Περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ κεφαλαίων έχει επενδύσει ως διαχειρίστρια κεφαλαίων η HIG στην Ελλάδα, που, μεταξύ άλλων, διατηρεί απτό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εφόσον μπεί πωλητήριο από τον όμιλο Σαββίδη.

Το ενδιαφέρον επιβεβαίωσε σήμερα στο πλαίσιο της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του ομίλου ο εκπρόσωπος του fund, κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος. Σε σχετική ερώτηση για το θέμα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην ομπρέλα του ομίλου Σαββίδη και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο (σ.σ. κάτι που δεν προβλέπεται στο καταστατικό της HIG), ο κ. Μπήτρος απάντησε ότι «Μας απασχολεί εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά των logistics οι επενδύσεις σε λιμάνια θα μας ενδιέφερε σοβαρά γιατί θα μας βοηθούσε στη μεγέθυνση της πλατφόρμας των logistics», ανέφερε χαρακτηριστικά, με δεδομένο και το ενδιαφέρον του ομίλου για τη δημιουργία κόμβου logistics στην Αλεξανδρούπολη.

Το ίδιο ισχύει και για το λιμάνι του Βόλου όπου μέσω της Χαλυβουργίας συμμετέχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση έως 67% του ΟΛΒ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, υπάρχει ενδιαφέρον ωστόσο χρειάζονται πολλά βήματα για να αγοράσεις ένα λιμάνι, δεν είναι απλά «αποφασίζω και εξαγοράζω», συμπλήρωσε ο κ. Μπήτρος.

Αναλυτικά όπως ειπώθηκε στη σημερινή παρουσίαση  η «H.I.G. Capital Advisors LLC», ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από €1,350 δις, και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το €1,5 δις, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των €350 εκ.

Έως σήμερα, η «H.I.G. Capital Advisors LLC» έχει επενδύσει στην Ελλάδα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο για τη διάσωση προβληματικών εταιριών, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους, εξυγιαίνοντάς τους και δίνοντάς τους σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και στην εξαγορά εταιριών, με στόχο τη σημαντική ανάπτυξή τους, με έμφαση στην προστιθέμενη αξία.

Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία, που διασφαλίζουν τη διάσωση θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων υψηλής εξειδίκευσης.

Τα βασικά σημεία των επενδύσεων της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ελλάδα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της συνοψίζονται στα εξής:

Μαΐλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρίας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.

Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 450.

Mayor Holdings ΑΕ Κέρκυρα, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των
€120.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 600. Η έναρξη των επενδύσεων, που θα διαρκέσουν 2 με 3 έτη προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 2023.

Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ (2019), διαγραφή δανείων άνω €150εκ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε €70εκ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία. Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.

Dimand AE, (2019) παροχή κεφαλαίων, που επέτρεψαν στην εταιρία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από €65εκ σε €170εκ εντός 3 ετών. Η εταιρία πρόσφατα μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η πρώτη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Μακιός ΑΕ – Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης – Αθήνα (2021) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management, και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση). Τα συνολικά έσοδα από €48 εκ έχουν ανεβεί σε €80 εκ για το 2023 με αύξηση θέσεων εργασίας σε πάνω από 400. Το σύνολο αξίας των εταιριών εκτιμάται σε 100+εκ.

ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €150εκ και πάνω από 1250 θέσεις εργασίας, η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή.

Group Unit Hellas & Unit Shipping (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €50εκ, οι εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding στην ευρύτερη περιοχή.

Contrtade SA (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €20εκ η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και sea forwarding με εξειδίκευση σε specialcargo στην ευρύτερη περιοχή.

Kυπριώτης ΑΕ – Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκ (2022).

Εξαγορά πρώην ξενοδοχείου Aldiana, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, κατασκευή και αναβάθμιση σε 5άστερο συνολικά 370 δωματίων.

Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility).

Διαβάστε ακόμη

J.P. Morgan: Αναβάθμιση σε οverweight για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Χωρίς τέλος το «ράλι» ανόδου στα ακίνητα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια (πίνακες)

ΑΑΔΕ: Το 85% των επιστροφών φόρου εισοδήματος πληρώθηκε ή συμψηφίστηκε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ