Διεθνή

Πώς η Space X του Έλον Μασκ εξόργισε ένα μικρό νησάκι στη… μέση του πουθενά

  • newsroom


Το μικρό τροπικό νησί διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούσαν ιδανικό επενδυτικό hotspot για επιχειρηματίες με «διαστημικές φιλοδοξίες». Υπάρχουν, όμως, αντιδράσεις.

Η Ινδονησία εδώ και μερικές εβδομάδες δηλώνει πρόθυμη να διαθέσει ένα από τα νησιά της στη Δυτική Παπούα ως τόπο εκτόξευσης πυραύλων διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ, Space X, που φιλοδοξεί να στείλει τους ανθρώπους στο φεγγάρι.

Το νησί για το οποίο γίνεται λόγος είναι το Biakυ που βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Γουινέας γνωστή και ως Δυτική Παπούα. Είναι λίγο μεγαλύτερο από την πόλη του Λονδίνου και φιλοξενεί περίπου 100.000 μόνιμους κατοίκους. Το μικρό τροπικό νησί διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα το καθιστούσαν πόλο έλξης και επενδυτικό hotspot για επιχειρηματίες με «διαστημικές φιλοδοξίες».

Στην πραγματικότητα, τα σχέδια της Ινδονησίας για αναβάθμιση του νησιού ξεκινούν πολύ πριν ο Elon Musk μπει στο παιχνίδι του διαστήματος. Η υπηρεσία αεροναυτικών και διαστήματος (Lapan) έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το νησί εδώ και δεκαετίες. Το 1980, μάλιστα αγόρασε 100 εκτάρια γης. Ωστόσο, λόγω διαφόρων εμποδίων, οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν.

Το πιο σημαντικό, όμως, που αξίζει να αναφερθεί για το εν λόγω νησί είναι ότι βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, το χωριό Saukobye. Τι λένε οι κάτοικοι για όλα αυτά; 

Αυξημένες ανησυχίες

Ο Μάρκους Άμπρο, ένας από τους κατοίκους της περιοχής έχει περάσει όλη του τη ζωή στο Biak. Ο 54χρονος είναι σήμερα παππούς και έχει οκτώ εγγόνια. Εκείνος και η οικογένειά του θεωρούν αυτόν τον τόπο σπίτι τους. Αλλά τώρα φοβούνται πως ο τόπος τους δεν θα είναι πλέον ο ίδιος αν πράγματι η Space X αποδεχτεί την πρόσκληση της Ινδονησίας.

«Θα καταστρέψουν τη θάλασσα και τα δάση μας» δηλώνει. Οι χωρικοί φοβούνται τώρα πως ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να εγκατασταθούν σε έναν νέο τόπο.

Ένας διεθνής διαστημικός προορισμός

Ο επικεφαλής του Lapan, Τόμας Τζαμαλντίν δήλωσε στο BBC News ότι το έργο θα φέρει τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό στο νησί. Θα τονώσει τη βιομηχανία τουρισμού μετατρέποντάς το σε μια πιο «σύγχρονη κοινωνία» μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Θα διατηρήσουμε τις παραδοσιακές αξίες του Biak, αλλά οι κάτοικοί του ενδέχεται να μην χρειάζεται πλέον να εξαρτώνται από τη γη. Θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες για αυτούς.» αναφέρει χαρακτηριστικά. Η SpaceX, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο νησί. Αλλά αυτό δεν σταματά τις μεγάλες διαστημικές φιλοδοξίες του Lapan για το νησί. Εκτός από τη SpaceX, έχει επίσης προσεγγίσει την Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και την Ινδία ως δυνητικούς επενδυτές. Το ερώτημα όμως που προκύπτει στο σημείο αυτό είναι γιατί η Ινδονησία να είναι τόσο πρόθυμη να προσφέρει το Biak;

Διαβάστε ακόμη:

Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες

Huspy: Η νέα επένδυση της VentureFriends στο Ντουμπάι

Εισηγμένες: Η πανδημία έπληξε την κερδοφορία – Τα αποτελέσματα για το 2020

 

 

Απόρρητο Απόρρητο