περιορισμένη».
Την Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις «σοβαρές», αλλά τις απέδωσε σε «μη φιλική πράξη, που δεν ενισχύει τις σχέσεις Ρωσίας–ΗΠΑ».
Η Ευρώπη στο επίκεντρο
Η άμεση επίδραση των μέτρων αναμένεται να γίνει αισθητή στην Ευρώπη, όπου η ΕΕ έχει ήδη μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Από το 45% πριν από τον πόλεμο, το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου έχει πέσει στο 13%, ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα διά θαλάσσης έχουν απαγορευτεί.
Η Rosneft έχει ήδη χάσει τον έλεγχο των γερμανικών θυγατρικών της από το 2022, όμως η Lukoil παραμένει έντονα παρούσα:
-Διαθέτει περισσότερα από 200 πρατήρια στη Βέλγιο,
-Διυλιστήρια στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία,
-Μερίδιο 45% σε μονάδα επεξεργασίας καυσίμων στην Ολλανδία,
-Ενώ εξακολουθεί να προμηθεύει πετρέλαιο σε Ουγγαρία και Σλοβακία, που καλύπτουν έως και το 100% των αναγκών τους από τη Ρωσία.
Πίεση σε Βουδαπέστη και Μπρατισλάβα
Η νέα αμερικανική κίνηση έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ουγγαρία και Σλοβακία, που φοβούνται διακοπή των προμηθειών. Σλοβάκος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα επιδιώξει πιθανότατα εξαίρεση από την Ουάσιγκτον».
Η πίεση είναι ήδη ορατή: η φινλανδική Neste ανέστειλε τις παραδόσεις καυσίμων στη Lukoil Teboil, ενώ ο Ρουμάνος υφυπουργός Ενέργειας Κριστιάν Μπουσόι ανέφερε ότι η Lukoil θα έχει πλέον «την υποχρέωση να πουλήσει» το διυλιστήριο Petrotel έως τον επόμενο μήνα.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στην Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση θεωρεί «πιθανό» το άμεσο ξεπούλημα του μεριδίου της εταιρείας στη μονάδα Zeeland, ενώ στη Βουλγαρία η Νeftochim ίσως αναγκαστεί να διακόψει πλήρως τη λειτουργία της στις 21 Νοεμβρίου, αν δεν πωληθεί εγκαίρως. «Θα πρέπει να πουληθούν όλα», σχολίασε πρώην στέλεχος της Lukoil. «Για την εταιρεία, αυτό θα είναι καταστροφικό».
Με άλλα λόγια, οι κυρώσεις του Τραμπ δεν χτυπούν απλώς το ρωσικό πετρέλαιο· επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, καταλήγει το Politico.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Ο χρυσός μπορεί να ξεπεράσει τα $5.000 το 2026 – Ίσως και στα $6.000 ως το 2028
Όταν ο CEO της Ford έστειλε τον γιο του για δουλειά ως εργάτης
Η Formula 1 αλλάζει πίστα: Οι αγώνες του μέλλοντος θα γίνονται στον αέρα (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.