Τουλάχιστον τα μισά από τα 100 δισ. ευρώ του ειδικού ταμείου που δημιούργησε το Βερολίνο για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού θα καταλήξουν σε αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Αυτό κατήγγειλε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γερμανικής αμυντικής, Renk Group, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής για τη στήριξη και ενίσχυση του εγχώριου κλάδου.

«Δεν πιστεύω ότι θα μείνουν πολλά χρήματα για τη γερμανική βιομηχανία» κατήγγειλε η Σουζάν Βίγκαντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Προσέθεσε δε, επικριτικά ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί τη στρατηγική σημασία της αμυντικής βιομηχανίας, όπως κάνει η γειτονική Γαλλία.

Κατά την ίδια τα κονδύλια του Ταμείου δεν θα πρέπει μόνο να καλύψουν τα βραχυπρόθεσμα κενά του γερμανικού στρατού και των αποθεμάτων του, αλλά να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το μέλλον. Το Ταμείο αποφασίστηκε να δημιουργηθεί για τη βελτίωση και αναβάθμιση του στρατού, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

H Renk, που είναι πρώην θυγατρική της Vollkswagen, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή κιβώτια ταχυτήτων για τανκ, συμπεριλαμβανομένων και των Leopard 2. Μάλιστα, από τα κιβώτια ταχύτητας για τα τεθωρακισμένα αντλεί περίπου το 70% των πωλήσεων της.

Η VW πούλησε τη Renk στην επενδυτική Triton έναντι 700 εκατ. ευρώ, πριν από τρία χρόνια και πλέον η εταιρεία ετοιμάζεται για την είσοδο της στο χρηματιστήριο.

Η εκτιμώμενη αξία της φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης- Στουρνάρας: «Συναντίληψη» για Οικονομία, τράπεζες, δημόσια οικονομικά

Τζιμ Ο’Νιλ: Το μάθημα που μας δίδαξε η Ελλάδα – Θέμα χρόνου η επενδυτική βαθμίδα

ΗIG: Επενδύσεις άνω των €1,35 δισ. στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον για ΟΛΘ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ