Αντιμέτωποι με μεγάλη μείωση του αριθμού των πελατών τους από τότε που η Ρωσία άρχισε την επιστράτευση για να ενισχύσει τις δυνάμεις της που επιχειρούν στην Ουκρανία, οι κουρείς στη Μόσχα, όπως ο Αρτέμι Ζολοτορέφσκι, μαθαίνει πώς να κουρεύει γυναίκες για να κρατήσει ανοικτή την επιχείρησή του.

Με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες να έχουν στρατολογηθεί ή να έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, τα κουρεία στη Μόσχα μάχονται για την επιβίωσή τους, όπως δήλωσαν τρεις κουρείς στο Reuters.

Όπως δήλωσε ο Ζολοτορέσφκι, η εποχική μείωση στην κίνηση έγινε πιο έντονη από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για μερική επιστράτευση στις 21 Σεπτεμβρίου, με τον αριθμό των υπαλλήλων επίσης να μειώνεται.

«Πολλοί από τους τακτικούς πελάτες μου έκαναν αναρτήσεις στο Instagram ότι φεύγουν», δήλωσε στο Reuters. «Χάσαμε αρκετά βασικά μέλη του προσωπικού και αυτή η τάση συνεχίζεται -όλο και περισσότεροι άνδρες».

«Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που έχουν απομείνει, άρα αποφάσισα ότι πιθανόν είναι η κατάλληλη ώρα να διευρύνω τις δεξιότητές μου και να αρχίσω να κουρεύω γυναίκες», δήλωσε ο Ζολοτορέφσκι. «Παίρνω το μετρό και βλέπω περισσότερες γυναίκες από άνδρες, άρα πιστεύω ότι είναι λογικό να επεκταθώ προς αυτή την κατεύθυνση […] Δεν βλέπω άλλον τρόπο να βγούμε από αυτό», πρόσθεσε.

Άλλος κουρέας, ο Κίριλ Κριούκοφ, δήλωσε ότι το Citizen Barbershop όπου εργάζεται έχασε περίπου το 30% των πελατών του μόλις ανακοινώθηκε η επιστράτευση, με το προσωπικό επίσης να επηρεάζεται. «Ο συνάδελφός μου Πάσα στρατολογήθηκε και έφυγε μακριά, πράγμα που επηρέασε πολύ τα έσοδα της επιχείρησης», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Ο ιδιοκτήτης κουρείου Σεργκέι Αμπουμπεκέροφ δήλωσε ότι η φύση του επαγγέλματός του το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο: «Το να είναι κάποιος κουρέας είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα, όπου δουλεύουν πολλά νέα, προοδευτικά παιδιά. Προφανώς πολλοί από αυτούς τώρα φεύγουν.

Πολλοί από τους φίλους και τους ανθρώπους που γνωρίζω προσωπικά από όλη τη Ρωσία έχουν φύγει. Η επιχείρηση τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι», δήλωσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιστράτευση θέτει πλέον νέες προκλήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επικαλούμενη κινδύνους που σχετίζονται με συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, καθώς και της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η Μαρία Σαγκίνα, ερευνήτρια στο ινστιτούτο IISS, δήλωσε ότι η επιστράτευση επιδείνωσε το σημερινό «brain drain» στη Ρωσία. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα», δήλωσε στο Reuters. «Πριν από την επιστράτευση, οι επιχειρήσεις πάλευαν για κρατικά κεφάλαια και επιδοτήσεις, τώρα παλεύουν για εργατικό δυναμικό».

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει κάποιου είδους οικονομική στήριξη για αυτούς που έχουν επιστρατευθεί, αλλά οι ιδιοκτήτες κουρείων λένε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν λάβει τίποτα. «Δεν είχαμε καμία στήριξη από τις αρχές, ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid, ούτε τώρα», δήλωσε ο Ζολοτορέφσκι. «Δεν υπάρχει καμία στήριξη για τίποτα».

Διαβάστε ακόμη

Σόλομον – Ντίμον: Οι δύο «γκουρού» προειδοποιούν – Έρχεται ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Prodexpo: Σε ποιες περιοχές ψάχνουν να αγοράσουν ακίνητα οι ξένοι επενδυτές

Goldman Sachs: Προτείνει άμυνα μέχρι την κορύφωση του πληθωρισμού – Οι τιμές στόχοι των δεικτών