Την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Ρωσία, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε ο στόλος της στην Κριμαία, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εφοδιάσει με 500.000 τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι μόνο το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία έχουν πάει σε φτωχές χώρες, ενώ τα μισά φορτία είχαν ως προορισμό χώρες της Δύσης.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία πολλά εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας.

Κουλέμπα: «Η Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πείνας»

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς, μετά τις αναφορές της Ρωσίας για αποχώρηση από τη συμφωνία, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές: «Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια, που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ένα ψευδές πρόσχημα για να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας και κάλεσε «όλα τα κράτη να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα παιχνίδια πρόκλησης πείνας».

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται 4 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν (GLOBSEC): Η Δύση πρέπει να απαντήσει αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

ΕΕ: Πόσα χρήματα χάθηκαν ανά κάτοικο στις χώρες – μέλη το 2020 λόγω της κλιματικής κρίσης