Ένα σύστημα που θα σαρώνει το ίντερνετ για να ανακαλύπτει παράνομο περιεχόμενο έθεσε σε λειτουργία η Ρωσία, που όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι θα διευκολύνει τις Αρχές στο να εντοπίζουν διαμαρτυρίες που γίνονται χωρίς την έγκριση τους, διαφωνίες σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και «προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, το σύστημα φέρει την ονομασία Oculus και θα είναι σε θέση να διαβάζει και να αναγνωρίζει παράνομες σκηνές σε φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και να αναλύει περισσότερες από 200.000 εικόνες ημερησίως με συχνότητα 3 δευτερόλεπτα ανά εικόνα.

Από τον Φεβρουάριο 2022, που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει καταστείλει την πολιτική αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημερώσης που είχαν επιβιώσει προηγούμενων απαγορεύσεων εντός της Ρωσίας και ενισχύει ένα συντηρητικό, εθνικιστικό αφήγημα, που αποδοκιμάζει τους «μη παραδοσιακούς» τρόπους ζωής και προσανατολισμούς.

Το Oculus «εντοπίζει αυτομάτως παραβάσεις όπως αυτές που περιέχουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο, εκκλήσεις για παράνομες συγκεντρώσεις ή αυτοκτονίες, περιεχόμενο που σχετίζεται με τη χρήση ναρκωτικών, προπαγάνδα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και άλλα», γράφει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κύριο Κέντρο Ραδιοσυχνοτήτων (MRFC), τμήμα της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι ‘ψευδείς ειδήσεις’ έχουν πολλαπλασιαστεί και εξαπλωθεί με πρωτοφανή ρυθμό, με στόχο να αντικαταστήσουν τα πραγματικά γεγονότα με μια ειδικά κατασκευασμένη πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κέντρου Ραδιοσυχνοτήτων.

Προστίθεται δε ότι «η δημιουργία αυτού του συστήματος είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις και τις αντιρωσικές ενέργειες εκ μέρους ξένων παραγόντων».

Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι προωθεί τη διάδοση -όπως ισχυρίζεται- ψευδών πληροφοριών για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να δυσφημίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Τον περασμένο χρόνο ψήφισε νόμο που επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα σε άτομα που διαδίδουν τέτοιου είδους ειδήσεις και απαγόρευσε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης με ειδησεογραφικό περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας άλλος νέος νόμος προβλέπει πρόστιμα για κάθε άτομο ή οργάνωση που προωθεί την «προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ», μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές απαγορεύει κάθε δημόσια αναφορά στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους ή τους τρανσέξουαλ, που ακολουθούν τον επίσημα αποκαλούμενο «μη παραδοσιακό» τρόπο ζωής.

Το Κύριο Κέντρο Ραδιοσυχνοτήτων (MRFC), δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Υψηλά επιτόκια έως το 2024 στην Ευρωζώνη – Ποια χώρα δεν θα γλιτώσει την ύφεση

Green Tank: Μηδενικό το ρωσικό φυσικό αέριο στην εγχώρια κατανάλωση τον Ιανουάριο

Αργεντινή: Καταγγελίες για «τουρισμό γεννήσεων» – Οργανώσεις στέλνουν χιλιάδες γυναίκες από τη Ρωσία (tweets)