Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο οικονομικό πεδίο η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιθανόν να μεταθέσουν για τον Φεβρουάριο τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ.

Παρόλο που ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Ρatrick Donohoe, εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, (στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει το 2022 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός), η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού και η ταχύτατη εξάπλωσή της έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας.

Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τον Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (πανδημίας).

Για την ώρα, στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ωστόσο, τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θα αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,20% από 1,28%, αυτή του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,38% από 1,40%, και εκείνη του 15ετούς υποχώρησε στο 1,19%, από 1,30%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% από 1,28%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1329 δολ. από το 1,1337 δολ., όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1314 δολ..

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Άνω των €9 δισ. οι επενδύσεις την επόμενη 5ετία

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικό ξεκίνημα για τον Δεκέμβριο με κέρδη 1,1% για το Γενικό Δείκτη

Economist: Ποια είναι η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς το 2021