Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να αντιμετωπίζονται όπως ο καπνός ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν εξάρτηση από τη νικοτίνη στους μη καπνιστές, ιδιαίτερα στους νέους.

Ο ΠΟΥ προτείνει μάλιστα την απαγόρευση όλων των γεύσεων «ατμίσματος», όπως η μέντα, στα ανταλλακτικά ηλεκτρονικών τσιγάρων και την εισαγωγή περιοριστικών μέτρων πανομοιότυπων με εκείνα που εφαρμόζονται στον καπνό, όπως υψηλοί φόροι και απαγόρευση σε ορισμένους δημόσιους χώρους

Με βάση επιστημονικές μελέτες, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα. Προσθέτει ότι «το άτμισμα είναι κακό για την υγεία και μπορεί να προκαλέσει εθισμό στη νικοτίνη σε άτομα που δεν καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων»

«Τα παιδιά παρασύρονται στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νεαρή ηλικία και κινδυνεύουν να εθιστούν στη νικοτίνη», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, υποστηρίζοντας την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου σε κάθε χώρα.

Λόγω των εμπορικών εκστρατειών εκ μέρους των καπνοβιομηχανιών, όλο και περισσότεροι νέοι ηλικίας 13-15 ετών «ατμίζουν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί να επιβάλει τις προτάσεις του στα κράτη και αρκείται να παρέχει συμβουλές, αλλά οι συστάσεις του γενικά ακολουθούνται μακροπρόθεσμα από τις κυβερνήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Scope Ratings για Ελλάδα: Πού οφείλεται η υπεραπόδοση της οικονομίας

Καταπακτές, «τυφλές πόρτες», υπόγειο καταφύγιο – Τι φοβάται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και χτίζει luxury συγκρότημα για το τέλος του κόσμου

Ιταλία: Διαμάχη για την αυθεντική συνταγή της καρμπονάρα – Η εκδοχή που «ταράζει τα νερά» (Ιnstagram vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ