Το Ντουμπάι είναι ο νέος «σταθμός» για τους Έλληνες experts των start ups. Μόλις στις αρχές Απριλίου, ο Απόστολος Αποστολάκης ιδρυτής και partner της VentureFriends, με «συνοδοιπόρο» του τον Γιώργο Δημόπουλο, αποκάλυπτε στο newmoney ότι δεν θα αργήσουν οι 2 επόμενες επενδυτικές κινήσεις της «ομάδας» του και πριν συμπληρωθούν 20 ημέρες ήρθαν τα «καλά νέα».

Αν δει κανείς τις πρώτες επιδόσεις της Huspy, αντιλαμβάνεται εύκολα τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν το fund στην επιλογή της συγκεκριμένης νεοφυούς εταιρείας, μέσα από τις εκατοντάδες που εξετάζονται κάθε χρόνο από τα στελέχη της VentureFriends, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό…

Καλωσορίζοντας την Huspy στην «οικογένεια» της VF, οι άνθρωποι της περιγράφουν εν συντομία τη δραστηριότητα του νέου τους αποκτήματος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι… ψηφιοποιεί τον τομέα των ακινήτων στην Μέση Ανατολή και μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες λειτουργίας της έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους μεσίτες-διαμεσολαβητές πώλησης ακινήτων (mortgage brokers) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα στοιχεία εμφανίζουν την Huspy να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ιδιοκτησιών συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 200 εκατ. δολαρίων σε ετήσια αναγωγή (Gross Merchandise Volume), με περισσότερες από 150 ήδη καταγεγραμμένες συναλλαγές στο ενεργητικό της και ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 40% μηνιαίως, με το «τρέχον» core προϊόν της να επικεντρώνει στην αγορά και την αναχρηματοδότηση κατοικιών. Ουσιαστικά, το ποσό αντιστοιχεί στο ύψος των ενυπόθηκων δανείων που συνάπτονται…

Η Huspy δεν είναι ένας απλός …μεσίτης, με την κλασική μορφή που οι περισσότεροι γνωρίζουμε στην Ελλάδα και προσφέρει το «2 σε 1» στους πελάτες της: τους βοηθά να βρουν το σπίτι που θέλουν, αλλά, παράλληλα, και να εκδώσουν το προσωποποιημένο στεγαστικό δάνειο τους με τους πιο συμφέροντες όρους π.χ. με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, χωρίς «χαρτομάνι», extra αμοιβές, εμπλοκές και καθυστερήσεις.

 

Ο ρόλος της Prop Tech startup με έδρα το Ντουμπάι είναι συμβουλευτικός, μα και …πρακτικός, καθώς λύνει αρκετά προβλήματα, όπως εξηγούν πηγές με καλή γνώση του project.

Προβλήματα σε μια περιοχή με τόσο πλούτο, θα αναρωτηθεί κανείς. Η σχετική διαδικασία αποδεικνύεται συχνά πολύπλοκη, με ακριβό κόστος και χρονοβόρα διότι υποχρεώνεται πολλές φορές ένας υποψήφιος αγοραστής (ή επενδυτής) να επισκεφθεί …διψήφιο αριθμό τραπεζών και brokers, μέχρι να εντοπίσει το ακίνητο της προτίμησης του και να καταλήξει στην κατάλληλη δανειακή συμφωνία, εφόσον αποφασίσει την οδό της χρηματοδότησης.

Ελέγχει, όπως υπόσχεται, περισσότερες από 500 (!) επιλογές δανείων για τις ανάγκες των πελατών της.

Η web και app-based πλατφόρμα της Huspy –στην οποία εισάγονται όλα τα σχετικά στοιχεία- αυτοματοποιεί τις …συναλλαγές, εξασφαλίζοντας μια προνομιακή προσφορά με εγγύηση «καλύτερης τιμής» σε λιγότερο από ένα λεπτό και ολοκληρώνοντας τις στο 1/3 του συνηθισμένου χρόνου των παραδοσιακών τρόπων.

Αντιθέτως, μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τους ιδρυτές της, ένας υποψήφιος αγοραστής ακινήτου χρειαζόταν τουλάχιστον δύο μήνες για να καταφέρει να εκταμιεύσει το δάνειο του.

Η νέα startup της VentureFriends διαμεσολαβεί προς τις τράπεζες και διευκολύνει το όλο σύστημα του real estate με στόχο να «ανοίξει» η «πίτα» των συναλλαγών στα προς πώληση και αγορά ακίνητα, σε έναν κατακερματισμένο κλάδο με πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Οι επενδυτές και η ισχυρή «ομάδα»

Στην Huspy συγκέντρωσε έναν μεγάλο γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την VentureFriends, και την συμμετοχή των B&Y Ventures, Plug and Play, του επιχειρηματία Amir Farha και μεγάλων family officies.

Ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2020 με CEO τον Jad Antoun και CTO τον Khalid Ashmawy. Τώρα, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να επικεντρωθεί στις επενδύσεις της σε καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογία, έτσι ώστε να διπλασιάσει την ανάπτυξη της και να επεκταθεί σε νέους κλάδους και αγορές. Το δυνατό σημείο της Huspy αποτελεί η ισχυρή της «ομάδα». Στην Prop Tech startup από Ντουμπάι έχουν συγκεντρωθεί υψηλόβαθμά στελέχη προερχόμενα από τις Loft, Nubank και Revolute, τρείς εταιρείες unicorns (startups με αποτίμηση πολύ πάνω από το 1 δισ. ευρώ), οι δυο πρώτες από την Λατινική Αμερική.

Όλοι τους από την «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με σημαντική εμπειρία στους τομείς PropTech and Fintech και διατεθειμένοι να δώσουν λύσεις στα θέματα που απασχολούν την αγορά του real estate στην Μέση Ανατολή.

Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς που προσελήφθησαν από την Huspy είναι ο Murilo Marques, πρώην Διευθυντής Ανάπτυξης στην Loft, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες unicorn με αξία 2,2 δισ.$

Ανεβαίνει ο πήχης

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της VentureFriends, που γιορτάζει φέτος τα 5 της χρόνια; Ο κ.Αποστολάκης είχε δηλώσει στο newmoney ότι «ακτινογραφούνται» 30-40 εταιρείες από Ελλάδα κάθε μήνα και περί τις 200 συνολικά, αν προστεθούν και όσες προέρχονται από το εξωτερικό.

Πριν από το deal για την Huspy, τα δυο πρώτα funds της VentureFriends είχαν αντλήσει κεφάλαια ύψους 70 εκατ. από το 2016, έκαναν 40 επενδύσεις εκ των οποίων οι 30 σε ελληνικά start up σχήματα, ενώ το 2021 είναι η χρονιά έναρξης του τρίτου της fund με μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Ο πήχης ανεβαίνει…

Διαβάστε ακόμα:  

Πώς θα χρησιμοποιηθεί το κτηματολόγιο στους ελέγχους της εφορίας

Lockdown: Αντίστροφη μέτρηση για Πάσχα και άνοιγμα της εστίασης – Όλα τα μέτρα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Θέμα λίγων εβδομάδων η επενδυτική απόφαση ύψους 300 εκατ. για τη μονάδα Φ/Α στην Κομοτηνή