Ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην «αυτοκρατορία των Γιάνκηδων» έδειξαν σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κουβανός ομόλογός του Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Κούβας αποκάλεσε τις ΗΠΑ «κοινό εχθρό», ενώ ο τόνος των δηλώσεων των δύο ηγετών θύμισε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Κούβα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είναι ένας από τους λίγους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, που έχει καταδικαστεί έντονα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Σοβιετική Ένωση, η (έπειτα) Ρωσία πάντα υποστήριζε τον κουβανικό λαό στον αγώνα του για ανεξαρτησία, για την κυριαρχία του», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Κούβας, κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών.

«(Ο κουβανικός λαός) ήταν πάντα αντίθετος σε διάφορους τύπους περιορισμών, εμπάργκο, αποκλεισμούς», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα υπόκειται από τα τέλη Φεβρουαρίου σε άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι με ικανοποίηση «είδε την Κούβα να υιοθετεί την ίδια στάση (σήμερα) απέναντι στη χώρα μας» και χαιρέτισε «έναν λαμπρό άνθρωπο» που «ήταν σε θέση να αναλύσει όλα όσα συνέβαιναν στον κόσμο».

Ακόμη, οι δύο ηγέτες έκαναν τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν 50 χρόνια και πέθανε το 2016.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, από την πλευρά του, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, του καταδίκασε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που ο Κάστρο πάντα μισούσε. «Η Ρωσία και η Κούβα υπόκεινται σε συνεχιζόμενες άδικες και αυθαίρετες κυρώσεις και (οι δύο χώρες) έχουν έναν κοινό εχθρό, την αυτοκρατορία των Γιάνκηδων, που χειραγωγεί μεγάλο μέρος του κόσμου», είπε.

«Ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί: Γιατί μας επιβάλλονται κανόνες; Ποιος επιβάλλει αυτούς τους κανόνες;», δήλωσε, δείχνοντας τις ΗΠΑ, τον διπλωματικό και στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου εναντίον της Μόσχας από τον Φεβρουάριο.

Παρά τη σχετική χαλάρωση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Αβάνας τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από βαθιές διαφορές, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος της Κούβας πραγματοποιεί 10ήμερη περιοδεία, με σταθμούς την Αλγερία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα από την περασμένη εβδομάδα, για να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα της νησιωτικής χώρας, που υποφέρει από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και ελλείψεις καυσίμων.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην παντοκρατορία του δολαρίου; Τι απαντούν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων

Ψηφιακοί νομάδες: Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα

ΔΟΑΕ: Το Ιράν ξεκίνησε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στο εργοστάσιο του Φορντό