Σημαντική μείωση στο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο προκάλεσε η πτώση στις εξαγωγές της Ρωσίας κατά 58,2% στα 8 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όπως αναφέρει το Reuters, το γεγονός αυτό έχει συμπιέσει τα κεφαλαιακά αποθέματα της Ρωσίας και μάλιστα σε μια περίοδο, κατά την οποία η χώρα αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, τον Ιανουάριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 8 δισ. δολάρια, έναντι 19,1 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο 2022, μειωμένο κατά 58,2%.

Το 2022 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε ιστορικό υψηλό, καθώς η μείωση των εισαγωγών και οι ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου διατήρησαν τη ροή ξένων κεφαλαίων, παρά τις κυρώσεις της Δύσης και την προσπάθειά της να απομονώσει τη ρωσική οικονομία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο η Ρωσία παρουσίασε σημαντική πτώση στα έσοδα από τις εξαγωγές, καθώς μειώθηκαν κατά 35,1% σε ετήσια βάση, εν μέρει λόγω του πλαφόν και του εμπάργκο της Δύσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Η σημαντική μείωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών ως αποτέλεσμα της μείωσης του όγκου των εξαγωγών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα ενεργειακά έσοδα τον Ιανουάριο ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά, καταγράφοντας μείωση 46,4%. Αυτή η βουτιά, σε συνδυασμό με την αύξηση των δαπανών, προκάλεσαν τον ίδιο μήνα έλλειμμα 1,76 τρισ. ρουβλίων (22,41 δισ. ευρώ) στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Ετοιμαστείτε για… απογείωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ευκαιρία οι εκλογές

Mytilineos: «Αβάσιμα τα δημοσιεύματα για εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή»

Πούτιν: «Μεγάλες ζημίες για τις ξένες εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία»