Η αμερικανική εταιρεία Healthwise έβλεπε ολοένα και περισσότερους υπαλλήλους να παραιτούνται και να αποχωρούν οικειοθελώς. Μην ξέροντας τι να κάνει, απευθύνθηκε και ζήτησε τα «φώτα» της Τζούλιετ Σορ, οικονομολόγου με ειδίκευση στα εργασιακά.  

Κι αυτή πρότεινε την πιλοτική εισαγωγή της 4ήμερης εργασιακής εβδομάδας. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να απασχολούνται τέσσερις φορές την εβδομάδα (32 ώρες) και να αμείβονται κανονικά, σαν να απασχολούνται 40 ώρες την εβδομάδα.  

Το πείραμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το εργασιακό κλίμα, να αυξηθεί η ικανοποίηση των υπαλλήλων και να σταματήσει επιτέλους το κύμα παραιτήσεων. Και τελικά… πέτυχε! 

Όπως κι άλλες πολλές εταιρείες, η Healthwisem, η οποία παράγει περιεχόμενο υγείας και εκπαίδευσης για πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών, αντιμετώπισε πέρυσι το πρόβλημα του… burnout (εργασιακή εξάντληση) και της υπερβολικής πίεσης. 

Όμως, έξι μήνες μετά τη δοκιμαστική καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας, το κλίμα «γύρισε». Οι εργαζόμενοι είναι αισθητά πιο χαρούμενοι, τα έσοδα αυξήθηκαν και η ικανοποίηση των πελατών «γιγαντώθηκε», όπως επιβεβαιώνει η Σορ.  

«Οι εργαζόμενοι περνούν τις Παρασκευές τους μαζί με την οικογένειά τους. Μία μητέρα μικρών παιδιών δήλωσε ότι πλέον μπορεί να κάνει περιστασιακά πεντικιούρ, χωρίς να νιώθει τύψεις» τονίζει η οικονομολόγος, μιλώντας σε εκδήλωση του TED2022 στο Βανκούβερ του Καναδά. 

H Healthwise, σύμφωνα με το Business Insider, είναι μία από τις ολοένα και περισσότερες εταιρίες, οι οποίες ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται λιγότερο, ώστε να μην… παραιτούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2021 καταγράφηκαν στις ΗΠΑ περισσότερες από 38 εκατομμύρια παραιτήσεις εργαζομένων. Και η εν λόγω τάση δεν δείχνει να ανακόπτεται. Μόνο τον Φεβρουάριο αποχώρησαν οικειοθελώς 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί. 

Το όλο θέμα ανέκυψε κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, όταν πολλοί εργαζόμενοι επαναξιολόγησαν τις προτεραιότητές τους και αποφάσισαν να παραιτηθούν, εκτιμώντας ότι οι θέσεις εργασίας που είχαν, δεν τους «εξυπηρετούσαν» πλέον. Το εν λόγω φαινόμενο ονομάστηκε ως «Μεγάλη Παραίτηση».  

Η Σορ υποστηρίζει ότι οι συντομότερες εργασιακές εβδομάδες μπορούν να μειώσουν την πνευματική πίεση, να βελτιώσουν την εργασιακή ικανοποίηση και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Τετραήμερη εργασία έχουν υιοθετήσει και αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη, οι περισσότερες εκ των οποίων στη Γαλλία και στη Γερμανία. Η Ισλανδία δε, έχει ήδη δοκιμάσει επισήμως την 4ήμερη εργασία, με το 85% του πληθυσμού είτε να εργάζεται μία ημέρα λιγότερη είτε να εργάζεται λιγότερες από οκτώ ώρες ανά ημέρα.  

«Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες για το μέλλον της εργασίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις, το burnout της πανδημίας, την κατάθλιψη, τις εισοδηματικές ανισότητες» επισημαίνει η Σορ.  

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Διαχειρίσιμο το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος: Ο Έλληνας επικεφαλής φαρμακευτικών ερευνών που έγινε δισεκατομμυριούχος

Στη δίνη των πλειστηριασμών ακίνητο του “Mr. InterCatering” (pic)