Λίγες είναι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων οι οποίες έχουν καταφέρει να διαγράψουν μία τόσο σπουδαία και επιτυχημένη πορεία όσο η BlackRock.

Πρόκειται για μια πολυεθνική επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη η οποία ιδρύθηκε το 1988. Με περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, η BlackRock χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες όλων των εποχών. Με τα χρόνια, η BlackRock έγινε ένας χρηματοοικονομικός γίγαντας. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει 70 γραφεία σε 30 χώρες και πελάτες σε τουλάχιστον, 100 χώρες.

Πώς τα κατάφερε

Η ιστορία της BlackRock ξεκινά το 1988 όταν ο Λάρι Φινκ, ο Ρόμπερτ Καπίτο και η Σούζαν Βάγκνερ μαζί με μια μικρή ομάδα στελεχών αποχώρησαν από την First Boston Corporation για να ξεκινήσουν από το μηδέν το δικό τους εγχείρημα.

Ο Φινκ, ο οποίος είχε βιώσει από πρώτο χέρι τις καταστροφικές συνέπειες του κραχ του χρηματιστηρίου το 1987, ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει μια εταιρεία που θα βοηθούσε τους επενδυτές να περιηγηθούν στον περίπλοκο κόσμο των οικονομικών με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Στο ξεκίνημά της, η BlackRock επικεντρώθηκε στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών σταθερού εισοδήματος σε θεσμικούς πελάτες. Ωστόσο, επέκτεινε γρήγορα τις προσφορές της για να συμπεριλάβει διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικές στρατηγικές. Το 1999, η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο και οι μετοχές της άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το therichest.

Το εν λόγω γεγονός – ορόσημο σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για την εταιρεία καθώς ξεκίνησε μια σειρά στρατηγικών εξαγορών και συνεργασιών που θα την ωθούσαν στο προσκήνιο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας. Το 2006, εξαγόρασε την Merrill Lynch Investment Managers, αυξάνοντας σημαντικά τα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία και διευρύνοντας το παγκόσμιο αποτύπωμά της.

Αυτή τη συμφωνία ακολούθησε η αγορά της Barclays Global Investors το 2009, η οποία περιλάμβανε την επιχείρηση iShares ETF. Χάρη στις συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις εδραιώθηκε η θέση της BlackRock ως κορυφαίος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων και διαφοροποίησαν τις προσφορές προϊόντων και τη βάση πελατών της.

Ο ρόλος του «Aladdin» στην επανάσταση της εταιρείας

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες οι οποίοι καθόρισαν την επιτυχία της BlackRock ήταν η αδιάκοπη επιδίωξη της καινοτομίας. Η εταιρεία βρίσκεται σταθερά στην αιχμή της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, αναπτύσσοντας ιδιόκτητα εργαλεία και πλατφόρμες που έχουν φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια τους.

Η Aladdin, η πλατφόρμα διαχείρισης κινδύνων και κατασκευής χαρτοφυλακίου της BlackRock, είναι η πιο διάσημη από αυτές τις καινοτομίες. Κυκλοφόρησε το 1999 και έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα που συνδυάζει εξελιγμένα αναλυτικά στοιχεία, δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και προηγμένους αλγόριθμους για να βοηθήσει τους επενδυτές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις.

Σήμερα, το σύστημα Aladdin χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της καινοτόμου προσέγγισης της BlackRock είναι η δέσμευσή της για βιώσιμες επενδύσεις. Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη σημασία των περιβαλλοντικών, κοινωνικών παραγόντων και παραγόντων διακυβέρνησης (ESG) στην επενδυτική διαδικασία, η BlackRock  έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενσωμάτωση των παραγόντων ESG στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Το 2020, η εταιρεία ανακοίνωσε μια σειρά από φιλόδοξες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του διπλασιασμού των προσφορών ETF που επικεντρώνονται στο ESG και της δέσμευσης για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια έως το 2050. Η BlackRock θεωρείται επίσης, πρωτοπόρος στην επένδυση παραγόντων, η οποία περιλαμβάνει τη στόχευση συγκεκριμένων παραγόντων απόδοσης, όπως η αξία, η ορμή και η ποιότητα. Προσφέροντας μια σειρά επενδυτικών στρατηγικών που βασίζονται σε παράγοντες, η BlackRock παρέχει στους επενδυτές νέους τρόπους για τη βελτίωση της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και τη διαχείριση του κινδύνου.

Οι βασικές φιγούρες

Η άνοδος της BlackRock στην κορυφή του χρηματοοικονομικού κόσμου ήταν δυνατή μόνο με το όραμα και την ηγεσία των ιδρυτών και των κριτικών στελεχών της. Ο Λάρι Φινκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάπτυξη και την επιτυχία της. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία έχει γίνει μια παγκόσμια δύναμη και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος των οικονομικών.

Ο Ρόμπερτ Καπίτο, εκ των συνιδρυτών και σημερινός πρόεδρος της BlackRock, έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας. Ο Καπίτο έχει επιβλέψει την επέκταση των προσφορών προϊόντων της BlackRock και υποστήριξε σθεναρά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και επενδυτικών στρατηγικών. Το διοικητικό συμβούλιο της BlackRock διαθέτει ακόμη, έναν εντυπωσιακό κατάλογο βετεράνων του κλάδου. Αυτά τα άτομα φέρνουν μια πληθώρα εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο τραπέζι, συμβάλλοντας στην καθοδήγηση της στρατηγικής κατεύθυνσης της BlackRock και στη διασφάλιση της συνεχούς ανάπτυξής της.

Το ταξίδι της BlackRock από μια μικρή startup σε έναν γίγαντα 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί απόδειξη της δύναμης της καινοτομίας, του στρατηγικού οράματος και της ισχυρής ηγεσίας. Καθώς η BlackRock συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, παραμένει ένα λαμπρό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν η φιλοδοξία, η τεχνογνωσία και η αποφασιστικότητα συνδυάζονται.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα, άλματα στην ανάπτυξη και στο βάθος… παροχές (πίνακας)

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Βιοχάλκο και άλλες βιομηχανίες στην ουρά… για διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ