Σχεδόν έναν χρόνο πριν, μιλώντας στην πλατφόρμα Unite Ukraine που έχουν δημιουργήσει Ουκρανοί της διασποράς με έδρα στις Βρυξέλλες, ο Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν είχε προειδοποιήσει: «Ο Πούτιν οσμίζεται την αδυναμία της Δύσης».

Σε εκείνη την συνέντευξη, ο αντιπρόεδρος της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC είχε ζητήσει ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων σε Πολωνία και Μαύρη Θάλασσα για να αποτραπεί η ρωσική εισβολή.

Οκτώ μήνες πλέον μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Roland Freudenstein επιμένει ότι η στάση απέναντι στη Ρωσία πρέπει να είναι σθεναρή – και να περιλαμβάνει απάντηση σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών.

Έχοντας μεγαλώσει στη Δυτική Γερμανία την περίοδο του Ψυχρού πολέμου, ο Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν-στις συχνές παρεμβάσεις του στα δυτικά μέσα ενημέρωσης- δεν κρύβει την αντίθεσή του στο καθεστώς της Μόσχας.

Το newmoney συζήτησε μαζί του την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν, να πραγματοποιήσει την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η Ευρώπη ζει εδώ και αρκετό καιρό με τον φόβο μιας πυρηνικής επίθεσης. Αυτή τη στιγμή, πιστεύετε ότι η πυρηνική απειλή είναι πραγματική; Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ευρωπαϊκές χώρες για να αποτρέψουν έναν τέτοιο κίνδυνο;

«Νομίζω ότι ο Πούτιν δεν μπλοφάρει απαραίτητα όταν μιλάει για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Γνωρίζει πολύ καλά πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η συζήτηση σε πολλές δυτικές χώρες και αυτός είναι ο κύριος λόγος που διανθίζει τη ρητορική του με περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτούς υπαινιγμούς για πυρηνικό πόλεμο: θέλει να μας τρομάξει. Δεν πρέπει λοιπόν να τον αφήσουμε να το πετύχει. Πρέπει να τον αποτρέψουμε, δίνοντάς του να καταλάβει ότι δεν θα τη γλιτώσει αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Και οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές στους αξιωματικούς που – θεωρητικά – θα πραγματοποιούσαν ένα πυρηνικό πλήγμα ότι θα υπάρξει συμβατική αντεπίθεση εναντίον της αντίστοιχης πυραυλικής ή αεροπορικής βάσης. Αυτό σημαίνει άμεση αποτροπή κατά του ρωσικού στρατού, χωρίς κλιμάκωση της σύγκρουσης σε πυρηνικό επίπεδο.»

Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον πόλεμο στην Ουκρανία; Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο δυνατό σενάριο για αυτόν τον πόλεμο;

«Το χειρότερο σενάριο θα ήταν ο Πούτιν να κερδίσει οποιαδήποτε εδάφη, μια εύθραυστη και συρρικνωμένη Ουκρανία και μια διχασμένη Δύση. Αυτό θα ενθάρρυνε τον Πούτιν να συνεχίσει την επιθετικότητά του. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν η Ουκρανία να κερδίσει πίσω όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένου όλου του Ντονμπάς και της Κριμαίας, και η αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα προς κάποιο συνταγματικό σύστημα. Η νίκη της Ουκρανίας θα εξαρτηθεί από την αντοχή και το θάρρος των Ουκρανών και από τη συνεχή βοήθεια της Δύσης. Η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία μπορεί να προκύψει μόνο από τους ίδιους τους Ρώσους. Αλλά θα επιταχυνθεί από τη στρατιωτική ήττα.»

Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο; Θα έπρεπε να είναι περισσότερες ή λιγότερες;

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αυστηρότερες. Ιδιαίτερα πρέπει να κατασχεθούν τα ιδιωτικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στη Δύση. Αυτό θα απαιτήσει αρκετή προσπάθεια από τους νομικούς στη Δύση, αλλά απ’ όσο γνωρίζω, ορισμένες χώρες και θεσμοί εργάζονται ήδη σε αυτή την κατεύθυνση. Με τους οικονομικούς πόρους που θα αποκτηθούν με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας.

Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αλλά οι επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού γίνονται κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερες. Ανησυχείτε μήπως η κοινή γνώμη σταματήσει να υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας; Τι επιπλοκές θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη;

«Η στροφή της κοινής γνώμης κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας σε αρκετά κράτη μέλη θα είχε τρομερά αποτελέσματα, αλλά ευτυχώς δεν συμβαίνει προς το παρόν. Και νομίζω ότι είναι απίθανο να συμβεί αυτόν τον χειμώνα. Καθώς αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, τις πράξεις γενοκτονίας και τον επιθετικό νεοϊμπεριαλισμό του Κρεμλίνου, δεν βλέπω καμία σημαντική αποδυνάμωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κατανοήσει πολύ καλά ότι το να βοηθήσουμε την Ουκρανία σημαίνει επίσης ότι βοηθάμε τους εαυτούς μας ενάντια σε έναν δικτάτορα και την κυβέρνησή του που απειλούν ολόκληρο τον κόσμο.»

Είστε ικανοποιημένος με την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση; Κάποιοι λένε ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πουλήσουν φθηνότερα υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσουν την ήπειρο να σηκώσει το βάρος της εκτίναξης των τιμών.

«Οι ΗΠΑ βοηθούν ήδη μαζικά την Ουκρανία, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά. Αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο βάρους από αυτό που τους αναλογεί. Αν κάποιος πρέπει να αυξήσει τη συμμετοχή του, αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι. Επομένως, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερες εκπτώσεις στην ενέργεια από τη Βόρεια Αμερική.»

Η Γερμανία και άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν για ένα “καλύτερο σύστημα αεράμυνας”. Τι σημαίνει αυτό και πώς μπορεί να υλοποιηθεί; Θα επηρεάσει χώρες των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως η Ελλάδα;

«Αυτό το σύστημα αεράμυνας είναι ακόμη πολύ πρόχειρο. Στρέφεται κατά των κλασικών αεροπορικών επιδρομών, αλλά ακόμη περισσότερο κατά όλων των ειδών των πυραυλικών απειλών. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα κατασκευαστεί, το χρονοδιάγραμμα και τις συμμετέχουσες χώρες. Νομίζω ότι τελικά θα βελτιώσει την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων κρατών, ακόμη και στην περιφέρεια της ΕΕ, αλλά είναι νωρίς ακόμα.»

Ο Ρόναλντ Φρόιντενσταϊν σπούδασε σε Γερμανία και ΗΠΑ και εργάστηκε ως ερευνητής στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου εντάχθηκε στο επιτελείο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Βρέθηκε στο τιμόνι του γραφείου της Βαρσοβίας του Ιδρύματος Konrad Adenauer την κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας του 1990, ενώ το 2008 ξεκίνησε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Wilfried Martens, τη δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ως αντιπρόεδρος της δεξαμενής σκέψης GLOBSEC, που έχει αποστολή «τη διασφάλιση μιας ασφαλούς, δημοκρατικής Ευρώπης», μετείχε στο East Med & SouthEast Europe Conference που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη

Στοπ σε νέες ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες

Τι συμβαίνει με τη Fosun; Οι business στην Ελλάδα και τα μεγάλα προβλήματα στην Κίνα (pics)

Πλειστηριασμοί: «Βαρύ σφυρί» για 12,3 εκατ. ευρώ στη Γλυφάδα