Μηδενικές ήταν τον Ιανουάριο οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία για την κάλυψη εγχώριας κατανάλωσης, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’90, οπότε η χώρα ξεκίνησε να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο.

Εξάλλου, τα στοιχεία για τις καταναλώσεις αερίου δείχνουν ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο εξοικονόμησης που έχει θέσει η ΕΕ.

Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του Green Tank για τις τάσεις στην εισαγωγή και κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Green Tank:

  • Τον Ιανουάριο 2023 οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία που καλύπτουν εγχώρια κατανάλωση ήταν μηδενικές, για πρώτη φορά από την έναρξη των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω της πύλης Σιδηροκάστρο (το σύνολο των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου, εξήχθη στη Βουλγαρία). Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) μέσω της πύλης της Αγίας Τριάδας. Οι ποσότητες LNG που εισήγαγε η χώρα τον Ιανουάριο 2023 ήταν 3,9% μεγαλύτερες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022. Το LNG αποτέλεσε με διαφορά την κύρια πηγή αερίου για τη χώρα τον ίδιο μήνα με 3,9 TWh, ποσότητα πρακτικά ίση με τη συνολική εγχώρια κατανάλωση, και μερίδιο 77,2% των συνολικών φυσικών ροών αερίου που εισήγαγε η Ελλάδα. Μείωση σημείωσαν οι εισαγωγές από τον αγωγό ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2022 (-18,4%), συνεισφέροντας 1.09 ΤWh και καταλαμβάνοντας μερίδιο 21,5%, ενώ πολύ χαμηλή ήταν η ποσότητα που εισήχθη από την Τουρκία μέσω Κήπων (0,07 ΤWh και μερίδιο 1,3%).
  • Στους έξι πρώτους μήνες (Αύγουστος – Ιανουάριος) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο -22,6% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, υπερβαίνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%.
  • Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του 2022, τον Ιανουάριο 2023 η κατανάλωση ορυκτού αερίου ήταν μειωμένη κατά 37,8% σε σχέση με αυτήν του Ιανουαρίου 2022. Ο Ιανουάριος 2023 ήταν ο δέκατος συνεχόμενος μήνας όπου παρατηρήθηκε μείωση σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιος 2022 – Ιανουάριος 2023).
  • Τον Ιανουάριο η συνολική εγχώρια κατανάλωση ήταν 3,93 TWh, η χαμηλότερη για τον μήνα Ιανουάριο για τα τελευταία 6 χρόνια τουλάχιστον. Η συνολική μείωση κατά 2,39 TWh τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 προήλθε πρωτίστως από την ηλεκτροπαραγωγή (-1,56 TWh), δευτερευόντως από τα δίκτυα διανομής (-0.79 TWh), και πολύ λιγότερο από τη βιομηχανία (-0,04 TWh) που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τη χρήση αερίου από το 2021.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Υψηλά επιτόκια έως το 2024 στην Ευρωζώνη – Ποια χώρα δεν θα γλιτώσει την ύφεση

ΔΕΔΔΗΕ: Διαγωνισμός για ανάπτυξη αλγόριθμων που θα εντοπίζουν τις ρευματοκλοπές

Ντόναχιου: «Η Ευρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της παρά τα τεράστια οικονομικά σοκ»