Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς τα οκτώ τελευταία χρόνια και η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην περιοχή, αποτελούν τους λόγους που «υποχρέωσαν» τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, με στόχο να προστατεύσει τον πληθυσμό της, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Επί οκτώ χρόνια, οι βομβαρδισμοί, οι επιθέσεις πυροβολικού και οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν στο Ντονμπάς. Φυσικά, ήταν πολύ, πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους. Η ζωή των ανθρώπων στην Κριμαία, στη Σεβαστούπολη ήταν διαφορετική και αυτό είναι προφανές, αλλά ήταν η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, που ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία όλοι γνωρίζουν καλά σήμερα», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι ο σκοπός της επιχείρησης είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν στο Ντονμπάς, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα επιτύχει με συνέπεια την ομαλοποίηση της ζωής στην περιφέρεια αυτή. «Θα ενεργήσουμε με συνέπεια και θα επιτύχουμε μια κατάσταση στην οποία η ζωή θα επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα και εκεί. Η ζωή στο Ντονμπάς θα γίνει καλύτερη», δήλωσε ο Πούτιν.

 Η Ρωσία υπέβαλε ειρηνευτικό σχέδιο και «περιμένει απάντηση»

Νωρίτερα, η ρωσική πλευρά υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία «με ξεκάθαρη γλώσσα» και περιμένει απάντηση. Η διορία που έχει δώσει στους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, φτάνει στο τέλος της. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα (20/4) ότι «η Ρωσία υπέβαλε ένα έγγραφο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία με  «ξεκάθαρη γλώσσα» και περιμένει απάντηση».

«Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 Ουκρανούς στη Ρωσία» λέει αξιωματούχος

Η Μόσχα έχει εκτοπίσει 500.000 ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, δήλωσε σε Ευρωβουλευτές ένας ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία. «Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε Ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης. Το Reuters ζήτησε σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με τη Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, παρά τις επιπτώσεις από τον πόλεμο – Στα επίπεδα του 2019 ο τουρισμός

Mytilineos: Αμερικανός ο αγοραστής του 3,1% – Από ίδιες μετοχές το πακέτο πώλησης (Upd)

Οι Ισπανοί μπορούν να βγάλουν την μάσκα αλλά… δεν θέλουν