Χρόνο με το χρόνο η Ελλάδα τα πάει καλύτερα σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν. Η πρόοδος αυτή προκύπτει όχι μόνο με βάση το 2019, ούτε με ό,τι ίσχυε στην πενταετία 2014 – 2018, αλλά και σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωζώνης συνολικά.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη, ύψους των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για έλλειμμα 869 εκατομμυρίων όπως προβλεπόταν στο α΄τετράμηνο. Και η Κομισιόν προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, της τάξεως του 1,9% του ΑΕΠ (δηλαδή σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ) όταν ο στόχος – δέσμευση της χώρας στις Βρυξέλλες είναι για πλεόνασμα 0,7% ή 1,5 δισ. ευρώ. Η διαφαινόμενη υπέρβαση κατά 2,5 δισ. ευρώ αφήνει περιθώρια και για νέες παροχές μετά τις εκλογές, όπως αποκάλυψε την Κυριακή το business stories.

Τι προβλέπει η Κομισιόν

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εαρινές προβλέψεις 2023

Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα:

1) εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προβλέπει πως η Ελλάδα θα φτάσει φέτος σε ανάπτυξη 2,4%, διπλάσια από όση προβλέπει η ΕΕ ότι θα έχει ολόκληρη η Ευρωζώνη εφέτος (μόλις 1,1%).
Η προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν για τη χώρα μας τον περασμένο Νοέμβριο, έκανε λόγο για ανάπτυξη μόλις 1% εφέτος. Εν σχέσει με 6 μήνες πριν δηλαδή, την υπερδιπλασιάζει στο 2,4%!

Η νέα πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% είναι καλύτερη και από την πρόβλεψη της κυβέρνησης στο τρέχοντα Προϋπολογισμό για ανάπτυξη 1,7%, αλλά και από την εκείνη που πριν μισό μήνα περιέλαβε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που απέστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η δραστική πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, δημιουργεί και νέα δεδομένα: η Αθήνα θεωρεί συντηρητικές πλέον και αυτές ακόμα τις προβλέψεις της Κομισιόν! Και αυτό διότι όταν το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% με βάση τον Προϋπολογισμό, η τιμή φυσικού αερίου ήταν στα 135 ευρώ/MWh και για το 2023 προβλεπόταν μέση τιμή 120 ευρώ ετησίως. Ωστόσο η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 35 ευρώ, ενώ και η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 33%! Αυτό σημαίνει ότι ενώ αναμενόταν φέτος ότι 6-7 δισ. ευρώ θα «έφευγαν» από τη χώρα και τις τσέπες όλων μας, για να καταναλωθούν 50-55 εκατομμύρια MWh προς 120 ευρώ η κάθε μία, τελικά το κόστος μπορεί να είναι περίπου 4 ή και 5 δισεκατομμύρια μικρότερο! Και αυτό σημαίνει ότι δεν θα χαθεί αλλά θα «περισσέψει» 2% επιπλέον ΑΕΠ, που θα παραμείνει στη χώρα.
Αξιωματούχος της Κυβέρνησης εκτιμούσε ότι και μόνο για τον λόγο αυτό -με βάση τα δεδομένα έως το α΄5μηνο της χρονιάς- η ανάπτυξη θα φτάσει ή θα ξεπεράσει και το 3%, αντί για 1,7% ή 2,3% που προέβλεπε η κυβέρνηση –και αντί 2,4% που προβλέπουν οι Βρυξέλλες.

2) η ανάπτυξη αυτή έρχεται ως συνέχεια εκείνης που είχε και το 2022 η Ελλάδα. Πέρυσι πέτυχε σχεδόν 50% υψηλότερη ανάπτυξη έναντι της Ευρωζώνης, ύψους 5,9% έναντι 3,5% στο σύνολο των κρατών-μελών του ευρώ.

3) το «άλμα» ανάπτυξης συνδέεται με την έκρηξη επενδύσεων που γίνονται στη χώρα. Το 2022 η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν τριπλάσια έναντι της Ευρωζώνης! Η τάση συνεχίζεται και στα επόμενα χρόνια, ενώ ειδικά φέτος μπορεί να είναι και… εξαπλάσιες (με ρυθμούς +6% στην Ελλάδα έναντι 1% και 2,1% στην Ευρωζώνη το 2023 και 2024 αντίστοιχα).

Με βάση όλα τα παραπάνω, παρότι η χώρα εξέρχεται από μια τριετία διεθνών οικονομικών κρίσεων και καταστροφών, στο υπουργείο Οικονομικών αναθεωρούν και πάλι τις προβλέψεις τους για την πορεία ανάπτυξης της χώρας τη φετινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο τα φορολογικά έσοδα είχαν υπέρβαση σχεδόν 5%, παρότι ο πληθωρισμός έκανε απότομη «βουτιά» στο 3%. Εξέλιξη που όπως τονίζει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, φαίνεται να συνδέεται με την ταχεία πορεία ανάπτυξης στο α΄τρίμηνο του 2023.

Στον αντίποδα, η Κομισιόν εντοπίζει ως «αχίλλειο πτέρνα» της Ελληνικής οικονομίας την αύξηση στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας: ως η πιο ενεργειακά εξαρτημένη από εισαγωγές καυσίμων οικονομία της ΕΕ, το 2022 η Ελλάδα «κάηκε» από την εισαγόμενη ακρίβεια. Είχε πληθωρισμό 9,3% έναντι 8,4% στην Ευρωζώνη (δηλαδή 10% μεγαλύτερη ακρίβεια). Και επειδή ακριβώς ήταν «εισαγόμενη», το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών «βούλιαξε» με έλλειμμα 11,8% το 2022, όταν η Ευρωζώνη είχε πλεόνασμα.
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις εισαγωγές πανάκριβου ρωσικού αερίου και καυσίμων το 2022. Αν δεν έχανε τόσο συνάλλαγμα σε εισαγωγές καυσίμων, «το 2022 η ανάπτυξη δεν θα ήταν 5,9% αλλά… 9%» εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη όμως, στο α΄πεντάμηνο η τάση αυτή αντιστρέφεται θεαματικά αφού, όπως ήδη αναφέρθηκε, οι διεθνείς τιμές πέφτουν 70% έναντι των προβλεπομένων για φέτος, ενώ και η εγχώρια ζήτηση για αέριο μειώνεται κατά 1/3. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει από το «φρένο» στα ελλείμματα και επέρχεται βελτίωση του ισοζυγίου, πολύ μεγαλύτερη από όση προβλέπει η ΕΕ στις εαρινές προβλέψεις της.

Λόγω ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος μειώνεται θεαματικά τα τελευταία χρόνια, πέφτοντας από 180% του ΑΕΠ που είχε «κολλήσει» για χρόνια, στο 160% φέτος ή και προς το 150% τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο η μείωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι σταθερή αλλά σταδιακή, καθώς ήδη η χώρα επέστρεψε από το 2022 ήδη (αντί το 2023 που σχεδιαζόταν) σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ερντογάν… ξανάρχεται (ξεσαλωμένος), το μισοάδειο ποτήρι του ΠΑΣΟΚ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ο Ντομίνγκο στην Κρήτη και η Six Senses στους Πεταλιούς

Πώς η BlackRock έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο

Βιοχάλκο και άλλες βιομηχανίες στην ουρά… για διμερή συμβόλαια με τη ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ