Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα «τοξικό κοκτέιλ» λόγω της ανεπαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό, αλλά και των περιορισμένων τεστ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαβεβαίωσε δε ότι αυτές οι συνθήκες φτιάχνουν εύφορο έδαφος για την εμφάνιση μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

«Το τέλος της πανδημίας δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα επιλογής», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε ένα τοξικό μίγμα χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και πολύ λίγων τεστ, αυτή είναι η τέλεια συνταγή για να αναπαραχθούν και να ενισχυθούν οι μεταλλάξεις», εξήγησε.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προκάλεσε πανικό στον πλανήτη. Μετά την εμφάνιση της Δέλτα, είναι η πρώτη φορά που μια άλλη μετάλλαξη προκαλεί τόση ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Όμικρον ή B.1.1.529 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Νοεμβρίου από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά ήταν σε ένα δείγμα που είχε ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον «παραλλαγή ανησυχίας», επειδή περιλαμβάνει πολλές μεταλλάξεις και επομένως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύει κάτι τέτοιο και σε ποιον βαθμό, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα σε μερικές εβδομάδες.

«Τουλάχιστον 23 χώρες στις πέντε από τις έξι περιοχές (στις οποίες χωρίζει τον κόσμο ο ΠΟΥ) έχουν αναφέρει κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί», πρόσθεσε ο Τέντρος.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Άνω των €9 δισ. οι επενδύσεις την επόμενη 5ετία

ΕΚΤ: Προς αναβολή οι αποφάσεις για το πρόγραμμα PEPP

Επίδομα θέρμανσης – ΑΑΔΕ: Απαντήσεις σε 21 πιο συχνές ερωτήσεις για αιτήσεις, προθεσμίες, πληρωμές