Τη διαφωνία της με ορισμένες θέσεις του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας στο φλέγον ζήτημα της έκδοσης, εξόρυξης και κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων εξέφρασε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, μετά την εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν να συζητήσουν το θέμα και να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε παράλληλα ότι η Ρωσία διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο τομέα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, αλλά και αρκετά εξειδικευμένα στελέχη.

Την παρέμβαση Πούτιν προκάλεσε η πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είχε προτείνει την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας για σχεδόν πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, κατέθεσε στη ρωσική κυβέρνηση τις δικές του προτάσεις για τη ρύθμιση αυτής της αγοράς.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών να επιτραπεί η είσοδος κρυπτονομισμάτων στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη σταθερότητά του.

Στις 21 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας δημοσίευσε έκθεση με τίτλο «Κρυπτονομίσματα: Τάσεις, κίνδυνοι, μέτρα», στην οποία πρότεινε την απαγόρευση της εξόρυξης και των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι απειλές από την εξάπλωσή τους.

Παράλληλα, πρότεινε τη θέσπιση μέτρων για παραβιάσεις αυτής της απαγόρευσης.

Η θέση του Υπουργείου Οικονομικών

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, όπως δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου ο Ιβάν Τσεμπεσκόφ, διευθυντής του Τμήματος Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου, προβλέπει ρυθμίσεις όσον αφορά τη χρήση κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία, αλλά όχι την απαγόρευσή τους.

Όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα RBC, επικαλούμενη σχετικό έγγραφο και μια επιστολή του υπουργείου Οικονομικών προς τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Τσερνισένκο, μία από τις προτάσεις του υπουργείου είναι να γίνονται όλες οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μέσω των ρωσικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι αν δεν υπάρξουν ρυθμίσεις σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα ή αν απαγορευτούν, θα αποσταθεροποιηθεί ο κλάδος, θα αυξηθεί το μερίδιο της παραοικονομίας και οι απάτες, ενώ οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε εγκληματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Νωρίτερα, η Rosfinmonitoring (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Εποπτείας) δήλωσε στο TASS ότι υποστηρίζει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών για τα κρυπτονομίσματα, ενώ χθες (26.01.2022) το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν θεωρεί σκόπιμη την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων και των ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία. Επίσης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να μελετηθεί προσεκτικά η διεθνής εμπειρία της φορολογίας στον τομέα αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, και να γίνει η καλύτερη επιλογή σε σχέση με τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι εφοπλιστές δεν πουλάνε τα υπερήλικα πλοία τους για παλιοσίδερα

Νέος ΕΝΦΙΑ: Mικρότερα εκκαθαριστικά αλλά υψηλότερη εισπραξιμότητα

Σε υψηλό 18 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τη Fed