Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία βρίσκεται ήδη σε 50 χώρες, περιοχές και ζώνες, ενώ αντιστοίχως σε 20 βρίσκεται το στέλεχος που έχει ταυτοποιηθεί στη Νότια Αφρική.

Μάλιστα, ο ΠΟΥ αναφέρεται και σε ένα τρίτο στέλεχος του κορωνοϊού, από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος», που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος.

«Όσο εξαπλώνεται ο ιός SARS-CoV-2, τόσο έχει την ευκαιρία να μεταλλάσσεται», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. «Όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα μόλυνσης σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών».

Μεγαλύτερη μεταδοτικότητα

Ο ΠΟΥ αναφέρθηκε στο βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος VOC 202012/01 για πρώτη φορά στις 14 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα των τεστ δείχνουν ότι η κατανομή κατά ηλικία και φύλο είναι παρόμοια με εκείνες άλλων παραλλαγών που κυκλοφορούν.

Μάλιστα, τα δεδομένα που προκύπτουν από τον εντοπισμό των επαφών αποκαλύπτουν «μεγαλύτερη μεταδοτικότητα όταν για το περιστατικό αναφοράς ευθύνεται το παραλλαγμένο στέλεχος».

Υποεκτιμημένο το εύρος μετάδοσης της μετάλλαξης

Σε ό,τι αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική, αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου και βρίσκεται σε 20 χώρες, περιοχές και ζώνες.

«Με αφετηρία προκαταρκτικές έρευνες και άλλες εν εξελίξει έρευνες στη Νότια Αφρική, είναι πιθανόν το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 να είναι πιο μεταδοτικό από τα παραλλαγμένα στελέχη που κυκλοφορούσαν προηγουμένως στη Νότια Αφρική», εκτιμά ο ΠΟΥ στο δελτίο του που δημοσιοποιήθηκε χθες (12/1).

Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι το εύρος της γεωγραφικής μετάδοσης των δύο παραλλαγμένων στελεχών είναι προφανώς υποεκτιμημένο επειδή βρέθηκαν σε χώρες που διαθέτουν ικανότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για το νέο συμβόλαιο των ταχυδρομικών υπηρεσιών ύψους 17,5 εκατ. ευρώ

Χρόνης Καπαλίδης: «Το ερώτημα δεν είναι αν θα πέσουμε θύμα κυβερνο-επίθεσης αλλά πότε»

Nord Stream-2: Αποσύρθηκε η δανέζικη Ramboll από την κατασκευή του αγωγού