Έγκριση σε 15 εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες ο γίγαντας των μετάλλων Nornickel και ο παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatek, να παραμείνουν εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια, έδωσε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι από τις 36 εταιρείες με αποθετήρια έγγραφα, οι 19 είχαν ζητήσει την άδεια και οι 15 την έλαβαν.

Μέχρι στιγμής, η Nornickel, η Novatek, ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού της Ρωσίας Polyus, οι παραγωγοί χάλυβα NLMK, Severstal και Mechel, καθώς και ο παραγωγός πετρελαίου Tatneft, έχουν δηλώσει ότι έχουν το «πράσινο φως» για να παραμείνουν εισηγμένες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπογράψει νομοσχέδιο που απαιτεί από τις ρωσικές εταιρείες να διαγράψουν τα αποθετήρια έγγραφά τους για να περιοριστεί η επιρροή που μπορούν να ασκούν οι ξένες χώρες πάνω τους, εκτός αν τους δοθεί άδεια να παραμείνουν εισηγμένες.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε προηγουμένως ότι το αίτημά της απορρίφθηκε και αναμένει ότι τα αποθετήρια έγγραφά της θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο στις 31 Μαΐου. Παραμένει ασαφές ποιες άλλες εταιρείες δεν πήραν την έγκριση μετά την υποβολή του αιτήματός τους.

Ακόμη και με την άδεια να παραμείνουν εισηγμένες στα ξένα χρηματιστήρια, το εμπόριο των ρωσικών τίτλων έχει σταματήσει σε ορισμένα δυτικά χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου διέκοψε τις συναλλαγές αποθετηρίων εγγράφων των περισσότερων ρωσικών εταιρειών που είναι εισηγμένες, όταν οι τιμές των μετοχών τους κατέρρευσαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα αποθετήρια έγγραφα είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές αλλοδαπής εταιρείας, που διαπραγματεύονται σε τοπικό χρηματιστήριο. Επίσης, επιτρέπουν στους επενδυτές να συναλλάσσονται σε μετοχές του εξωτερικού στη δική τους γεωγραφική και χρονική ζώνη.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες άρχισαν να επιβάλουν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι εταιρείες της χώρας εξέταζαν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν αλλού τις ξένες καταχωρήσεις τους.

«Οι περισσότεροι από εκείνους που σχεδιάζουν να συνεχίσουν τα καταθετικά τους προγράμματα σκοπεύουν να τα μεταφέρουν σε άλλες δικαιοδοσίες», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Ιβάν Τσμπεσκόφ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου. «Ο καθένας καταλαβαίνει ότι οι αγορές που είναι ελκυστικές σε ξένες επενδύσεις είναι πιθανόν να μετατοπιστούν προς τα ανατολικά», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Η Wall Street στο «βαθύ κόκκινο» – Μεγάλες απώλειες για Dow Jones και Nasdaq

Χρηματιστήριο: Κράτησε την επαφή με τις 870 μονάδες, διασώθηκε η ΕΤΕ από τις πιέσεις στις τράπεζες

Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο €300 δισ. της Κομισιόν – Εισαγωγές μη ρωσικού αερίου, ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας